Praca pt. "Ocena drgań wzdłużnych układu lokomotywa EP09 - wagony" autorstwa prof. dr hab. inż. Andrzeja Chudzikiewicza oraz dr inż. Józefa Droździela: https://photos.app.goo.gl/L5rGXUWa5QTEYNBv6
Jak obiecałem tak czynię. Zarejestrowany piątkowy przejazd składem IC wygląda tak. Na obrazkach jest wizualizacja zapisów akcelerometru oraz jako ciekawostka zapis magnetometru. Urządzeniem pomiarowym był zwykły telefon który jednocześnie zbierał informacje:
- o przyspieszeniu w trzech osiach z częstością 50 pomiarów na sekundę (maksymalnie mogłem ustawić 200), - o prędkości kątowej w trzech osiach z częstością 50 na sekundę (tu również można było zwiększyć próbkowanie do 200)
- o polu magnetycznym w trzech osiach z częstością 15 pomiarów na sekundę (maksymalnie można było i 100).
Telefon umieściłem na siedzisku w drugim rzędzie foteli (fotele ze stabilnym mocowaniem do ściany i podłogi) w pierwszym wagonie 7-8 wagonowego składu za EP09. Wagon to bezprzedziałowy i gruntownie zmodernizowany w 2019 przez Pesę 111A. Początek zapisu to rozruch ze stacji Tychy w kierunku Katowic. Widać poszczególne pozycje nastawnika jazdy. Pole magnetyczne podzieliłem przez liczbę 60, a jednostką są uT.