Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Częstochowa: finalne porządkowanie
Ra:
W ostatnim czasie doprowadziłem do lepszego stanu komórkę "Wyczerpy". Jeszcze tam jest trochę do poprawienia, ale dalsze poprawki są już bardziej trywialne — wystarczy coś zmienić w edytorze, wyeksportować i sprawdzić. Jednak na temat testowania i poprawiania Wyczerpów proszę pisać w osobnym wątku.
Teraz zabrałem się do poprawienia stanu scenerii na północ od Częstochowy. Na razie dołożyłem brakujący teren wraz z przekrojami podtorza. Pewnie niedługo dorzucę też bryły CityGML, żeby pusto nie było. Jeśli ktoś ma zdolności w zakresie szybkiego wstawiania drzewek i innych obiektów ozdobnych, to będę wdzięczny za dodatkowe dekoracje.
Jednak problemem jest kwestia podziału na komórki. Tory od Częstochowy do Kochanowic są w jednym kawałku. Tzn. jest rozdzielenie plików pomiędzy Częstochową Osobową a Stradomiem, ale mają wspólny środek w okolicy Herbów. Osobno też jest Towarowa, chociaż temu się nie przyglądałem. Do pliku z torami od Stradomia do Kochanowic dołączyłem ostatnio plik sygnalizatorów, bo ich trzymanie osobno utrudnia wprowadzanie poprawek.
Co bym chciał, to jakoś ustalić wydzielenie Częstochowy. Od północy podział zrobiłem na linii 329000 (PUWG1992), ale nie wiem, czy pod kątem tramwaju nie trzeba będzie tego skorygować. Od zachodu wstępny podział jest bliżej Gnaszyna, na 504000. Towarowa jest tymczasowo oddzielona na 508950. Tory ze Stradomia w kierunku Kucelinki są urwane w przypadkowym miejscu, około 324650.
Żeby nie psuć misji, proponuję wydzielić obiekty Częstochowy do plików lk1/cze_*.scm. Zastanawiam się, czy byłby sens dalszego rozdzielenia, tzn. osobno Stradom, osobno Osobowa, osobno Towarowa. Moim zdaniem infrastruktura nie zajmuje dużo miejsca, ale otoczenie może by było warto rozdzielić? Rozdzielenie może mieć sens pod kątem przebudowy torów w czasie, jeśli w różnych okresach zmieniano układ torowy. W następnej kolejności rozdzieli się obiekty z plików od Gnaszyna do Kochanowic, a następnie przełączy misje...
JAN21:
Mogę ze swojej strony zaproponować kolejną opcje: pozbywamy się całej obecnej Częstochowy, a ja wtedy do swojej części (Towarowa, Mirów, Kucelinka + Tramwaje), dorabiam Stradom, Gnaszyn i Osobową całkowicie na nowo, z terenem, siecią, drogami i sygnalizacją. Byłby to dobry start do akcji reanimacji wschodniej części L61.
Ra:
Trochę nie rozumiem koncepcji "wywalania wszystkiego i robienia na nowo". Moim zdaniem, skoro coś jest i działa, to można zidentyfikować błędy i je poprawić, zachowując ciągłość i prawidłowość funkcjonowania. Co innego, jeśli coś jest zbudowane z wadliwych materiałów, np. budynki z początku XX wieku, postawione bez fundamentów i przeciwwilgociowej izolacji poziomej — te lepiej zburzyć i wybudować na nowo. Tzn. jestem za tym, żeby dołączyć Kucelinkę i wyjazd na południe, jeśli da się jakieś dodatkowe misje tam wyciągnąć. Nie widzę też problemu, żeby połączyć obiekty z różnych źródeł, a nawet wygenerować osobny RSF do kontynuacji prac nad Częstochową (tak jak powstały RSF dla Wyczerpów oraz Ozimka).
Niemniej obecnie staram się funkcjonować w obszarze określonym paczką linia61-f2305, czyli powiększanie o dodatkowe tory to raczej dopiero we wrześniu. Docelowo chciałbym dociągnąć tory do LK64, bo leży to już z 10 lat. Do podpięcia też będzie CMK...
Częstochowiak:
W których latach ten Częstochowski węzeł kolejowy będzie osadzony? Swoją drogą jak wygląda postęp prac?
Ra:
Z tego, co kojarzę, to jakaś przebudowa Częstochowy była w ostatnich latach. Jest dostępny film z przejazdu, na którym widać wymianę sieci trakcyjnej na północ od Częstochowy i zabudowę dodatkowego rozjazdu w Wyczerpach — zasadniczo robię stan przed tym remontem. Linie 61 (od Stradomia) i 144 są pozycjonowane na lata przed remontem z 2013 roku. Nie wiem, jak to wyglądało wcześniej (np. w 2003), ale z kolei "Kaliska" oraz LK139 mają odzwierciedlać stan zbliżony do 2005 roku (na LK139 polikwidowano później wiele bocznic). Najwięcej wykresów ruchu pociągów towarowych mamy na rok 2007, znacznie mniej na 2011. Stan, jaki bym chciał uzyskać, to przejezdność od południowej granicy do Torunia. Nie mam ambicji na ciągłe aktualizowanie torów, to zawsze może ktoś inny zrobić.
Postęp prac wygląda tak, że ostatnie zmiany dałem do paczki linia61-f2307, po czym w testach chwilowych jest paczka z obiektami dekoracyjnymi (głównie drzewa i trawy). Aktualnie nic więcej nie zrobiłem, bo moje zainteresowania poszły w kierunku MQL4. W zasadzie to pytałem, w którym miejscu można zrobić linię podziału obiektów, ale chyba nikt nie ma na ten temat zdania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej