Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Przeliczenie scenerii "Stary Jawor" na linię 315
Ra:
Przyjrzałem się jeszcze raz. Faktycznie, pasuje przedłużyć ten tor jako drugą rampę. Geoportal ma obrys budynku, można to pobrać jako bryłę LoD1 (z płaskim dachem) — tylko nie mam przetwarzania tych brył... Ale wyciąć ręcznie kilka budynków to nie problem. I ustawić tory zgodnie z tą bryłą... Trzeba by też pobrać NMT-1 i może model pokrycia terenu (chociaż to mogło urosnąć przez 30 lat). Wywrotnice do wagonów wyglądają na nieużywane od kilkudziesięciu lat. Zwłaszcza, że jedną wywieziono w 1945 roku. Na mapie topograficznej widać nasyp prowadzący do północnej wywrotnicy (tej z zachowaną obrotnicą). Pozostałe wywrotnice też musiały mieć swoje obrotnice, bo nie są umieszczone równolegle do torów.
Jaco:
W porcie były 3 magazyny, z czego co najmniej jeden miał dwie rampy (ten, o którym pisaliśmy wyżej). Czy zamierzasz postawić jakiś magazyn? Było by to fajne urozmaicenie i ożywienie bocznicy portowej.
Ra:
Mogę zrobić bryły z CityGML. Dużo to nie da, ale przynajmniej będą jakieś wymiary, może ktoś wymodeluje lepsze (np. zrobi dachy). W sumie to mógłby powstać jakiś system składania budynków z dostępnych materiałów... Kolega @MW zrobił system modułowych mostów, muszę na to popatrzeć, bo dotychczas nie dałem rady tego przeanalizować... Kiedy przerabiałem format T3D tak, aby można było składać konstrukcje, używając ciągów tekstowych, ale pewnie nikt tego nie pociągnął dalej. Niestety, o działaniu portu (czy np. huty w Ozimku) mam zbyt nikłe pojęcie — co mogę zrobić, to wykorzystać jakieś ogólnodostępne dane do stworzenia scenerii...
matek123:
Co do modułowych mostów, to wydaje mi się, że ten wiadukt w Wielkim Kacu nad dolną linią jest modułowy na trójkątach terenu. W sumie w dobie parametryzowania wpisów include do t3d można by było pokusić się o jakieś mosty składane z klocków, ze względu na ilość takich mostów (w jednym miejscu) raczej wydajność by nie spadła. Bardziej skomplikowane układy składane z dużej ilości prefabrykowanych modułów mogłyby iść jako pliki inc z trójkątami terenu (z dużą teksturą obejmującą mapowanie wszystkich klocków).
Ra:
No ale system składania mostów już został opracowany parę lat temu i są w tym systemie zrobione mosty do Linii 61. Jedynie ja nie dałem rady tego przeanalizować i np. zrobić jakieś wsparcie w Rainsted do ich sprawniejszego konstruowania. Do tematu mostów jeszcze nie dotarłem, nawet obsługa tworzenia przyczółków jest mocno niedopracowana. A chodzi mi o to, że podobnie do tego systemu mostów można by zrobić generator detali dla budynków, na podstawie danych CityGML. Czyli wczytujemy sobie bryłę CityGML i w prosty sposób dodajemy modułowe okapy dachów, rynny, kominy, okna, drzwi, schody itd.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej