Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
EC Dobre - dekoracja elektrociepłowni i okolic
Toprus:
Oryginalna EC Dobre wygląda jak średniej wielkości ciepłownia. Przy długości składów, jakie wciągamy/wyciągamy z zakładu na starych scenariuszach, powiedziałbym, że zarośnięcie toru jest jak najbardziej uzasadnione (bo dłuży skład = mała częstotliwość ruchu). Takie zakłady nie potrzebują niewiadomo jakich ilości węgla, a w lecie biorą go jeszcze mniej (może w załącznikach dam jakieś przykłady "pół-czynnych" bocznic). Zardzewiały i niewyślizgany tor moim zdaniem też jest na miejscu. Sceneria ma fajny klimat, coś jak ten prawie nieużywany odcinek na Całkowie.
Takie elektrociepłownie zwykle znajdują się w miastach lub na ich obrzeżach. Moim zdaniem dobrym pomysłem byłoby stworzenie średniej wielkości miasteczka, przynajmniej od jednej strony zakładu.
Na koniec jeszcze - zarośnięcie w sumie nie jest wyznacznikiem tego, jak często używany jest tor. Wielkie stacje pasażerskie (nawet w Warszawie) miały do dość niedawna ładny, zielony, trawiasty dywanik, pomimo tego, że praktycznie co kilka(naście) minut przejeżdżał po nim pociąg.
SpawaczTIG141:
Takie zarośla są jak najbardziej realne na użytkowanym torowisku. Mieszkam w Łomży w woj. Podlaskim gdzie pociągi zdawcze przyjeżdżają około trzy razy w tygodniu. Mimo tego, nasze torowisko wygląda jakby od kilku lat nie przyjechała tu żadna maszyna.
Ciepłownia miejska znajduje się na obrzeżach, natomiast torowisko jest w centrum miasta, miał przewożony jest ciężarówkami, przeładunek jest bezpośrednio z wagonu na samochód więc manewry trwają praktycznie cały dzień. Na krótkie żeberko wtaczane jest 5 wagonów, zdejmują dwie ładowarki Terex Fuchs MHL320 więc tempo jest niezłe.
Zastanawiam się, czy dekoracja tej scenerii jest warta świeczki. Podobne scenariusze znajdują się na Bałtyku SKM.
jakisrandomowynoob:
W każdym razie, przerobieniu w obecnej chwili uległa praktycznie cała trawa wielkopowierzchniowa - powiedzmy, że PLK wzięło kilka podkaszarek na kolzama i przejechało wokół szyn, więc trawa nie wchodzi już aż tak na nasyp, poza tym jednym wyjazdem, który zamierzam pozostawić zarośnięty. Pomysł z miasteczkiem bardzo mi się podoba, prawdopodobnie parę bloków pojawi się w stronę, w którą wyjeżdża suka (którą, swoją drogą, chciałbym podmienić na ST45-02, aby trochę "zmodernizować" tabor, a SU45 już niestety nie jeżdżą). Ze względu na peron, prawdopodobnie kiedyś jeździły tam pociągi pasażerskie, co chciałem w pewien sposób "uhonorować" wstawiając SN61-520 na bocznym torze jako dekorację (w załączniku jak to wygląda na chwilę obecną), ale nwm czy to nie będzie za dużo gdyż z jednej strony widzę, że za bardzo "zapuszczam" scenerię, z drugiej, że właśnie "zapuszczanie" dodaje klimatu. W razie, jak pomysł się nie spodoba, dekoracje do ganza mam osobno i raczej prędko i bezproblemowo mogę je usunąć.
--- Cytuj ---Zastanawiam się, czy dekoracja tej scenerii jest warta świeczki. Podobne scenariusze znajdują się na Bałtyku SKM.
--- Koniec cytatu ---
Uważam, że tak. Misja na Bałtyku SKM jest trochę podobna, ale nie taka sama, nieraz wolę pojechać właśnie na samej EC, gdyż ta wydaje mi się trochę luźniejsza, nie ma tego magistralnego klimatu Bałtyku.
Toprus:
Pomysł z Ganzem na prawdę genialny, bardzo kreatywny. Trochę jednak szkoda Fiacika. Jak tak patrzę, to znacząca większość scenerii idzie w nowoczesny klimat, a ja uważam, że retro klimatu trochę brakuje. Ewentualnie podmienić SU45 na jakąś SM42, bo z jednej strony może przekracza naciski zapuszczonej linii, z drugiej prędkość szlakowa jest OK na stonkę, do tego brutta nie są za ciężke.
Uważam, że warto iść ścieżką klimatu "retro". Można dodać jakieś starsze samochody (są piękne maluchy i nyski!), jakieś starsze budynki do wcześniej zaproponowanego miasteczka. Poeksperymentuj, możesz wypróbować klimat gęstego miasta, jego obrzeży, lub jakiejś małej wioski. Każdy ma swoje plusy i minusy. Szkoda tylko tej trawy ;).
jakisrandomowynoob:
Oczywiście, mogę zrobić takie wczesne 2000, nigdzie nie powiedziałem, że zamiana SU na ST jest przesądzona. Passata, który na początku scenariusza wjeżdża na teren zakładu mogę również podmienić na coś starego, jak się trzymać klimatu, to się trzymać i kropka. Z tą trawą to jeszcze zobaczę. Jak będą jakieś dalsze, większe zmiany to na pewno będę informował.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej