Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Program odwzorowujący obwody z edytorem graficznym

<< < (4/5) > >>

firleju:
Jeśli program ma przejąć obliczenia całej fizyki to chciałbym aby takie moduły mogły powstać także dla głupich wagonów i żeby to wszystko obliczało się niezależnie od głównego exe. Komunikacja asynchronicznie. Pozwoli to przyspieszyć obliczenia fizyki i uniezależnić się od renderowania oraz wykorzystać procesory wielordzeniowe. Ogólnie bardzo podoba mi się w tym przypadku koncepcja AskForForgiveProgramming.

matek123:
Tak nawiązując do tematu, ktoś obecnie próbuje zrobić symulator urządzeń przekaźnikowych SRK. Post z 12 listopada z grupy pl.misc.kolej na Fb.

El Mecánico:
Odklejenie całej fizyki od głównego exe (wydzielenie poszczególnych typów pojazdów do osobnych dll (kod skompilowany)), obwodów do modułu vPLC (virtual PLC) to praktycznie rozebranie symka na części składowe i montowanie na bazie interfejsów danych pomiędzy elementami, gdzie vPLC mogło by symulować nie tylko obwody na taborze ale i SRK, co pociągnęło by za sobą modyfikacje w module odpowiedzialnym za scenerie. No, roboty kupa:)
@matek123: jest fajny symulator SRK: isdr.pl, robiony chyba nawet przez kogoś od nas (nick mi już teraz z głowy wyleciał). Może to to?

firleju:
Trzeba mieć marzenia...

miko22:
Myślałem raczej o obliczaniu fizyki rozrządu i ogólnie elektryki czy pneumatyki (na razie bez hamulców), ale nie mechaniki. Do tego potrzeba znaczniej więcej danych przesyłanych pomiędzy MaSzyną a zewnętrznym programem (współczynnik tarcia kół o szyny, masa, opory ruchu, nachylenie toru, przechyłka, oddziaływanie sprzęgów i zderzaków o współpracy pantografu z siecią już nawet nie wspominając) i szczerze mówiąc, to nawet nie wiem, jak by się do tego zabrać... Jeśli uda się odwzorować nie tylko zależności logiczne obwodów, ale też wszystkie rezystancje, pojemności i indukcyjności (włącznie z przewodami), to już i tak będzie spory sukces, bo wymagać do będzie masy wzorów i obliczeń z elektrotechniki, a w tym jeszcze radzę sobie nie najgorzej, natomiast fizyka pojazdu jako taka, to już dla mnie wyższy stopień zaawansowania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej