Symulator EU07 (i nie tylko) > Poradniki
[INNE] Tworzenie ujednoliconych mini
Maciej:
Oprócz ustawienia kolorów, dodał bym jeszcze informację o konieczności wyłączenia cieni (eu07.ini -> shadows no) oraz ustawienia ręcznie kamery (czyli to co opisałem w wiadomości nr 5 i 8).
Stele:
A nie idzie tego skyboxa pokolorować tak, by było dobrze? Cienie da się wyłączyć configiem scenerii, czy są ustawiane wcześniej? Bo jak mamy się bawić w obróbkę, to można sobie i render z edytora machnąć albo screena na td zrobić i namalować tło.
tmj:
Ustawcie sobie w tej scenie jakis movelight konkretny bo bez tego jest spora szansa ze bedzie w .ini dynamiczny i bedziecie recznie korekte dobierac co miesiac ;d
Tomnord15:
Robiłem wszystko sposobem @Macieja ale o ile i tak nie zmieniałbym nieba to nic nie da bo tło na którym jest lokomotywa nie zmienia parametrów jasności i kolorów. W Gimpie również robiłem podanym sposobem ale tło w pliku mini i tak pozostaje zbyt ciemne od tych robionych starym sposobem na starym exe. Chyba rzeczywiście pozostaje zrobienie screena na td i pokolorowanie tego jak pisał @Stele.
Edit:
Spróbuję jeszcze raz gdyż na sztywno miałem ustawiony czas w eu07.ini i może dlatego było tak ciemno
Edit2: Podany sposób działa doskonale i kolor tła jest taki jak powinien być.
Maciej:
Wpisałem do scenerii na stałe movelight, który odpowiada dniu 15 lipca. Taka konieczność wynikała z faktu, że z biegiem czasu zmieniało się oświetlenie, przez co tło zmieniało delikatnie odcień.
EDIT: Ostatnio @Joachimowicz mi podpowiedział lepszy sposób na robienie mini, który nie powoduje zmian w kolorze taboru (ustawianie jasności, nasycenia i kontrastu powodowały przekłamania w barwach pojazdu). Po ustawieniu kamery, zgodnie z odpowiedzią #5 oraz wykonaniu wszystkich czynności do punktu 7. (włącznie) zgodnie z pierwszą wiadomością tego wątku, należy otworzyć "wzorcową" miniaturkę z prawidłowym kolorem tła (np. 6dg.bmp). Następnie korzystamy z próbnika i klikamy na tło we wzorcowej miniaturce. Wracamy do naszej miniaturki i wybieramy zaznaczenie według koloru . Progowanie powinno być ustawione w granicach 1-15 (screen1), przy czym wartość progowania powinna być tak ustawiona, aby po kliknięciu tła w naszej miniaturce zostało zaznaczone tło, bez elementów pojazdu. Po zaznaczeniu tła, klikamy kombinację + . Na koniec wykonujemy punkt 8. z pierwszej wiadomości.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej