Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Na początku było... czyli jak podejść do pisania scenariusza
matek123:
Możesz zmienić ctr na ince, ja po prostu generowałem sobie po jednym-dwa eventy i kopiowałem do notatnika w odpowiednie miejsce.
Dla przykładu wygenerowany event z wrzosów. W starej metodzie składa się z 2 elementów event multiple i eventu wywołania. W nowej metodzie jest jeden event multiple od razu z kierunkowością wywołania i nazwą toru.
--- Kod: ---event tor2729:event2 multiple 0 none Psiepole_g_s2 Psiepole_wj Psiepole_k_s5 przejazd05_zamykaj przejazd06_zamykaj endevent
--- Koniec kodu ---
koszowy:
Aaa, już rozumiem. Wtedy muszę pamiętać, aby zmienić odpowiednią nazwę pliku i jego rozszerzenie na ctr? Generator mnie trochę zmylił.
Czyli jeszcze raz. Pierwzszy event w moim przypadku jaki mam wygenerować to... zmiana semafora na Bałtyku Głównym po określonym czasie, dajmy na to 4 minuty po uruchomieniu scenariusza. Jak będzie wyglądał taki event, jaki to będzie wtedy sygnał? Dane toru i semka w załącznikach.
Może opiszę jak widzę scenariusz. Ogólnie będzie trochę podobny co ten z AL-1230 na skm1. Różnić się będzie tym, że będzie inny skład (czy duet kibli stanie tam bez problemu? - peron 2, tor 5) oraz (osobiście chcę), aby była także możliwość zrobienia pociągu powrotnego z B.Miasto na Główny, bez żadnych udziwnień z plażą czy Alakowicami. Chcę, aby scenariusz był dopasowany pode mnie, czyli tak zwane nie podoba się to co jest, to zrób swoje. Po jego możliwym wykonaniu, rozważę stworzenie wersji z pospiesznym.
matek123:
Ogólnie to robisz sobie plik ctr i w notatniku (polecam potepad ++) Wklejasz event po evencie z generatora dostosowując go "zdalnego" przypisania do torów. Na początek musisz sobie dać event onstart.
--- Kod: ---event onstart_ruch_towarowa multiple 300 none
losujwyjazd_z_DO
wyjazd_DO
endevent
--- Koniec kodu ---
koszowy:
Trudne sie wylosowało cytując klasyka. Dalej się głowię, jak to ma być z tym przypisywaniem eventów do torów. Pytam bo już jakieś są przypisane i to mi trochę utrudnia zrozumienie eventów bo już nie wiem na czym mam się skupić. :/
Coś tam próbuje, ogólnie to wzoruję sie na twoim screenie. I mam takie artefakty. To samo nie rozumiem jak mam napisać event onstart, i w jaki sposób mam je pozbierać by nie mieć problemów z przypisanymi eventami do torów a własnymi.
--- Kod: ---event tor0853:uruchom multiple 60 none baltyk_f1_S2 endevent
--- Koniec kodu ---
--- Kod: ---Bad event: "tor0853:uruchom" (type: multiple) can't find event "baltyk_f1_s2"
--- Koniec kodu ---
matek123:
W takim przypadku poszukaj wpisu semafora baltyk_f1, zobacz jaki inc jest wstawiany, poszukaj inca i zobacz jakie możliwe eventy są do wyświetlenia na nim.
Edit, sprawdziłem już sam. Plik scenery\baltyk\mod\wskazniki_2012.scm:
--- Kod: ---include ps3pzby.inc baltyk_f1 -123.347 0.0 2278.16 179.924 SpF end
--- Koniec kodu ---
Wychodzi na to, że próbowałeś podać S2 na sygnalizatorze powtarzającym.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej