Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
zwrotnik rozjazdu krzyżowego
jaras:
--- Cytat: "youBy" ---należy pamiętać, że dwa różne światła, np. Light_Off00 i Light_on01 nie powinny się nakładć, bo wtedy wychodzą dziwne rzeczy gdy 00 jest zgaszone a 01 świeci
--- Koniec cytatu ---
Ale tu, Proszę Pana nic się nie musi nakładać :-).
Muszę się tylko uczciwie przyznać do pomyłki, jaką popełniłem wskazując Ci prawidłowe ustawienie strzałek. Kiedy rozrysowałem sobie to wszystko jeszcze raz na kartce, okazało się, że tamto ustawienie strzałek jest złe i zwrotnik też przy tym pokazywałby niewłaściwie drogę przez zwrotnicę.
Spójrz na poniższy rysunek - przypatrz się uważnie strzałkom i cyferkom na nich:
Oczywiście obie strzałki oznaczone np. "1.", to ten jeden zestaw połączony z sobą, podobnie dla "2.", "3." i "4.". Rysunek z prawej pokazuje to dla jednej pary strzałek oznaczonych "4." analogicznie jak w moim poprzednim poście, tylko, że teraz nareszcie prawidłowo :-).
Zatem, skoro są cztery zestawy, to dwa z nich będą "świecić" dla "1" i będą "zgaszone" dla "0" (dla "event ... lights ... " w pliku *.inc), a dwa - odwrotnie: będą "świecić" dla "0" i będą "zgaszone" dla "1". Ot, proste.
Oczywiście na obrazku powinny być oznaczenia "Light_Onnn" oraz "Light_Offnn", a nie "Lightnn_On" oraz "Lightnn_Off" (takie moje przeoczenie), ale na pewno będziesz wiedział o co chodzi :-).
Ja mówię, że to się DA ZROBIĆ i nie powinno być żadnych dziwnych rzeczy :-).
A jeśli Ty nie chcesz tego zrobić, to ja to zrobię na Twoim pliku, potem poprawię pliki scenery\krzyzowy8R150*.inc, wrzucę do paczki i wystawię (oczywiście jako Twojego autorstwa, ale poprawione). Tylko, że nie mając modelu z pliku *.max będzie mi ciężko grzebać w tym WzK.t3d i przez to zajmie mi to o wiele więcej czasu. Dlatego lepiej i szybciej by było, abyś Ty to zrobił.
Pozdrawiam Cię.
EP08_015:
Teraz zle podaje jazde po boku :( Wczesniej bylo to dobrze ale źle podawał jazde po przekatnej.
Oznaczmy rozjazd ten punktami ABCD
--- Kod: ---
A C
X
B D
Zakładamy jazde z A na B to zwrotnik podaje {>} czyli ok.
Z koleji od tyłu jak jedziemy z B do A to zwrotnik podaje {<} tak jakbysmy jechali z D na C. :(
--- Koniec kodu ---
W pierwszej wersji pliku było z jazdą po boku ok ale zle było z jazdą po przekątnej gdzie zwrotnik podawał na odwrót:
--- Kod: ---
A c
X
B D
Jedziemy z A na D zwrotnik podawal {/} jak dla jazdy z C na D :(
A jak jechalismy z D na A to pokazywal {\} czyli ok.
--- Koniec kodu ---
Juz inaczej tego nie wyjasnie :(
jaras:
@ EP08_015, a zanalizowałeś to ostatnie ustawienie? Bo tylko napisałeś, że jest źle i nikt, kto dokładnie czyta wątek już sam teraz nie wie, która wersja jest zła.
Przecież sam napisałem, że pomyliłem się we wcześniejszym ustawieniu. Epek, czemu nie czytasz dokładnie wątku?
Ja, w każdym razie jestem już PEWIEN NA 100%, że ta ostatnia wersja (opisana w poście z tym potrójnym rysunkiem) jest dobra. Zresztą, jeśli ma się trochę wyobraźni, wystarczy popatrzeć na mój rysunek i wszystko jest jasne.
Pozdrowienia.
youBy:
to trzeba będzie przerabiać ince na osiem świateł, jest chętny?
EDIT(MÓJ):
przyznaję, że nie zapoznałem się dokładnie z ostatnimi odpowiedziami, które zawierały pewne stwierdzenia o błędach, więc pomyślałem od razu, że trzeba będzie zrobić każdą strzałkę osobno i poprzerabiać ince na obsługę ośmiu świateł.
a z tym nie daniem się to chodziło o dwa światła. dokończe ten zwrotnik, nie ma co się martwić
jaras:
Eee tam...
Widzę, jak dokładnie zapoznałeś się z moim postem i tak starannie zrobionym rysunkiem :-(. Gdzie tam było o rozpisywaniu ośmiu świateł w *.inc?
--- Kod: ---event (p1)_Wz5 lights 0.8 (p1)_Wz 0 0 endevent
event (p1)_Wz6 lights 0.8 (p1)_Wz 1 1 endevent
event (p1)_Wz7 lights 0.8 (p1)_Wz 0 1 endevent
event (p1)_Wz8 lights 0.8 (p1)_Wz 1 0 endevent
--- Koniec kodu ---
Tylko może nie tak dokładnie te "0" i "1" jak w przytoczonym kodzie - trzeba by było dobrze popatrzeć.
Jesli nie chcesz tego robić, to zrób tylko ten model *.t3d, ale dokładnie tak, jak pokazuje rysunek (no i żeby numerki przy strzałkach się zgadzały) i ja się zajmę resztą (plikami *.inc).
Też EDIT zatem ;-):
OK. :-)
Pozdrowienia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej