Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Semafor kształtowy + Tarcza manewrowa + Tarcza ostrzegawcza

(1/3) > >>

uetam:
Bry!
Robie stacje, i mam problem.
Czy moze zaistniec takasytuacja:
http://img139.imageshack.us/img139/3496/clipboard17wm.jpg
Zrobilem cos takiego, bo jest to semafor w srodku stacji, za nim jest jeszcze jeden wyjazdowy.
pozdrawiam

EU07-457:

--- Cytat: "Mateu" ---Robie stacje, i mam problem.
Czy moze zaistniec takasytuacja:
http://img139.imageshack.us/img139/3496/clipboard17wm.jpg
Zrobilem cos takiego, bo jest to semafor w srodku stacji, za nim jest jeszcze jeden wyjazdowy.
--- Koniec cytatu ---

Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Semafor + tarcza ostrzegawcza jak najbardziej, ale z Tm nie widziałem.

Tomcio:
Witam

Jesli mnie pamiec nie myli to przed przebudowa cos takiego bylo na stacji Mrozy niedaleko Minska Mazowieckiego, ale nie jestem pewien na 100%.

jaras:
Witam.

Może być semafor kształtowy wraz z tarczą ostrzegawczą albo semafor kształtowy wraz z tarczą manewrową - ale wszystko razem na pewno nie.

Przesuń tarczę manewrową (oczywiście zachowując odpowiednie, przepisowe odległości) w przód albo w tył i będzie dobrze.

Jest jeszcze jedna sprawa. Tarcza ostrzegawcza świetlna umieszczona pod semaforem kształtowym (tzw. tarcza ostrzegawcza przelotowa) nie może wskazywać żadnego sygnału, gdy na semaforze jest sygnał Sr1 "Stój" (powinna być wygaszona). Bowiem w nocy jej sygnał (np. pomarańczowe światło Os1 lub, co gorsza, zielone Os2!) mógłby zostać pomylony z latarniami semafora. Taka tarcza podaje sygnał tylko przy sygnale "Wolna droga" na semaforze.

Źródła: instrukcje E1 oraz WTB-E10.

Pozdrawiam serdecznie.

uetam:

--- Cytat: "jaras" ---Witam.

Może być semafor kształtowy wraz z tarczą ostrzegawczą albo semafor kształtowy wraz z tarczą manewrową - ale wszystko razem na pewno nie.

Przesuń tarczę manewrową (oczywiście zachowując odpowiednie, przepisowe odległości) w przód albo w tył i będzie dobrze.

Jest jeszcze jedna sprawa. Tarcza ostrzegawcza świetlna umieszczona pod semaforem kształtowym (tzw. tarcza ostrzegawcza przelotowa) nie może wskazywać żadnego sygnału, gdy na semaforze jest sygnał Sr1 "Stój" (powinna być wygaszona). Bowiem w nocy jej sygnał (np. pomarańczowe światło Os1 lub, co gorsza, zielone Os2!) mógłby zostać pomylony z latarniami semafora. Taka tarcza podaje sygnał tylko przy sygnale "Wolna droga" na semaforze.

Źródła: instrukcje E1 oraz WTB-E10.

Pozdrawiam serdecznie.
--- Koniec cytatu ---

Po pierwsze zakladalem ze to bedzie wyjazd na linie z SBL, wiec postawilem tą To. Z drugiej strony nie wiem, czy moze byc To ostrzegajaca o sygnale na semaforze SBL, chociaz w takim przypadku (linia z sbl i ksztaltowymi) nic nie wiadomo.
"Powinna" być wygaszona, jak jest w realu nie wiem...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej