Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
SU45 - uszkodzenie lokomotywy
EP08_015:
A wytlumaczcie mi mechanizm dzialania ukladu wody. Obserwuje te wskaxniki i widze ze uklad glowny rosnie a pomocniczy nie. Tak ma byc?
Jeszczte pyt odnosnie lampki pompy wody. Jakie jest jej dzialanie? U mnie tez zapalila sie ta kontrolka uszk. Czy to koniec jazdy czy jest sens czekac az temp opadnie? Temp opadly ponizej 80st i dalej nie odpale loka. Jak jest w rzeczywistosci?
Temp spadla do 60 dopiero lampka zgasla.
Stele:
O ile wiem, nie ma lampki pompy wody. Jest lampka i-fuelpumpoff: czyli pompa paliwowa wyłączona.
Nie wszystkie pojazdy mają dwa obiegi wody. Drugi obieg przepływa wokół chłodnicy oleju. Jak go nie ma, to przepływa tam woda z obiegu pierwszego, która chłodzi też bezpośrednio silnik.
Awaria oznacza że:
--- Kod: ---PT = (
( false == dizel_heat.water.is_cold )
&& ( false == dizel_heat.water.is_hot )
&& ( false == dizel_heat.water_aux.is_cold )
&& ( false == dizel_heat.water_aux.is_hot )
&& ( false == dizel_heat.oil.is_cold )
&& ( false == dizel_heat.oil.is_hot )
--- Koniec kodu ---
A poszczególne stany:
--- Kod: ---dizel_heat.water.is_cold = (
( dizel_heat.water.config.temp_min > 0 )
&& ( dizel_heat.temperatura1 < dizel_heat.water.config.temp_min - ( Mains ? 5 : 0 ) ) );
dizel_heat.water.is_hot = (
( dizel_heat.water.config.temp_max > 0 )
&& ( dizel_heat.temperatura1 > dizel_heat.water.config.temp_max - ( dizel_heat.water.is_hot ? 8 : 0 ) ) );
dizel_heat.water_aux.is_cold = (
( dizel_heat.water_aux.config.temp_min > 0 )
&& ( dizel_heat.temperatura2 < dizel_heat.water_aux.config.temp_min - ( Mains ? 5 : 0 ) ) );
dizel_heat.water_aux.is_hot = (
( dizel_heat.water_aux.config.temp_max > 0 )
&& ( dizel_heat.temperatura2 > dizel_heat.water_aux.config.temp_max - ( dizel_heat.water_aux.is_hot ? 8 : 0 ) ) );
dizel_heat.oil.is_cold = (
( dizel_heat.oil.config.temp_min > 0 )
&& ( dizel_heat.To < dizel_heat.oil.config.temp_min - ( Mains ? 5 : 0 ) ) );
dizel_heat.oil.is_hot = (
( dizel_heat.oil.config.temp_max > 0 )
&& ( dizel_heat.To > dizel_heat.oil.config.temp_max - ( dizel_heat.oil.is_hot ? 8 : 0 ) ) );
--- Koniec kodu ---
Czyli po polsku, jeśli dana wartość jest zdefiniowana w fiz i jest przekroczona to wywala i czeka aż spadnie do wartości mniejszej od max o liczbę za pytajnikiem w nawiasie. Czemu tak? Tak było w trainzie. ;)
EP08_015:
Co do lampki, jest taka w kabinie su45. pompawodna_off Kiedy ona zadziała? jak pompa z jakiegoś powodu się uszkodzi, czy to sygnalizacja jej wylaczenia/zalaczenia?
Tymczasem dziś wydlubalem wskaźnik predkosci ekranu dla ST45. Niewiem czemu wyświetlacz ma skale do 100 jak może lok jechać 120. To tak przy okazji.
Stele:
Ale w modelu? W mmd nic takiego nie jest okodzone. Jak to ma działać, nie mam pojęcia.
EP08_015:
Tak w modelu kabiny jest taka lampka na pulpicie. W mmd nie wystepuje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej