Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Metro bałtyckie
Jaco:
@jakubg1: trzeba tutaj dodać, że tabor metra powinien mieć duże przyspieszenie przy sporej ilości przystanków oraz hamulec ED (aby wyeliminować zużywanie się wstawek hamulcowych i aby nie było problemów z układem pneumatycznym np. sprężarka). V max 80 to na prawdę duża prędkość dla takiego taboru na takich liniach.
Smok E_ustachy:
Skoro już ma być to metro to przydałby się człon przechodni. Czyli nie silnikowy i nie końcowy. EN 57 rzecz jasna. Wagony mogą być też eksperymentalne. SN 61 przerobiony na napęd wodorowy. Takim będę jeździł bo EN 57 na takich krótkich odcinkach to jest męka.
Transkei:
Cieszy mnie pozytywny odbiór tej scenerii.
--- Cytat: Stele ---Składy AI na starcie mają brak prędkości w rozkładach cząstkowych co daje im szlakową 20. Prędkość problematyczna dla ai pod górkę.
--- Koniec cytatu ---
Dopisałem w rozkładach cząstkowych prędkość szlakową ale niewiele to zmieniło. AI raczej nie lubi małych odległości między stacjami i dużych podjazdów (między stacją 2 i 3 pochylenie wynosi 3,5%).
--- Cytat: jaco ---niestety sprężarka się zagotowała, klocki spaliły, a na peronach było kupę dymu hehe
--- Koniec cytatu ---
Zastanawia mnie jak dają sobie radę EN57 na trójmiejskiej SKM. Stacje są w przeciętnej odległości 1-1,5 km, w metrze bałtyckim stacje są średnio co 900 metrów.
--- Cytat: matek123 ---Na stronie siskom są profile pionowe II linii metra (tzn z przekrojów geologiczych da się wyciągnąć profil).
--- Koniec cytatu ---
W tym miejscu warto wspomnieć, że może być metro płytkie i metro głębokie. Płytkie najczęściej buduje się metodą odkrywkową, na niewielkiej głębokości (takie metro jest w Warszawie). Metro głębokie drąży się tarczami, łącznie ze stacjami (niektóre fragmenty metra w Pradze, część linii w Londynie, większość w Moskwie). W związku z tym profil pionowy wszędzie może być inny a przyczyny tego są różne:
* ukształtowanie terenu na którym leży miasto,
* jakość gruntów, np.: w Warszawie są mokre grunty dlatego lepiej budować płytkie tunele,
* gęstość zabudowy w centrum, tunele płytkie mogą być w zasadzie tylko pod ulicami, z kolei tunele głębokie mogą przechodzić pod budynkami,
* historia danego miasta, np.: mówi się o budowie metra w Krakowie, gdyby płytka linia była prowadzona przez starówkę, to poprzedzające budowę prace archeologiczne trwałyby dekady. W takiej sytuacji lepiej budować metro głębokie,
* budżet, metro płytkie jest ok. 5 razy tańsze od metra głębokiego,
* kwestie organizacyjne, budowa metra płytkiego to paraliż miasta, budowa metra głębokiego nie jest aż tak uciążliwa. W Warszawie wybrano rozwiązanie kompromisowe: tunele drążono tarczami, stacje wybudowano odkrywkowo,
* sytuacja polityczno-militarna, metro głębokie to schron przeciwatomowy. Mało kto wie, że w Warszawie budowano metro głębokie w latach 1950-1957, powodem była chęć wybudowania tunelu pod Wisłą, który w razie wojny mogłyby jeździć pociągi. Budowa zakończyła się całkowitą klęską a panująca wtedy cenzura zakazała używania słowa "metro".Bałtyk jest położony na płaskim terenie, profil pionowy w metrze wynika z tego, że skrajne części linii to metro płytkie (stacje 1 i 2 są na głębokości 13 metrów), natomiast fragment centralny to metro głębokie (głębokość 35 metrów).
--- Cytat: Cookie ---Mam tylko zastrzeżenia do tego że zamiast jakiegoś kibla można by było wykorzystać EN71. Oraz brakuje według mnie najważniejszego... System czujności MaSzynisty SHP!!!!!!
--- Koniec cytatu ---
EN71 można wstawić samemu. Na pewno pojedzie, sprawdzałem. SHP faktycznie nie ma ale w metrze raczej stosuje się znacznie bardziej zaawansowane systemy. Poszukam jeszcze w przepisach.
--- Cytat: piotrln ---No tak, ale jest to niby realistyczny symulator, wiec nawet jak ktos robi scenerie bez trakcji, to moglby wrzucic spalinowozy, tak ja zrobilem
--- Koniec cytatu ---
To jest dział "Na warsztacie", czyli można zaprezentować dodatki niedokończone, np.: bez sieci trakcyjnej.
Wcale nie powiedziane, że ta trasa nie doczeka się publikacji, ale trzeba ją dokończyć, a przede wszystkim ustalić kierunek tego dokończenia. Proponuję następujące rozwiązanie:
* dostosować sygnalizację (semafory i wskaźniki) do obowiązujących przepisów w metrze,
* kwestia taboru: wprowadzenie taboru typowego dla metra wydaje się nieopłacalne, na innych sceneriach nie będzie można go użyć. Najlepiej zostawić EZT i liczyć, że kiedyś pojawi się asynchron z przyspieszeniem minimum 1,0 m/s2 i hamowaniem ED. Na pewno będzie można go użyć na innych sceneriach.
* jeżeli pozostaną kolejowe EZT, to trzeba będzie rozwiesić sieć trakcyjną. Wzorem tunelu tramwajowego w Poznaniu można założyć sieć sztywną. Pytanie czy sieć w ogóle się zmieści w tunelach...
* wraz z siecią trakcyjną pojawią się odcinki sekcyjne i podstacje o różnej wydajności,
* w tunelach musi być więcej rur i kabli,
* muszą być odejścia kanałów wentylacyjnych, wstępnie zostały takie wstawione między stacją Plac Konstytucji i Stare Miasto (podczas jazdy są bardzo słabo widoczne), najchętniej bym je przerobił na jakieś inne,
* skoro jest metro głębokie, to można dodać przegrody schronu,
* tablice informacyjne, który peron jest w którym kierunku,
* szafki elektryczne, monitoring na stacjach, megafony, itp.Taka sceneria raczej już by spełniała standardy wymagane do publikacji.
Stele:
Tak mi przeszło przez głowę, czy nasz symulator by obsłużył pantograf skierowany w dół i przewód między szynami. Można też zignorować zasilanie i napędzać wagoniki magią (powrsource internal), tylko czy to da napięcie na silniki asynchroniczne/szeregowe?
dymus:
Niewidzialny pantograf, niewidzialna sieć i będzie odbierać, a odbierak co jest na trzecią szynę jako dodatkowy model przy wózkach (bo chyba tam jest dla odbiornika 3 szyny). Model 3 szyny można by wymodelować w oparciu o przebieg toru (3ds byłby w stanie zrobić od spline toru box'a który by odpowiadał przebiegu dla szyny) tak żeby był widoczny styk odbierak-trzecia szyna, czy obojętnie jaka inna metoda żeby to wyglądało.
Od biedy można by zrobić specjalną modernę, gdzie z EN57 usunęło by się pantograf, do wózków dodało odbierak trzeciej szyny. Fizykę można by mieć asynchroniczą, ktoś pisał że ma, a obsługę z lekko zmodernizowanej kabiny EN57, wtedy było by wymagane przyśpieszenie oraz hamowanie ED.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej