Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Edytor Scenerii
marcinn:
--- Cytat: Ra w 26 Września 2023, 17:18:59 ---OK. Ja patrzę na to z perspektywy kogoś, kto ma już ułożone kilkaset kilometrów tras (czyli wiele tysięcy kilometrów torów), nawet już z jakimś tam terenem (patrz LK139) i chciałby z tym iść gdzieś na wyższy poziom
--- Koniec cytatu ---
Koncepcyjnie: jeśli leżą dekory tych scenerii, to nowe narzędzie może w tym pomóc. Jeśli najdzie kiedyś kogoś ochota na zmianę rzeźby terenu, drzew czy trawska - ma być taka opcja. Twoje oczekiwanie przejścia na "wyższy poziom" odczytuję jako zbiór zmian w EXE, i to bardziej na gruncie symulacyjno-fizyczno-inżynieryjnym, może częściowo optymalizacyjnym, a ja nie ruszam exe (z wielu powodów nie chcę). I rozumiem Cię doskonale, jednak wydaje mi się że to narzędzie nie będzie dla Ciebie.
To ma być dla tworców scenerii - designerów, nie inżynierów (jedna osoba może pełnić te role, ale nie musi), oraz (jeśli eksperyment sie powiedzie) narzędzie mogłoby zapoczątkować powstanie nowego formatu data packa na potrzeby edycji, żeby umożliwić workflow ze standardowymi narzędziami na miarę roku 2023 w kontekście modeli 3D, terenu, udźwiękawiania, tworzenia scenariuszy.
Ra:
No i może mam trochę skrzywienie, bo ciągle przed oczami mam to:
I bardzo bym nie chciał, żeby powstała kolejna odsłona tak niesamowitego narzędzia do edycji... ;)
jakubg1:
--- Cytat: Ra w 26 Września 2023, 15:59:27 ---Z mojego punktu widzenia, kwestie terenu i układania torów zostały dawno rozwiązane i nie ma potrzeby się nad nimi pochylać.
--- Koniec cytatu ---
Z mojego nie. Brakuje intuicyjności, wszystko jest tępe do obsługi i wymaga szkoleń i kursów, co sam zresztą widzisz, bo sam takie kursy również organizujesz. Nie każdy będzie miał tyle czasu, a proponowanie jedynie narzędzi dla prawdziwych elit i robienia tylko i wyłącznie superrealistycznych tras na najwyższym poziomie w tempie 1km/1000 godzin będzie działać na szkodę symulatora, bo większość ludzi się odbije.
--- Cytat: Ra w 26 Września 2023, 18:02:36 ---No i może mam trochę skrzywienie, bo ciągle przed oczami mam to:
I bardzo bym nie chciał, żeby powstała kolejna odsłona tak niesamowitego narzędzia do edycji... ;)
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego twierdzisz, że to jest złe? Poza oczywiście faktem, że to nie doczekało się światła dziennego.
marcinn:
--- Cytat: Ra w 26 Września 2023, 18:02:36 ---I bardzo bym nie chciał, żeby powstała kolejna odsłona tak niesamowitego narzędzia do edycji... ;)
--- Koniec cytatu ---
Narzędzie bez użytkowników jest jak sztuka bez odbiorców. Nie znam zacytowanego projektu i jego historii, może popełniono błędy już w samych w założeniach.
Moimi prerequiremenstami są stosowanie standardów i dostępnych narzędzi, multiplatform i opensource, z najmniejszym angażem programistycznym i łatwością utrzymania projektu, bo być może jutro umrę i mają być w zasięgu wzroku ludzie znający użyte narzędzia, biblioteki, frameworki, algorytmy czy formaty plików. Żadnego reinventing the wheel. Każdy custom to vendor/person lock-in i znacznie wyższe koszty developmentu. Pójdziesz na discorda Godota i znajdziesz chętnych contributorów, tylko trzymaj ich za gęby żeby nie narobili bałaganu (jak wyraźnie określisz guidelines, to każdy skrupulatny koleś będzie mógł projekt poprowadzić).
Jak eksperyment się powiedzie i community Maszyny przekona się do zmian (nie do edytora per se), to dopiero wtedy będzie sukces. Ogromny, bo ma szansę przełamać stagnację.
Obecnie MaSzyna jeszcze kogoś cieszy, ale projekt umiera. A nawet najlepszy exe bez danych jest wart całe nic. (Nowych) Danych prawie nie ma, a te co są - to porody kleszczowe.
marcinn:
--- Cytat: jakubg1 w 26 Września 2023, 19:47:59 ---Brakuje intuicyjności, wszystko jest tępe do obsługi i wymaga szkoleń i kursów, co sam zresztą widzisz, bo sam takie kursy również organizujesz.
--- Koniec cytatu ---
Słuszne uwagi. A propos hajsu - jakbym mógł przekonać do ustandaryzowanych data packów np w PCK, i Maszynę dałoby się w końcu modować, to robi się rynek zbytu na płatne mody nie tylko dla przemysłu, ale i rozrywki. Maszyna wisi na steamie jako coming soon (z tym co jest aktualnie, to jest nevercoming zaczynający się od braku sensu). Ale to już offtopic, sorry.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej