Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Pomoc w doborze karty graficznej do Maszyny
mac310:
16GB RAMu ale procesor raczej wiekowy bo to i5-4460. U mnie płynnie też wszystko chodzi i nie narzekam ale z ciekawości zastanawia mnie po prostu dlaczego taki jest efekt. Jeśli nie mam ograniczeń klatek w starterze i prawie wszystko ustawione na max, to jest zwykle od ok 50 do prawie 200 na szlakach. Przycinania nie obserwuję. Zdziwiło mnie tylko, że przykładowo na Wolicy GPU pracuje na ok 50%, CPU na jakieś 40%, a FPS jest poniżej 50.
Marcin E2rD:
Wg mnie bankowo wina leży po stronie CPU. Miałem i5-4570 i procek nie wyrabiał. Oczywiście jeździć się dało, i to nawet całkiem płynnie, ale o stabilnych 60fps w bardziej zasobożernych miejscach nie było mowy.
mac310:
No tego nie sprawdzę, bo zmiana procesora wymagałaby zmiany płyty głównej bo do mojego Asus'a H81M-PLUS raczej tylko procesory 4 generacji można wsadzić. Mogę najwyżej podmienić z drugiego komputera, gdzie siedzi i5-4690 ale to niewielka różnica.
Swoją drogą jeśli procesor nie wyrabia, to powinien być mocno zajęty, a nie na 30-40%. Skąd wiadomo, że CPU jest wąskim gardłem w takim przypadku?
Marcin E2rD:
A jak sprawdzasz obciążenie procesora? Widzisz użycie każdego rdzenia i każdego wątku? Jeśli nie, proponuję żebyś sprawdził sobie co pokaże Ci np. MSI Afterburner.
mac310:
Zakładka Wydajność w Managerze zadań ale sprawdzę jeszcze na MSI Afterburner.
Dwa rdzenie CPU trzymają w okolicy 65-75%, a drugie dwa 30-35%. Użycie GPU w okolicy 50%.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej