Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - konwersja na C++
Krzysiek626:
Wstawiony plik do TD spięty w klamrę pokazał się na scenerii, ale tylko w wersji niemodyfikowanej. Z wersji zakomentowanej drutów nie ma. Za to ciekawostką jest czemu niektóre części przęseł są "chude" a inne "grubsze"? "Grubość zależna jest od pozycji kamery.
tmj:
Grubosc przesla jest jednolita (tyle samo pikseli) na calej dlugosci, wiec uwzgledniajac perspektywe mozg interpretuje to jako zwiekszenie grubosci dla fragmentow polozonych dalej, zwlaszcza ze druty tam zbiegaja sie i to co wczesniej dosc wyraznie widac jako kilka indywidualnych przewodow zaczyna wygladac jak jeden grubszy kabel.
Balaclava:
U mnie jest coś skopane z rozjazdami. Chciałem przejechać sobie Kaliską (towar Ostrów -> Łódź) i towarowy1 na L61 od @Ra. W obu przypadkach zostałem skierowany na zły przebieg. Na Kaliskiej najechałem na tył osobowego, który stanął sobie na szlaku, na L61 dostałem wyjazd z Herbów, ale zamiast dostać przebieg na Stradom, to wypuściło mnie na południe. Wersja exe najnowsza, 32bit.
tmj:
Pamietasz moze troche dokladniej, gdzie mialo to miejsce na Kaliskiej? Ten scenariusz jest dosc dlugi, uruchomilem go u siebie, ale do Kalisza nic nadzwyczajnego sie nie wydarzylo. Czy ktos jeszcze doswiadczyl podobnej sytuacji? (albo nie doswiadczyl; u siebie do tej pory raczej nic takiego nie zauwazylem...)
W miedzyczasie, uaktualnienie:
- poprawka wyswietlania obiektow terenu zbudowanych z triangle_strip
- eksperymentalnie, wprowadzone laczenie trojkatow terenu w grupy o wspolnej teksturze/kolorze. w uproszczeniu, jest to odpowiednik generowania terenu .e3d, tylko nie zapisuje zadnego pliku, i dziala takze dla scenerii ktore z modelu terenu e3d nie korzystaja. Efekt jest dosc... interesujacy; dla przykladu:
Kaliska (start w kiblu), draw range x 3
- wersja 618: 60.0 FPS
- wersja 621: 96.5 FPS
Calkowo (niebezpieczny pociag) draw range x 3
- wersja 618: 90.5 FPS
- wersja 621: 175 FPS
na ile moge powiedziec nic sie przy rysowaniu tym razem nie zgubilo, ale jesli ktos zauwazy braki, prosze krzyczec.
Krzysiek626:
Co do L061, sceneria nie jest skonczona i sa problemy z przejezdnoscia. O tym informowalem w watku o paczu 2017. Na Kaliskiej nie mialem takich przygod, zwykle po skonczeniu jazdy ogladam calosc scenerii, czy wszystkie sklady dojechaly do celu. Tak czy owak, przejade sie tym skladem opisanym w poscie i dam znac co z tego wyniknelo.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej