Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Radmor 3066 (manipulator) poszukuję zdjęć ze środka
kevin.c:
Coś mi się wydaje, że jednak problem jest z tym 3 tonem. Szkoda, że nie mam tego na swoim stole...
Mówisz i masz:
skorakora:
W tym jest tyle zmiennych że aż musiałem wziąć kartkę i rysować przebiegi na liczniku - problem ze znalezieniem usterki jest taki że wszystko jest od siebie zależne potencjalnie może każdy element nie działać, 3 ton nie jest wykrywany bo filtr się na niego nie przestraja, drugi ton jest wykrywany ale nie wiedzieć czemu jak wcześniej pisałem licznik nie przestraja filtru - a powinien to zrobić
EDIT: analiza przebiegów znowu mnie doprowadziła do kondensatora przy zacisku 8 na układzie CM330 odpowiadającego za czas "timeout" układu - zwiększyłem dwukrotnie pojemność i pojawiły się sygnały na bazie T11, poskładam tylko to co powylutowywałem i się podzielę tym czy się udało jakiś postęp zrobić
Istnieje niewielka szansa na to że na schemacie jest błąd i to 6,8 uF to tak naprawdę 68uF
kevin.c:
Na schemacie zwykłej blokady selektywnej Radmora, ten kondensator ma 4,7uF. A mierzyłeś może częstotliwości tonów z Twojego "nadajnika"? Mógłbyś je nagrać i podesłać mi na kevin.c@gazeta.pl
skorakora:
Jest to jak wcześniej pisałem "zapętlony" sygnał który emituje sam manipulator - więc raczej można wykluczyć że trzeci ton ma złą czętotliwość
Obecnie udało mi się ustalić że z jakiegoś nie znanego powodu nie przerzuca się przerzutnik M3
Wątek powiązałem z https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17870427#17870427 może uda się tam coś ustalić
Załączam przebiegi
kevin.c:
Sprawdziłem częstotliwości z tego filmiku powyżej, są rzeczywiście dokładne. Nie podałeś w jakich punktach mierzysz ten ostatni zrzut oscyloskopu, ale jeśli dobrze myślę, wygląda, że opadające zbocze po wykryciu 2 tonu, nie przerzuca M2, a więc i M3. Względem czego mierzysz. Zauważ, że układ jest o tyle porąbany że masa logiczną licznika jest -24v, Zasilanie przez odniesienie z Zenera 8v2, zasilanie CM330 to masa główna, a masa CM330 to -24v. Tak to jest jak się żeni stare układy germanowe z plusem na masie, z układami krzemowymi. Radmory od przejścia z lamp miały tradycyjnie plus na masie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej