Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Radmor 3066 (manipulator) poszukuję zdjęć ze środka

<< < (5/7) > >>

skorakora:
Zbadałem układ detektora podając na zacisk 25 (alarm) trzy tony
Na wejściu sygnał ma amplitudę 200mV dalej na kolektorach T7 T6 sygnał niemal zanika (parę mV) a powinien zostać wzmocniony - trzeba sprawdzić dokładniej tą część
Dalej nic się po prostu nie dzieje
EDIT: pomierzyłem przerzutniki przy układzie generującym sygnał radiostop
Ustałiłem że zacisk 1 - wejście, 2,3 wyjścia
Układy przy układzie wykrywania radiostopu zdają się nie reagować, ale nawet jak są uszkodzone to wystarczy je zamienić jakąś bramką Jk
Załączam też przebiegi z owych układów (a tak dla beki)

skorakora:
Przebadałem układ CM330 - na pierwszy rzut oka wygląda na sprawny
W załączniku przebiegi na zacisku "4"

skorakora:
Zapętliłem sygnał radiostopu generowany przez manipulator (podłączyłem wyjście M.cz. do wejścia M.cz.) i oto co się stało:
Układ działa poprawnie wykrywając dwa pierwsze tony trzeci zaś jest niewykrywany mierząc przebiegi przed detektorem AM widać stłumiony trzeci ton co sugeruje, że filtr (L1) jest nie przestrajany na trzeci ton. Podejrzewam albo uszkodzony tranzystor albo licznik
Załączam także przebiegi:

EDIT:Liczniki resetują się zaraz po odebraniu pierwszego tonu co sugeruje sprawdzenie układu odpowiedzialnego za resetowanie licznika

kevin.c:
No są dwie możliwości - nadajnik generuje 3 ton o niewłaściwej częstotliwości, której odbiornik się nie spodziewa. Odbiornik rzeczywiście nie ustawia poprawnie filtru na częstotliwość 3 tonu.
 Może z powodu np. braku rdzenia filtr jest na niewłaściwych częstotliwościach.
Schematka cm330, może się przyda

skorakora:
Znowu mnie ratujesz ;) dzięki za schemat - przeanalizuję i podzielę się tym co wywnioskowałem
Co do braku rdzenia to coś mi się pomieszało i to L2 nie miała rdzenia a L1 miała
Ustawiłem ten rdzeń tak by amplituda tonu pierwszego była jak największa
EDIT: udało się poprawić parametry detektora AM (większa czułość) niestety dalej nie przełącza się na kolejne tony
EDIT2: już jestem pewien na 100% że problem jest z  zbyt wczesnym resetowaniem się przerzutników, przerzutnik M4 który nie jest resetowany przez układ czasowy z kondensatora C23 dziala poprawnie i zachowuje stan - jutro się zapytam nauczyciela dlaczego układ przedwcześnie resetuje przerzutniki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej