Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Wymagania minimalne i zalecane

<< < (5/11) > >>

DjSon231:
Bolek. Otóż druga konfiguracja... To niemożliwe, żeby nie działało płynnie. Jak wspominałem na czacie, mi na AMD Radeon HD 7750 MSI PMD 2GB DDR3 działało ładnie. Bez zacięć i "zamrożenia" ekranu. Powiem więcej, FPS było powyżej 60.

bolek:
Tu też jest płynnie póki nie wjedzie się na dużą stację z rozbudowaną siecią trakcyjną + kilka składów, a takich sytuacji nie da się uniknąć na jakiejkolwiek trasie. A jak takie zamulenia wkurzają to chyba nie muszę mówić...

Gwozdziu:
Wydaje mi się, że należałoby zacząć od zdefiniowania czym są minimalne wymagania, to znaczy ja się chyba nie zgadzam z tezą z pierwszego posta - w moim odczuciu minimalne to  takie, które pozwalają na jako-takie działanie - po wyłączeniu "pełnej" fizyki i zmniejszeniu tekstur etc. daję radę z 2GB RAM, Celeronem 3400 i Radeonem R7 240, czyli parę klas niżej, niż konfiguracja z pierwszego posta. Nie mam 60 FPS, w zasadzie jest dobrze jak mam 25, daleko do takiej absolutnej płynności, ale jest na tyle dobrze, że w żaden sposób nie utrudnia to korzystania z symulatora (nie testowałem l053-poranek, pomijam też Całkowo 2.0 i Kaliską, jako niewydane oficjalnie, chociaż scenariusze z Kaliskiej na wcześniejszych niż 18.05 paczkach udawało mi się kończyć).

tmj:

--- Cytat: bolek w 30 Maja 2018, 20:08:10 ---Cienie akurat były wyłączone, jako że zwyczajnie ich nie używam. VSync również wyłączone.

--- Koniec cytatu ---
Cienie to tylko czesc dodatkowych efektow; dopiero z przelacznikiem gfxrenderer simple zostaja one w wiekszosci wylaczone. Chociaz sprawdzilbym tez, czy przeinstalowanie sterownikow graficznych rowniez nie poprawi tutaj troche sytuacji. Karta tego rodzaju powinna dac rade osiagnac ~30 fps na zabudowanych obszarach Kaliskiej, zwlaszcza przy uproszczonej fizyce (fullphysics no)

Waldi 1978:
Aby określić mniej więcej  minimalne wymagania trzeba wyłączyć wszelkie lub większość ''wodotrysków'' jak już pisał tmj. Na pewno nie może być  w tle uruchomionych przeglądarek,antywirusów itp.. bo sterylnych warunków jak ''dziewiczy system'' co został dopiero zainstalowany raczej nie da sie zrobić, uwzględnić  na jakim systemie operacyjnym  bo mamy od Win XP aż do win 10 a każdy z nich zabiera inne zasoby z ramu. Sprecyzowanie dokładnie jest raczej nie możliwe bo jest tak wiele konfiguracji sprzętu że nie da się tego określić dosłownie w skrócie pisząc zestaw powinien być taki aby nie martwić się że nas wywali z powodu braku pamięci a da się ''jechać'' na minimalnych ustawieniach  ~30-60 fps.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej