Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Bałtyk - SKM - Multi

<< < (4/10) > >>

YeloPL:
Witam.
Wszystko robiłem krok po kroku według wskazówek, pulpit udało się połączyć itd.
Jednak każda próba podania przebiegu/zmiany położenia zwrotnicy kończy się alarmem, którego nie da się potwierdzić.
Co mogę zrobić w tej sytuacji?

youBy:
Czy symulator Ci się pauzuje, gdy jego okno jest nieaktywne? I na pewno masz uruchomiony tylko jeden raz?

YeloPL:
Tak, pauzuje. Uruchomiony jest tylko raz.

youBy:
W starterze odznacz opcję "Wstrzymaj, jeśli okno nieaktywne".

Paul:

--- Cytat: maro198805 w 15 Lutego 2022, 08:46:04 ---Początkiem przebiegu w tych urządzeniach (to chyba MOR-3, albo coś bardzo do niego zbliżone) jest semafor lub tarcza, ale końcem powinien być symbol szarego pełnego trójkąta przed semaforem wyjazdowym (w przypadku przebiegu wyjazdowego), a nie semafor wjazdowy do następnej stacji albo jak w przypadku wyjazdu na sbl żółta strzałka jej sterowania. Przez to jak próbowałem podać wyjazd normalnie jak to robię w pracy i się nie udawało. Chyba trzeba to będzie poprawić.

--- Koniec cytatu ---

Nie jest to odwzorowanie urządzeń żadnego konkretnego typu - z założenia miał być to program ogólnie naśladujący działanie pulpitu komputerowego.

Dla szlaków z sbl przyjęte jest nastawianie przebiegu do symbolu blokady, analogicznie jak w urządzeniach ESTW L90 5/C900. Dla szlaków bez blokady liniowej nastawianie przebiegów działa tak jakby był to tor stacyjny, więc jako koniec wybiera się semafor wjazdowy do następnej stacji - takie rozwiązanie również spotykane jest w rzeczywistości, choć rzadko - zwykle projektuje się półsamoczynną blokadę liniową z uwagi na decentralizację urządzeń zależnościowych.

Istnieje możliwość takiego skonfigurowania pulpitu, aby punktem końcowym przebiegów na szlak był mały szary trójkąt - jednak aktualnie tylko dla szlaków bez sbl. Być może w przyszłych wersjach zostanie to zmienione aby móc bardziej upodobnić obsługę do konkretnych urządzeń.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej