Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Program odwzorowujący obwody z edytorem graficznym

<< < (5/5)

matek123:
Jak dla mnie obwody nn powinny być tylko logiczne 0/1 i nie bawić się w pojemności i rezystencje.

miko22:
Tylko nie rozumiem, dlaczego na siłę ograniczać coś, co jeśli się uda, to może działać lepiej? Oczywiście na początku będzie to czysta logika, ale z czasem zamierzam wprowadzić też takie właśnie czynniki (rezystancje, pojemności, indukcyjności), bo to też wpływa na działanie obwodów (choćby wskazania amperomierza NN czy spadki i skoki napięcia przy załączaniu i wyłączaniu sprężarek, co daje np. ciekawe efekty świetlne i nie tylko, do tego dochodzi prędkość i poziom rozładowania baterii w zależności od poboru prądu przy wyłączonej przetwornicy i wiele, wiele innych...). Chodzi o to, żeby całość pod względem działania była jak najbardziej zbliżona do działania obwodów rzeczywistej lokomotywy - jak pisałem, tak jak byśmy mieli na podwórku lokomotywę podpiętą do MaSzyny. Dla zobrazowania taka trochę lokomotywownia Jaworzno-Szczakowa, tylko w wersji komputerowej, jeszcze bardziej rozbudowana i bez ponoszenia strat w wyniku uszkodzenia czegoś:

Mariusz1970:
Taki offtop, po obejrzeniu filmiku z sali szkolen, przypomnialem sobie swoje technikum lacznosci. Uczono nas lacznic przekaznikowych i to tych starych bardzo, gdzie na swiecie juz byly od dawien dawna trakty pcm, lacznice oparte na cyfrowych polach komutacyjnych. Tu widze podobienstwa. Jakis staroc, schemat ET22, z LEDami prostego schematu. Wiem, ze nadal gesto sa w uzyciu ET, ale mimo wszystko, obserwujac swiat, ucza czegos, co jest 100 lat za murzynami. Byc moze ucza czegos nowszego rowniez, niz ET22, ale z fimiku tego nie wiem.
Sorry za offtop.

El Mecánico:
Niektóre wartości analogowe można pobierać z modułu fizyki (który, nota bene, w pewien sposób uwzględnia RLC silników trakcyjnych) i używać w LD poprzez odpowiednie elementy arytmetyczne.
Należy zaznaczyć, że PLC, jeżeli już pobierają wartości analogowe z czujników, to do użycia w porównaniach i uruchomienia akcji przewidzianych przy pewnych zakresach tych wartości. Częściej stosuje się w założonych wcześniej pozycjach, oraz na krańcach zakresu, czujniki przełączające, które podają odpowiedni stan na wejście PLC, wywołując reakcje.

Krzysiek626:

--- Cytuj ---Jak dla mnie obwody nn powinny być tylko logiczne 0/1 i nie bawić się w pojemności i rezystencje.
--- Koniec cytatu ---
W sumie popieram, dla zwykłych userów, ale także tych "bardziej zaawansowanych" różnica będzie niewidoczna, to po co się napracowywać. Po za tym:
--- Cytuj ---Wiem, ze nadal gesto sa w uzyciu ET, ale mimo wszystko, obserwujac swiat, ucza czegos, co jest 100 lat za murzynami.
--- Koniec cytatu ---
Za słowami Mariusza przytaknę, bo sam doświadczyłem nauki o salme i k66, z nowszych to pentaconta. Trafił się też strowger. Ale już wtedy było wiadomo, że do Łodzi trafią francuskie PCM. Uważam, że skupienie się na takim starociu, jednak jest błędem. Jak już poruszył bym niebo i ziemię, aby odwzorować możliwie najnowsze lokomotywy. Chyba, że chcemy muzealny symulator. Z drugiej strony patrząc jak długo powstają niektóre projekty, lepiej kupić bilet na ED74 i zasmakować jazdy w realu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej