Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Drawinowo od nowa
EP08_015:
Mati a jaka może być przyczyna wykolejenia składu? Co można by zrobić by ten problem się nie powtarzal? Widze ze nie tylko tu bywaly wykolejenia, wiec co można by zrobić by temu zaradzić? Wina exe czy czegos innego?
MasterYoda:
Zerwanie sprzęgu i zderzenie wagonów
Bad driving: a69063 broke a coupler
Bad driving: a47625 and a25095 collided with velocity 22 km/h
mati222:
Dokładnie tak jak napisał MasterYoda. W zasadzie, w tym wypadu z treści zał. loga mogłem tylko to wyczytać.
Problem w tym, że jedyne wykolejenie, którego byłem świadkiem i mogłem je dokładnie obserwować dotyczyło misji na ET42. Co więcej ET42 (analogicznie jak po podmianie ET41) powodując "wywalenie" podstacji powodowała wykolejenia innych składów (dołączyłem zrzuty ekranu z takiego przypadku do jednej z moich wiadomości w tym wątku).
Jeżeli problem z ET42 uda się rozwiązać na następnym exe tmj, to już będzie sukces, bo pozostałe wykolejenia zdarzają się jednorazowo i nigdy nie udało mi się ich powtórzyć, żeby stwierdzić co mogło być ich przyczyną (czy "Bad driving", czy problemy ze zwrotnicą w trakcie przejeżdżania składu). Z tego co czytałem w wątku dot. testów tej scenerii, ilość składów jednocześnie poruszających się po scenerii jest większa niż na L053, także pewne problemy z blokadą szlaku będą się zdarzać częściej.
Z tego względu, jeżeli takie wykolejenia będą zdarzać się tyko sporadycznie, to moim zdaniem nie powinno to zaszkodzić scenerii. Obserwując działanie scenerii, to poszczególne eventy działają bardzo dobrze, a dzięki pewnej losowości - nawet powtarzając daną misję - można się spodziewać pewnych zmian.
Pozostaje zatem życzyć MasterYoda wytrwałości w pracy z obróbką brakujących rozmów na radiotelefonie, i sceneria może zostanie kiedyś dołączona do paczki całościowej.
EP08_015:
--- Cytuj --- i sceneria może zostanie kiedyś dołączona do paczki całościowej.
--- Koniec cytatu ---
No nie do końca. Jest dużo bledow graficznych w scenerii. Np. kozly oporowe na srodku rozjazdow we wlodowicach albo tory wbijające się w sciane wiaduktu, pozostalosci w postaci kladki dla pieszych, tablic z nazwa miejscowości czy latajacvych pasazerow po modernizacji i skroceniu peronow na przystankach osobowych.
Przy okazji dziś udało się ukonczyc scenariusz na "warcie" poraz kolejny.
mati222:
Spróbowałem jeszcze z ciekawości (na ostatnim exe) podmienić ET42 na ET22 i sprawdzić, czy uda się jej podjechać pod Stawiska Górne.
Zauważyłem, że AI próbując podjechać pod Stawiska ze składem ok. 3000 ton (ostatecznie jej się to nie udało) nie korzystała z wysokiego rozruchu.
Zastanawiam się, czy w ogóle w maszynie jest zaimplementowane korzystanie przez AI z wysokiego rozruchu?
Edit: Pytanie zatem dlaczego AI nie skorzystała? Przejmując skład i uruchamiając wysoki rozruch, na pierwszej pozycji "bezoporowej" i 20 km/h przy wskaźniku, udało mi się bez problemu podjechać pod Stawiska Górne, podczas gdy AI doprowadziła do "zadziałania przekaźnika nadmiarowego, zwolniła do zera i już nie udało się jej ruszyć ponownie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej