Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - konwersja na C++

<< < (605/637) > >>

mk1991:
Ja przy tworzeniu dźwięków zauważyłem potrzebę rozdzielenia pośrednich pozycji nastawnika jazdy i bocznikowania od krańcowych z tym, że dźwięk pozycji końcowych uaktywniał by się zależnie od tego w którą stronę kręcimy nastawnikiem jazdy czy manipulujemy bocznikami. Pierwsza pozycja tu i tu była by zawsze odtwarzana przez próbkę dźwięku nastawy pośredniej, końcowa pozycja i w górę i w dół była by realizowana przez dźwięk nastawy końcowej. Chodzi mi o to dosadne walnięcie przy końcu kręcenia kołem i bocznikowania. Tego nie mamy, a to jest bardzo słyszalne.

AtapiCl:

--- Cytat: Stele w 10 Lipca 2017, 23:51:47 ---
--- Kod: ---{ "compressorlocal_sw:", "local compressor" }, //sprezarka pantografow
{ "converterlocal_sw:", "local converter" }, //czyzby przetwornica oswietleniowa w starych en57?
--- Koniec kodu ---
To maszyny członu sterującego dla ET42.

--- Koniec cytatu ---

Ok.

--- Cytuj ---
--- Kod: ---{ "trainheating_sw:", "heating" }, //ogrzewanie pociagu (w en57 powinno byc ogrzewanie przedzialow pasazerskich, a osobno powinien tez byc hebel od ogrzewania kabin)
--- Koniec kodu ---
To to większość lokomotyw ma. Plus ogrzewanie nóg, szyby, itp. Bez LD nie ma co się w obciążanie obwodu nn bawić raczej.

--- Koniec cytatu ---

Akurat pisząc o kabinowych miałem na myśli ogół pojazdów, a nie że w EN57. W sensie, że w tym opisie nie ma hebla dla kabinowego grzania ;)

--- Cytuj ---
--- Kod: ---{ "signalling_sw:", "braking indicator" }, //manometry
--- Koniec kodu ---
Sygnalizacja hamowania drugiego EZT (ED72)

--- Koniec cytatu ---
Ok. Już dopatrzyłem.

--- Cytuj ---
--- Kod: ---{ "door_signalling_sw:", "door locking" }, // ?
--- Koniec kodu ---
Sygnalizacja blokady drzwi (ED72, EN57-2000)

--- Koniec cytatu ---

Teraz to już wszystkie pojazdy muszą mieć bezwzględnie blokadę drzwi. Nawet stare EN57 i one sygnalizację też mają.

--- Cytuj ---
--- Kod: ---{ "nextcurrent_sw:", "current indicator source" }, //?
--- Koniec kodu ---
Pokazywanie prądu drugiego członu (ET41)

--- Koniec cytatu ---
Ok.

Lorem:
Kilka tygodni mnie nie było i pojawiło się sterowanie myszą. Cóż za pozytywny szok.

Z tym sterowaniem myszą zauważyłem jeden problem. Mysz reaguje tylko na submodel wpisany w mmd. Objawia się to tym, że - na przykładzie 303e-tv - aby obrócić nastawnikiem, trzeba trafić myszą w jego podstawę, czyli nastawnikpodst. Gdy spróbować "chwycić" za samo koło, czyli kolo_nast - reakcji nie ma. Podobnie z kranem hamulca - trzeba wycelować w tę płaską część (zasadniczy), chwycenie za kapturek lub rączkę nie działa (odpowiednio glowka i raczkakranu).
Wydaje mi się, że trzeba by było, aby mysz łapała submodel wpisany w mmd wraz z całym jego poddrzewem, które animuje się razem z nim.

matek123:
Wydaje mi się, że można zrobić "niewidzialne" bryły stanowiące obrys nastawnika i rączek kranów, żeby łatwiej było sterować. Ale niech @Tmj się wypowie.

tmj:

--- Cytat: Lorem w 11 Lipca 2017, 10:19:15 ---Wydaje mi się, że trzeba by było, aby mysz łapała submodel wpisany w mmd wraz z całym jego poddrzewem, które animuje się razem z nim.

--- Koniec cytatu ---
To raczej kwestia poprawnej budowy modeli -- bryly tworzace logiczny element powinny byc scalone w jeden obiekt, rowniez dla poprawy wydajnosci.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej