Autor Wątek:  Problem z haslerami  (Przeczytany 3653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HTD

• "Twoja stara mieszka w Boldach" xD
    • I like trains
  • Otrzymane polubienia: 33
Problem z haslerami
« dnia: 05 Września 2016, 22:33:59 »
Zauważyłem taki problem z haslerami: nieprawidłowo ustawione zero - hasler nie pokazuje zera, przez co na początku skali w ogóle brak sensownego odczytu. To się da poprawić w ustawieniach pliku mmd. Poprawiłem, jest lepiej. To mniejszy problem. Większy - we wszystkich lokomotywach w jakich sprawdzałem (ST44, SU45, SU46) - hasler na początku pokazuje za dużo (do 70km/h), potem zaczyna pokazywać za mało. Nie da się tego skorygować ustawieniem mmd, a jeśli się da, to nie wiem jak. Jak bym nie ustawiał w mmd, za każdym razem jakieś dziwne przegięcie jest przy 70km/h i hasler zaczyna pokazywać za mało. Przy dojściu do pewnej prędkości (dajmy na to 120) w ogóle nie pokazuje wzrastającej prędkości. Podobno tak ma być, ale dlaczego?

Jakie (dopuszczalne) błędy wskazań mają rzeczywiste haslery?

Jak ktoś chce sprawdzić o czym piszę: proszę spróbować odpalić SU46 na TD z podglądem prędkości na F2. Raz - widać, że nie ma zera. Dwa, hasler pokazuje sporo za dużo do 70km/h, mniej więcej 5km/h więcej niż jedziemy. Potem zaczyna się mniej więcej zgadzać, potem pokazuje za mało. Więcej niż 120 nie pokaże. SU46 rozbujałem na TD do 161km/h - to możliwe, czy raczej bug?

Poprawiłem sobie w SU46 mmd tak:
tachometer: speedknob rot 0.00420 -0.35 0.01
Przynajmniej do 70 pokazuje w miarę poprawnie (i jest zero). Potem trzeba uważać bo robi się od 2 do 5km/h w minusie (czyli przekroczymy Vd jadąc wg haslera na kreskę).

To jak, jest sens poprawianie haslerów, czy może błędy wskazań mieszczą się w tolerancji, czy może exe raczej wymaga poprawki żeby ruch wskazówki był bardziej liniowy / zgodny z podziałką?

Sprawdzałem dla stonki, tam jest dobrze, nie ma przegięcia w żadnym punkcie, wskazania mają w całym zakresie odchyłkę +/- 1km/h.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2016, 22:43:34 wysłana przez HTD »

Offline Stele

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 2612
Odp: Problem z haslerami
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2016, 22:56:11 »
Jeśli błąd nie jest liniowy, to winna pewnie jest krzywa tekstura haslera w tych pojazdach.
Max wskazanie to ~120% Vmax ustawionej w fiz. Jakieś pobudki autor tej zmiany miał, więc zakładam, że prawdziwe też mają ogranicznik.
Czyli dopuszczalny błąd 2 km/h.
Mój kanał youtube

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2016, 23:00:40 »
Czyli w sumie jest sens poprawiać, byle nie przekraczać błędu 2km/h w żadnym punkcie skali (o ile się da).

Offline Maciej

• Otrzymane polubienia: 192
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2016, 18:19:14 »
Trzeba też zwrócić uwagę, czy poprawiając wskazanie haslera w kabinie A, nie "zepsuje" się wskazanie w kabinie B. Gdzieś było tak, że w kabinie A wskazówka pokazywała około 1-2km/h na postoju, a w tym czasie w kabinie B wskazówka leżała idealnie na 0.

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2016, 22:34:28 »
W tych SU co ruszałem - tam się zgadzało dla A i B. Ale będę uważał. Z tego co widzę często kabiny mają osobne pliki MMD, ale ich zawartość (a zwłaszcza ustawienia haslera) są identyczne. Można łatwo zapomnieć i zmienić 2 razy w jednej a drugiej nie ruszyć.

Offline Stele

• Otrzymane polubienia: 2612
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2016, 22:49:17 »
Kabiny nie mogą mieć różnych plików mmd. Coś źle interpretujesz. Jeden fiz=jedno mmd dla wszystkich kabin danego pojazdu. Chyba, że chodzi ci o różne warianty pojazdu a nie kabiny a/b, ale wtedy niejasno się wyraziłeś.
Mój kanał youtube