Autor Wątek:   Maszyna 19.08 - problemy  (Przeczytany 18501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3812
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 146
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #240 dnia: 26 Października 2019, 20:13:35 »
Raczej ja poszedlbym w kierunku nauki skryptowania scenerii, aby zrobic taki scenariusz, jaki mi sie marzy.

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 147
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 21
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #241 dnia: 27 Października 2019, 19:16:13 »
No to jeszcze z innej beczki. Wszystkie EU05 i niektóre ET22 (na pewno 1075, pewnie jest to związane z .fiz albo .mmd) "telepią" czy też "podskakują" powyżej ~40km/h. Nie wiem, czy ma to wpływ na parametry i jazdę, bo prędzej można dostać ataku epileptycznego, niż coś zauważyć.

Online tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3165
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1539
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #242 dnia: 28 Października 2019, 14:21:04 »
Zakladajac ze nie jest to efekt starego pliku .fiz sprzed paru lat, EP-05 oraz ET-22 istotnie moga miec nieco podkrecone parametry rzucania pudlem, so podobno odzwierciedla ich zachowanie w rzeczywistosci.

Offline danniel

  • Betatester
  • Wiadomości: 306
  • Degustator w Lokalnym Centrum Lepienia Pierogów
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 77
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #243 dnia: 28 Października 2019, 15:10:17 »
Jest przycisk turbo, ale trzeba mieć turbo sprzęt, bo symulacja się popsuje.
Pierogi lepić! A nie, na szołtbuksach siedzić.

Offline tadek1603

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #244 dnia: 28 Października 2019, 15:39:36 »
Jest przycisk turbo, ale trzeba mieć turbo sprzęt, bo symulacja się popsuje.
To znaczy? W jaki sposób?

Offline danniel

  • Betatester
  • Wiadomości: 306
  • Degustator w Lokalnym Centrum Lepienia Pierogów
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 77
Pierogi lepić! A nie, na szołtbuksach siedzić.

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 147
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 21
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #246 dnia: 28 Października 2019, 17:19:29 »
No właśnie:
Cytuj
Może powodować problemy z wyzwalaniem eventów
I powoduje, szczególnie na tych bardziej skomplikowanych scenariuszach. Mówię przyspieszeniu F6.
Co do przesunięcia zegara - wolę nie wiedzieć, co się dzieje ze zdarzeniami scenariusza, jak się tego użyje :)

Offline mcgiwer

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problemy z emulacją Maszyny na Linuxie (patrz opis)
« Odpowiedź #247 dnia: 30 Października 2019, 10:23:28 »
Dane systemu:

  • Architektura: 64-bit
  • System: LUbuntu 19.04
  • Emulator: Q4Wine 1.3.11

Komunikat błędu:

Ciąg uruchomieniowy:
/usr/bin/env  WINE='/usr/bin/wine'  WINEPREFIX='/home/[nazwa użytkownika]/.wine'  WINESERVER='/usr/bin/wineserver'  WINELOADER='/usr/bin/wine'  WINEARCH='win64'  WINEDEBUG='-all'  /bin/sh -c "cd '/home/[nazwa użytkownika]/' &&   '/usr/bin/wine'   'MaSzyna1908.exe'  2>&1 "
Kod wyjścia:
49408
Wyjście STDOUT i STDERR programu:
wine: Zły format EXE dla H:\MaSzyna1908.exe.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Offline MaciejZ

  • Wiadomości: 317
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 32
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #248 dnia: 30 Października 2019, 16:33:02 »
I powoduje, szczególnie na tych bardziej skomplikowanych scenariuszach. Mówię przyspieszeniu F6.
Co do przesunięcia zegara - wolę nie wiedzieć, co się dzieje ze zdarzeniami scenariusza, jak się tego użyje :)
Zawsze możesz zamienić pospiecha na SM42 z wagonami jakimi tylko chcesz i jechać jego planem. W przeciwnym wypadku trzeba poczekać. Ja jednak nie zauważyłem, żeby się coś sypało po wciśnięciu przyspieszenia na F6, a czasami zdarza mi się używać.

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 249
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 64
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #249 dnia: 30 Października 2019, 16:51:46 »
Najbardziej odczuwalne użycie F6 jest podczas napełniania uderzeniowego, po wciśnięciu szybko napełnia do np. 531 kPa i potem już nie napełni (jest to zauważalne podczas jazdy na przyspieszeniu, pojazd będzie hamować bo w przewodzie głównym będzie około 480kPa) , dopiero jak wyłączymy przyspieszenie, to natychmiastowo napełnianie dalej będzie trwało.

Online Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 7984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1359
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #250 dnia: 30 Października 2019, 17:14:51 »
Efekty przyspieszenia zależą od mocy komputera. Jak się nie zadławi przy liczeniu fizyki i zdarzeń z wielokrotnie większą częstotliwością, to nic złego się nie stanie.
Mój kanał youtube

Offline kubeks

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #251 dnia: 03 Listopada 2019, 18:41:54 »
Witam,

mam problemy z oświetleniem kabin w sceneriach "nocnych", a mianowicie po uruchomieniu scenerii jest ok (kabiny są ciemne), ale po kilku sekundach kabiny są jasne jak w dzień (bez włączania oświetlenia kabiny). Coś można na to zaradzić?

Było dziesiątki razy. Używaj renderera shaderowego. Obrazek wywalam bo nieregulaminowy. @Stele
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2019, 19:50:03 wysłana przez Stele »
Kuba Dressler

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 249
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 64
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #252 dnia: 03 Listopada 2019, 18:44:05 »
Ponieważ masz kartę graficzną zintegrowaną Intel.

Offline Siecool

  • Deweloper
  • Wiadomości: 873
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 105
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #253 dnia: 05 Listopada 2019, 21:49:20 »
Model rosomaka na wagonie smms wyświetla się w zagadkowy sposób, ciężko opisać to co tam się dzieje, dlatego daję screen. Coś jakby model był częściowo przezroczysty.

Online Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 7984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1359
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #254 dnia: 05 Listopada 2019, 22:23:26 »
Bo zaiste jest. Widzisz, waeiant na RS i RES poprawiłem dawno temu, a tego przegapiłem. Tak to jest, jak klonują ładunki, zamiast robić uniwersalne. :/
Mój kanał youtube

Offline Transkei

  • Deweloper
  • Wiadomości: 539
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 559
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #255 dnia: 07 Listopada 2019, 20:52:18 »
Zdarzyła się dziwna rzecz podczas jazdy L053 poranek - skład Elfów (misja Turów - Sandomierz - Turów) po zmianie czoła w Sandomierzu zaczął wszystkie eventy torowe załączać dwukrotnie: najpierw robił to człon EN96-003B (gdzie siedział mechanik), a po chwili robił to również EN96-001A (obsadzony jako headdriver). Efektem był brak wjazdu do Żernik.

Log z przejazdu: https://eu07.pl/userfiles/24746/log.zip

Offline Kamil14

  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #256 dnia: 10 Listopada 2019, 14:56:26 »
Podczas manewrów na SM42, mam taki problem, że po obróceniu się do tyłu nie słyszę prawie żadnych dźwięków oprócz cichej trąbki i czuwaka.

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 249
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 64
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #257 dnia: 10 Listopada 2019, 15:00:09 »
Dźwięk przycisku czuwaka, hamulca przeciwpoślizgowego, wyłącznika WSA jest źle pozycjonowany, nic z tym na razie nie zrobisz.
W lokomotywach 4E-ZEZ, przycisk czuwaka i odluźniacza też jest źle pozycjonowany.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2019, 15:03:47 wysłana przez Turbokibel »

Offline Kamil14

  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #258 dnia: 10 Listopada 2019, 19:44:29 »
Niestety, teraz sprawdziłem, że to nie tylko w SMce takie rzeczy się dzieją. W żadnym dieslu nie słyszę dźwięków silnika lub sprężarki oraz przetwornicy w elektrykach gdy kamera ustawiona jest na wprost. Dopiero po obróceniu jej w kierunku maszynowni wszystko słychać.

Online Miłosz Dorsz

  • Betatester
  • Wiadomości: 332
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 271
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Listopada 2019, 19:46:12 »
Pewnie słyszysz u siebie tylko jeden kanał dźwięku. U innych wszystko dobrze słychać.

Online Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 7984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1359
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #260 dnia: 10 Listopada 2019, 19:46:30 »
Skonfiguruj poprawnie audio w systemie i sterowniku openal. Taki efekt masz, gdy zadeklarujesz więcej głośników, niż masz fizycznie.
Mój kanał youtube

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 249
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 64
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Listopada 2019, 20:19:46 »
Niestety, teraz sprawdziłem, że to nie tylko w SMce takie rzeczy się dzieją. W żadnym dieslu nie słyszę dźwięków silnika lub sprężarki oraz przetwornicy w elektrykach gdy kamera ustawiona jest na wprost. Dopiero po obróceniu jej w kierunku maszynowni wszystko słychać.

Miałem kiedyś podobnie, pobierz ten program: https://openal-soft.org/ (na dole jest link), gdy pobierzesz, otworzy Ci się archiwum zip, będzie taki folder alsoft-config wejdź w niego i uruchom program alsoft-config.exe i w zakładce głównej (Playback) jest po prawej stronie Stereo Mode zapewne masz to na speakers zmień na headphones, powinno pomóc.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2019, 08:46:23 wysłana przez Turbokibel »

Offline MrObwarzanek

  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #262 dnia: 11 Listopada 2019, 16:43:29 »
1. Linia 144+l61 pośpieszny w Fosowskich pani informuje, że wyjazd będzie na SZ a tym czasem jest podany wyjazd na 40.
2. Fosofskie ten sam scenariusz mechanizm od rozjazdów jest w torach.
 
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2019, 16:51:02 wysłana przez MrObwarzanek »

Offline Paweł Andrzej Nowinowski

  • Deweloper
  • Wiadomości: 398
  • Wiedziałeś? Nie wiedziałeś, teraz już wiesz!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 234
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Listopada 2019, 16:44:02 »
No miga Ci na dole białe, więc jest Sz.
Mam w planach bardzo fajny podpis...
ale zrobię go jak będę miał czas ;p

Offline narlok2k

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #264 dnia: 11 Listopada 2019, 17:49:32 »
Sygnał zezwalający wyświetlany ze światłem białym migającym jest sygnałem wątpliwym.

Online EU40

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2005
  • Nie potrafię jeździć
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 247
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Listopada 2019, 17:50:52 »
No miga Ci na dole białe, więc jest Sz.
Poucz się najpierw co unieważnia sygnal zastępczy.

Offline MrObwarzanek

  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Listopada 2019, 17:12:47 »
Sygnał zezwalający wyświetlany ze światłem białym migającym jest sygnałem wątpliwym.
Dokładnie dlatego zgłosiłem bo może to być błąd że nie ma informacji o choince, a jak jest możliwość choinki to wypadało by

Offline Kamil14

  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #267 dnia: 13 Listopada 2019, 11:29:33 »
Skonfiguruj poprawnie audio w systemie i sterowniku openal. Taki efekt masz, gdy zadeklarujesz więcej głośników, niż masz fizycznie.

No tak. Podłączyłem ostatnio 5 głośniki do kompa i używam ich na zmianę ze słuchawkami. To dlatego taki efekt? A jak to teraz dokładnie skonfigurować?


Post niżej pod tym który cytowałeś jest instrukcja.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2019, 11:33:29 wysłana przez matek123 »

Offline FileEX

  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #268 dnia: 14 Listopada 2019, 21:40:39 »
Linia 61 - Wiem, że z powodu braku porozumienia z autorem nie jest nic ruszane jeśli chodzi o tę scenerię, aczkolwiek w przypadku błędów krytycznych @Stele pisał bym zgłaszał. Kwestie estetyczne pozwoliłem sobie pominąć.

L61_osobowy1
Misja EN57 - Nie przejezdny
Na początek mała drobnostka warta poprawki. Według rozkładu odjazd mamy o 8:33, symulacja wczytuje się około godziny 8:20. Myślę, że 13 minut czekania to trochę sporo, bo jeśli ktoś ma coś do roboty to może skorzystać z opcji "pauza po starcie" w starterze.

Natomiast błędem krytycznym jest tutaj brak przejezdności scenariusza. Po otrzymaniu wyjazdu i wyjechaniu z peronów z początkowej stacji (Herby Nowe) zostajemy skierowani na nieczynny tor za jakąś bramę, gdzie nie ma trakcji. Czyli de facto kończymy jazdę zanim ją tak na prawdę zaczniemy.

Misja EU07 - Przejezdny, ale czy sensowny?
W przypadku EU07 z Częstochowy Osobowej do Herbów Starych, scenariusz jest w 100% przejezdny. Natomiast moim zdaniem jest on totalnie bez sensowny. W sumie mijamy po drodze 4 stacje. Za stacją Herby Stare, jest już koniec trasy, mimo to w Herbach Starych mamy wyjazd. Możemy jechać tylko do billboardu, gdzie skład "znika". Cała misja trwa jakieś 30 minut, jedziemy tylko do Herbów Starych, gdzie nawet nie mamy postoju tylko przelot i kończymy.

Jutro jeszcze przetestuję pozostałe scenariusze na tej scenerii i podrzucę niezbędne pliki, ponieważ nie są to jedyne błędy z tej scenerii, ale na tamte nie mam logów (nadpisały się).

Logi i errors w załącznikach. Sceneria czysta z paczki. Nie pobierałem starszych wersji ze startera

Screeny:
osobowy1 - en57 (Pierwszy screen to jazda moja, drugi screen to jazda w przypadku AI (ja prowadziłem EU07))
https://eu07.pl/userfiles/26887/2019-11-14_20-36-15_20019430728338.png
https://eu07.pl/userfiles/26887/2019-11-14_21-16-26_20043544333952.png
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2019, 21:43:29 wysłana przez FileEX »

Online Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 7984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1359
Odp: Maszyna 19.08 - problemy
« Odpowiedź #269 dnia: 14 Listopada 2019, 23:13:21 »
Jedynkę sam spowodowałeś:
Key pressed: [Shift]+[1]
EVENT ADDED TO QUEUE: keyctrl01
EVENT LAUNCHED: keyctrl01
Type: Multi-event
EVENT ADDED TO QUEUE: hrn_9:-
EVENT ADDED TO QUEUE: hrn_6:-
EVENT ADDED TO QUEUE: hrb_80:-
EVENT ADDED TO QUEUE: z3945:ad
EVENT ADDED TO QUEUE: hrs_40:-

//Ra 2GAF: testowy przejazd przez bocznicę złomu w Herbach (bez drutu!)
event KeyCtrl01 multiple 0 none HrN_9:- HrN_6:- hrb_80:- z3945:ad HrS_40:- endevent
Świta mi, że to nie jedyny scenariusz z tym wariantem. Trzeba by je globalnie wywalić.
Jednak tylko tu. Wywalone w rev. 4740.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2019, 23:18:26 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube