Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym

<< < (17/765) > >>

mareczek:
Na Milkowym:
1) W EN57 po przejściu do drugiej kabiny nie działa Hasler.
2) Jeżeli dźwięk jest 3-częściowy (np. sprężarka) i po załączeniu od razu wyłączę, odtwarzana jest pełna sekwencja - start, trwa i stop. Wcześniej wyłączenie sprężarki powodowało od razu przejście do odtworzenia dźwięku stop.

tmj:

--- Cytat: ST44-003 w 21 Sierpnia 2017, 18:02:28 ---Chciałem tylko zwrócić uwagę, że do tej pory na żadnym z exe waszego autorstwa nie zostało to naprawione/poprawione. W dalszym ciągu pokrętłami można zrobić taki oto efekt, a same pokrętła kręcą się tylko w prawo ;).

--- Koniec cytatu ---
To dlatego ze ciagle jeszcze czeka na zrobienie definicja typu przelacznikow innych niz bistabilne i impulsowe ;d

W miedzyczasie, w dzisiejszym uaktualnieniu:

- kolejna lekcja dla AI od @youBy, tym razem jak poprawnie rozpedzac sklad ciagniety przez lokomotywe elektryczna bez wywalenia przy tym bezpiecznikow nadmiarowych i robienia z tego czeskiej komedii

Milek7:

--- Cytat: mareczek w 21 Sierpnia 2017, 19:43:17 ---2) Jeżeli dźwięk jest 3-częściowy (np. sprężarka) i po załączeniu od razu wyłączę, odtwarzana jest pełna sekwencja - start, trwa i stop. Wcześniej wyłączenie sprężarki powodowało od razu przejście do odtworzenia dźwięku stop.

--- Koniec cytatu ---
tak, teraz jest pełny start i prawie od razu stop. środkowy odtwarza się tylko przez ułamek sekundy.
można zmienić żeby przy wyłączeniu przerywał start i od razu przechodził do stop, ale wydaje mi się że tak jest lepiej z tego względu że dźwięki nie są przystosowane do łączenia w miejscu [dowolny czas start]->[stop]. jeżeli w start jest dźwięk rozkręcania jakiegoś urządzenia, a na początku stop jest jeszcze na pełnych obrotach to zrobi się brzydki przeskok. teraz jest trochę opóźnienia, ale przynajmniej są płynne przejścia.
jakie jest zdanie innych?

CX MANIAK:

--- Cytat: Milek7 w 21 Sierpnia 2017, 12:53:24 ---
pozycjonowanie słuchacza powinno być poprawione w obecnym buildzie. et41 i et22 obecnie mi działa. (być może naprawiło się teraz)
do pobrania tam gdzie zawsze.

ps: w sprawie odbić to do .ini dopisać scalespeculars yes

edit: zmergowane z tmj, build 60 (2829a84)

--- Koniec cytatu ---
Witam.
  Teraz wszystko działa jak powinno. Jednakże jak dla mnie zbyt intensywne jest wyciszanie kanału audio od strony przeciwnej dla źródła dźwięku. Jest to trochę nienaturalne, drugie ucho też odbiera przecież dźwięk, tyle że jego intensywność jest mniejsza. Tu trzeba wypracować jakiś kompromis, może 100/50%? Czy jest wśród nas akustyk aby wypowiedział się w temacie?
  Nie mniej jednak wrażenia słuchowe zależne od pozycji kamery bardzo urealniają teraz jazdę. A ja mam jedynie dwa kanały. Przy wielokanałowym udźwiękowieniu wrażenia będą dużo lepsze.
 Kolejna sprawa, pojazd obsadzony od którego się oddalimy jest "akustycznie" wyłączany, słychać w tle jak maszyneria zamiera... Gdy tylko się zbliżymy, bądź wsiądziemy, wszystko ponownie ożywa. Startuje przetwornica, sprężarka itp.

mareczek:

--- Cytat: Milek7 w 21 Sierpnia 2017, 22:18:05 ---tak, teraz jest pełny start i prawie od razu stop. środkowy odtwarza się tylko przez ułamek sekundy.
można zmienić żeby przy wyłączeniu przerywał start i od razu przechodził do stop, ale wydaje mi się że tak jest lepiej z tego względu że dźwięki nie są przystosowane do łączenia w miejscu [dowolny czas start]->[stop]. jeżeli w start jest dźwięk rozkręcania jakiegoś urządzenia, a na początku stop jest jeszcze na pełnych obrotach to zrobi się brzydki przeskok. teraz jest trochę opóźnienia, ale przynajmniej są płynne przejścia.

--- Koniec cytatu ---
Rozumiem. Z drugiej strony sprężarka się załącza (akurat dla jednostek mam długi rozruch, chyba z 15 sekund zanim dochodzi do równomiernego brzmienia), wyłączam sprężarkę, badyle w dół, a sprężarka sobie pracuje (tylko dźwiękowo). Tych przeskoków aż tak nie słychać, nawet jak króciutko puszczasz trąbę to jest to prawie niesłyszalne, a teraz sobie trąbi mimo puszczenia klawisza. Ja bym został przy starym rozwiązaniu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej