Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Przeliczenie scenerii "Stary Jawor" na linię 315

<< < (2/7) > >>

Jaco:
W ostatnim okresie "życia" bocznicy do portu to raczej spychano tam składy ze stacji Malczyce i chodzi tu głównie o transport ST44 do kasacji, bo "kilka" tych maszyn tam właśnie skierowano (1992 rok). Kasacja się nie udała tak jak to zamierzano, bo zadziałali ekolodzy, ale to inna sprawa. Układ torowy w samym porcie był kiedyś mocno rozbudowany (screen Malczyce Port MEGA), ale było to za czasów świetności portu. W XX wieku mocno uszczuplono układ i aktualnie spychanie z Malczyc to dobry kierunek działania.

Tematu cukrowni nigdy nie badałem.

Ra:
Jeden tor mi się kończy w nicości i nie potrafię zlokalizować dojazdu do obrotnicy przy zsypie węglowym.

Jaco:
Twój ślepy tor za jakieś 50 m kończył się pewnie żeberkiem, bo dalej stoi magazyn. Temat obrotnicy masz w załączniku. Wychodzi na to, że tor do niej był poprowadzony niejako jak wąsy od lewej i może od prawej (tutaj może na tor odstawczy).

Ra:
Pytanie jest, czy tor mógł wchodzić do magazynu? W sumie obrotnica mogła zostać odcięta dużo wcześniej, bo to urządzenie wygląda na obsługę rozładunku czołowego. "Urządzenie jest ponoć z XIX wieku." W sumie, to proponuję przeliczenie scenerii fikcyjnej na zlikwidowaną już trasę, a obsługa portu, to jakby zupełnie oddzielna sprawa...

Jaco:
Myślę, że nie. Magazyn posiadał dwie krawędzie peronowe i był dość długi, a zatem mógł służyć do segregacji/przechowywania towarów i załadunku/przeładunku całych składów 2-osiowych węglarek/wagonów krytych "door to door". Gdyby wagony wjeżdżały do środka to powierzchnia magazynowa mocno by się skurczyła. Trzeba pamiętać, że teren "stacji portowej" był dość wąski, a w takich przypadkach nie marnuje się miejsca.

Sceneria: zgadzam się z Tobą, aby przeliczyć scenerię wg zlikwidowanego układu torowego, a stare urządzenia portowe niech sobie po prostu "są". 

Może ten tor, który Ci się "urywa" prowadził nie na żeberko, a na północna rampę magazynu?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej