Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym

<< < (4/765) > >>

Cesky Kretek:

--- Cytat: Krzysiek626 w 09 Sierpnia 2017, 17:46:08 ---Nikt nie wpadl jeszcze na ten "genialny" pomysl. Mnie taki ficzer potrzebny nie jest, brakuje wielu innych poprawiajacych widok scenerii elementow. W wielu sceneriach brakuje zwyklej zabudowy.

--- Koniec cytatu ---
Hm, nie da się napisać jakiegoś generatora który będzie brał współrzędne obiektów (tory, drogi, rzeki, modele/inc) i losowo dodawał obiekty z danego katalogu (np. domki) w bezpiecznej odległości, tj. tak aby nie nachodziły na siebie?

Co do dodatkowych ficzerów - jeżeli mamy zamiar bawić się w lusterka, to trzeba by zrobić animację pracowników kolejowych podających sygnały latarką/chorągiewką.

Mariusz1970:
No taka zupelna losowosc, to sobie nie wyobrazam np. obszar na mapie wiejski a tu generator losowo wstawil biurowiec czy inny tam wiezowiec. Trzeba mu wstepnie wskazac obszar i pewne typy obiektow. Musialby powstac rowniez katalog modeli wraz z jakimis przyblizonymi wymiarami. Mozna przyjac, jak ja przyjalem, dla uproszczenia, ze wstawiany obiekt (budynek) jest kwadratem.
Dodatkowe komplikacje, to gory, pagorki w scenerii i wstawianie budynkow (musialby tego unikac a niekiedy moze nie unikac), albo sciany lasow (pionowe trojkaty) i np budynki.
W kazdym razie, w moim ostatnim filmiku w dziale Symulator, jest cos, co ulatwia odpustynnienie scenerii. Na tyle mialem ochote i na moje skromne potrzeby wystarczy. A jak ktos chce i komus taki sposob nie odpowiada, zawsze moze napisac jakies swoje narzedzie. Bardzo ciekaw jestem innych rozwiazan.

tmj:

--- Cytat: ST44-003 w 12 Sierpnia 2017, 19:41:31 ---Nie pomogły nawet zmiany odległości czy zmiany parametrów shadowtune. Po zaremowaniu wpisu shadowtune i korzystania z ustawień "wbudowanych" dalej jest to samo. Sterowniki? Czy coś innego?

--- Koniec cytatu ---
Trudno powiedziec. Dolacz jesli mozesz eu07.ini i log.txt moze tam cos nie tak z wpisem jest. Zobacz, czy jest jakas roznica po zmniejszeniu dystansu, np

--- Cytuj ---shadowtune 4096 250 50 500

--- Koniec cytatu ---
taka zmiana akurat powinna miec dosc zauwazalny efekt, w porownaniu z wartosciami domyslnymi.

Tymczasem, w dzisiejszym uaktualnieniu:

- mapa odbic jest teraz kalkulowana automatycznie (przeliczenie nastepuje co 5 minut czasu symulacji, lub co kilometr) co powinno wyeliminowac efekt 'swiecenia' obiektow z odbiciami po zmroku i poprawic nieco 'realizm' odbic

- pierwsza z lekcji hamowania dla AI od @youBy, AI 'inteligentniej' dobiera parametry hamowania i w rezultacie lepiej zatrzymuje sie tam gdzie powinna

- poprawki w logice obslugi hamulcow i doboru przyspieszenia, powinny wyeliminowac czesc sytuacji gdzie AI potrafilo stanac w polu i odmowic dalszej jazdy

- poprawka, aktywacja automatycznej piasecznicy powinna miec teraz miejsce tylko gdy jest to faktycznie potrzebne

edit: w ramach programu "daj chlopu zegarek to za cholewe wsadzi" pobawilem sie dodaniem odbic do glowek szyn na TD. efekt w zalaczniku. W drugim zalaczniku dodatkowe pliki dla szyny, jesli ktos chcialby miec je u siebie ;d

Matson:

--- Cytat: mareczek w 13 Sierpnia 2017, 23:15:55 ---Aby Matson nie korzysta z exe Milka?

--- Koniec cytatu ---

Nie, korzystam z exe tmj, i poszarpywanie u mnie także występuje, ale na screenach udaje mi się je skutecznie "ukryć" :) Nie jest może co prawda tak intensywne jak u @ST44-003, ale jest :)

CX MANIAK:
@Tmj, dlaczego po załadowaniu najnowszego exe, oraz plików dodatkowych nie można uruchomić lokomotyw elektrycznych? Nie ma detekcji napięcia 3000V. Słychać jedynie rytmiczne tykanie jakiegoś stycznika i tyle ( najprawdopodobniej styczniki liniowe). Ai także nie potrafi sobie z tym poradzić. Problem najprawdopodobniej nie leży po stronie exe, gdyż nawet na wersji @Milka jest to samo. W sterowaniu coś uległo zmianie? Paczka MaSzyny 17.07.
Edit: Chyba znalazłem gada, podmieniony przez moją nieuwagę powersource, na taki ze starej paczki. Walczę dalej... Tak to było problemem, stary plik "odsekc20" narobił mi bałaganu..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej