Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Sceneria "Góry"
MR6:
Dobrze że się bawisz i poznajesz tajniki tworzenia scenerii. Oby tak dalej.
Balaclava:
Profil pionowy wymaga solidnego dopracowania. Obecnie wygląda to trochę jak rollercoaster (patrz załączniki) i nie wiem czy czymkolwiek da się wjechać na te górki. Tak się nie buduje linii kolejowej. W internecie jest trochę na ten temat opsiane, na początek można zapoznać się z http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/projektowanie/. Poza tym nie ma już potrzeby robienia dwóch wersji scenerii na dwie rożne pory roku. Mamy w exe możliwość zmiany tekstur na zimowe, tylko trzeba dorobić pliki .mat.
Nie poddawaj się, dobrze że chcesz coś działać. Sceneria ma potencjał i trochę przypomina mi moją ulubioną, a zarazem najstarszą scenerię z symulatora - Testowo.
JAN21:
Wszystkie łuki jak i przechyły robiłem na oko, nie wzorowałem się na żadnej realnej lini, po prostu znudziły mi się płaskie trasy i postanowiłem zrobić coś "innego". Co do tych nasypów, coś będę działał, narazie muszę skończyć rzeźbić teren i ułożyć tory do końca. Z tą zimą to nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Jest gdzieś dokładniej to opisane? Jeżeli chodzi o profil pionowy, są gdzieś jakieś przepisy co do maksymalnego kąta albo pochylenia toru? Czy może być nawet 60° tylko żeby coś dalo radę podjechać?
Stele:
Przeczytaj te wytyczne Paula podlinkowane wyżej. Jest tam to prosto rozpisane, z potrzebnymi wzorami, tak by przeciętnie rozgarnięty chłop zrozumiał.
Jak zrobić warianty na różne pory roku: https://wiki.eu07.pl/index.php/Modele_-_Pliki_.mat
Sebol82:
--- Cytat: Stele w 06 Stycznia 2018, 01:33:52 ---Są wtyczki do programów graficznych, generujące height mapy przypominające teren górzysty. Możesz się czymś takim wspomóc przy wytłaczaniu, jak twoja wyobraźnia nie wystarczy do uzyskania realistycznego efektu.
--- Koniec cytatu ---
Tak są ale są niedoskonałe. Pracuję nad tym z kilkoma userami. Bo są problemy przy tym. Mamy już kilka rozwiązań. Znów Antek piszesz o tym o czym nie masz zielonego pojęcia. Rozmawiałem z tobą na ten temat w święta i prosiłem abyś tego na razie nie ujawniał bo pracujemy nad tym rozwiązaniem. Pomysł ten zacząłem realizować już ponad 2 lata temu. Dopiero pod koniec roku udało się zorganizować osoby do współpracy. Są już kolejne efekty. Antek nie życzę sobie, abyś wypowiadał się o moich pomysłach i rozwiązaniach. Najpierw to skonsultuj. Zwłaszcza, że zaczęły się prace na skryptami do blendera i maxa w tym temacie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej