Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Edytor Scenerii
jakubg1:
To ja może przedstawię jeszcze moją wizję edytora, który już zacząłem robić, ale na razie wstrzymałem prace, żeby nie dublować roboty. Nie pamiętam, czy ja to już kiedyś pisałem?
Teren: Oryginalnie pod uwagę brałem dwa systemy terenu. Trainzowy jest bardzo prosty i do edycji terenu są pędzle, ale ze względu na skończoną (i niską) precyzję siatki spowodowałoby to brzydkie efekty, np. "ząbkowanie" terenu na brzegach nasypów niebędących pod kątem prostym względem siatki. Z kolei MaSzynowy oferuje w teorii nieskończoną dokładność i możliwości, ale z powodu oparcia na trójkątach jego edycja byłaby żmudna i wymagałaby licznych optymalizacji, aby nie przegiąć z ilością trójkątów. Od @MichauSto padła ciekawa propozycja użycia systemu trainzowego z możliwością zagęszczania siatki w poszczególnych kwadratach, aby połączyć prostotę z precyzją i zminimalizować negatywne efekty.
Tory: System układania torów bardzo różni się od przyjętego przez Ra, mimo to uważam że miałby duży potencjał, elastyczność i możliwość rozbudowy. Opierałby się na interakcjach z torami. Na przykład można by było zaznaczyć tor i dodać kolejny segment z przodu, z tyłu, bądź też z boku z zadaną separacją. Tworzenie rozjazdów i głowic rozjazdowych opierałoby się na wstawianiu odcinka toru pod kątem (w tym przypadku 1:9), a następnie dobudowie tak, by w miejscu przecięcia torów można było ustawić łuk lub rozjazd o zadanym promieniu, zarówno rozjazdy zwyczajne, jak i krzyżowe. Prosty przykład jak by to działało zamieściłem w załączniku.
Pozostałe rzeczy jak i sam interfejs byłyby podobne do edytora w Trainzie, jednak z udogodnieniami chociażby z edytora w Train Driverze 2, np. przyklejanie obiektów przy torach bądź elementów sieci trakcyjnej do siebie.
marcinn:
Technika terenu w pluginie który pokazałem to jedno z popularnych rozwiązań - Geometric Clipmap Mesh Terrain. Link do materiału Nvidii podałem, technika stosowana m.in. w Wieśku 3. Nie ma sensu wymyślać kół na nowo. W kontekście >tego< edytora zostanę z tym narzędziem.
Natomiast w kontekście EXE to już się nie wypowiadam i zakładam że edytor i tak będzie eksportował do plików zjadliwych dla exe symulatora, więc na początku będą to trójkąty. Może od razu byłby to wyrzut do sbt.
Ra:
Z mojego punktu widzenia, kwestie terenu i układania torów zostały dawno rozwiązane i nie ma potrzeby się nad nimi pochylać. To, co jest teraz do zrobienia, to regulacja sieci trakcyjnej ("przyklejanie (...) elementów sieci trakcyjnej do siebie", które wymaga opisania ich rozmiarów na potrzeby edytora), łatwe i sprawne wypełnianie otoczenia roślinnością i zabudowaniami w sposób przypominający rzeczywistość (i żeby jeszcze to nie zamulało) oraz generator misji, który na podstawie wykresów ruchu utworzy rozkłady i sterowanie stacjami tak, aby po wybraniu dowolnego rozkładu przejechać trasę pociągu, mijając odpowiednie inne...
Ostatnio znalazłem pociąg TLK48502/3 z 2010 roku, jadący od stacji Bielsko-Biała na Ostrów Wlkp. (tory mam do Kępna). Chciałbym to uruchomić i przejechać ten odcinek... Ale ilość rzeczy do spięcia sprawia, że na razie mi się nie chce. Fajnie by było znaleźć coś ze Słowacji, ale to pewnie trzeba przejrzeć wcześniejsze lata.
--- Cytat: jakubg1 w 26 Września 2023, 15:33:46 ---Tworzenie rozjazdów i głowic rozjazdowych opierałoby się na wstawianiu odcinka toru pod kątem (w tym przypadku 1:9), a następnie dobudowie tak, by w miejscu przecięcia torów można było ustawić łuk lub rozjazd o zadanym promieniu, zarówno rozjazdy zwyczajne, jak i krzyżowe.
--- Koniec cytatu ---
Chcesz budować proste stacje, OK. Ja zaczynałem w 2008 od naciągania na mapy scenerii PMPPW, która zrobiona w 3DS Max miała w miarę dobrą topologię, ale problemy z odległościami przekładały się na brak możliwości dopracowania profili pionowych (a były tam fest pochylenia). 10 lat temu miałem trasę z Opola do Zielonej Góry, ale błędy w symulacji skutkowały nieprzewidywalnym zachowaniem pociągów i w efekcie nie miało to sensu. Jeszcze w 2017 roku pociąg wyjeżdżający z Wrocławia w kierunku na Kłodzko wracał tyłem po 20 minutach, bo mu się zrywała przyczepność do torów i się gubił. A nawet w 2020 roku osobowy nie potrafił ruszyć z ostatniego przystanku przed Zwardoniem.
marcinn:
--- Cytat: Ra w 26 Września 2023, 15:59:27 ---Z mojego punktu widzenia, kwestie terenu i układania torów zostały dawno rozwiązane i nie ma potrzeby się nad nimi pochylać.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---łatwe i sprawne wypełnianie otoczenia roślinnością
--- Koniec cytatu ---
Z perspektywy tego edytora jest na czym się pochylać. Są standardy i narzędzia do użycia, a czas na development jest mniej niż skromny. Jest stagnacja w projekcie i wracający problem braku chętnych do dekorowania scenerii. Na Galicji nie ma kto poprawić trójkątów terenu i się nie dziwię, bo obecny sposób jest trudny. Ten edytor ma w tym pomoc. Tak samo chcę wyelimnować sianie trawy - to jest bez sesnu. Dosiać to można sobie parę kwiatków scatter toolem (podrzucę film), a nie jak ogrodnik na emeryturze pojedyncze pęki ;) Po co tracić cenny czas na dekoracje, skoro można się wspomóc.
Jak już wspominałem - to wszystko nie dotyczy exe, ale może nie wyraziłem się jasno - nie dotyczy też innych narzędzi jak np. Rainsted.
--- Cytuj ---To, co jest teraz do zrobienia, to regulacja sieci trakcyjnej ("przyklejanie (...) elementów sieci trakcyjnej do siebie", które wymaga opisania ich rozmiarów na potrzeby edytora)
--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi się, że piszesz o Rainstedzie. Jak będę miał więcej czasu, to naszkicuję schemat ideowy który "klocek" do czego może być użyty, a w którym miejscu się spotykamy. Bardzo ogólnie - chcę doprowadzić do sytuacji, gdzie ktoś będzie mógł robić teren albo w Rainstedzie, albo w nowym edytorze, gdzie exe i tak dostanie <coś co potrafi odczytać> do wyrenderowania. I dla tych którzy będą mieli terrain w Rainstedzie, będę chciał dać możliwość jego wczytania do edytora w celu podglądu (teren wyświetli się analogicznie jak exe, ale bez możliwości jego edycji). Tak samo Rainsted miałby być bazą dla budowania linii czy sieci trakcyjnej, którą edytor dekoracji po prostu by wyświetlał w formie podglądu. Czyli byłby to zamiennik edytora dekoracji z exe, który dla nowych sceneriii poszedłby w odstawkę.
Jeśli chodzi o sieć trakcyjną czy tory, to na tę chwilę nie przewiduję narzędzi edycjnych poza ewentualnym prototypem dla dzieciaka, żeby sobie stacje i linie budował. Czyli narzędzie nie dla inżynierów i nawet nie chcę wchodzić w szczegóły dziedzinowe. I prawdopodobnie będzie to działać tak, że odcinki będą się alignowały do rzeźby terenu i będzie automat korygujący nachylenie za pomocą modelowania rzeźbt podtorza, drążący tunele czy też dodający mosty, z jakimiś podstawowymi parametrami odcinków istotnymi dla symulacji. Coś jak w ciągnięcie torów w Railroad Tycoon, na których delikwent będzie mógł sobie pojechać Maszyną. Nie będzie to podejście ani narzędzie inżynieryjne, czyli absolutnie nie planuję tym zastąpić Rainsteda. Widzę te narzędzia jako współpracujące.
Ra:
--- Cytat: marcinn w 26 Września 2023, 16:39:47 ---Tak samo chcę wyelimnować sianie trawy - to jest bez sesnu.
--- Koniec cytatu ---
Na ile pamiętam, to planowałem zrobić automatyczną trawę ("pionową") na trójkątach z odpowiednią teksturą. Niestety, sypanie się symulacji i chęć dopracowania tematu organizacji sieci trakcyjnej (żeby było wiadomo, jak ją układać w edytorze, coby potem nie poprawiać) sprawiły, że kwestie trawy miały u mnie niski priorytet. Bo co z tego, że trawa będzie ładna, jeśli pociągi będą się zatrzymywać w przypadkowych miejscach i nie będzie można ukończyć misji z powodu samoorganizującej się katastrofy na drugim końcu scenerii?
--- Cytat: marcinn w 26 Września 2023, 16:39:47 ---Wydaje mi się, że piszesz o Rainstedzie.
--- Koniec cytatu ---
Chodzi mi raczej o modele sieci trakcyjnej w MaSzynie, które trzeba by przerobić tak, aby pozycja słupa nie była sztywno powiązana z elementem trzymającym drut jezdny. Najpierw muszą być takie modele, potem trzeba zobaczyć, na ile się to sprawdza, na koniec może dopracować obsługę tego w Rainsted. Być może nie dotyczy to tego, co chcesz zrobić.
--- Cytat: marcinn w 26 Września 2023, 16:39:47 ---Jeśli chodzi o sieć trakcyjną czy tory, to na tę chwilę nie przewiduję narzędzi edycjnych poza ewentualnym prototypem dla dzieciaka, żeby sobie stacje i linie budował.
--- Koniec cytatu ---
OK. Ja patrzę na to z perspektywy kogoś, kto ma już ułożone kilkaset kilometrów tras (czyli wiele tysięcy kilometrów torów), nawet już z jakimś tam terenem (patrz LK139) i chciałby z tym iść gdzieś na wyższy poziom, a nie dreptać wokół rozważań, jak się powinno wstawiać rozjazd, czy modelować abstrakcyjny teren.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej