OK, wgrałem te pliki i tak: kran jest, pulpit wygląda lepiej (jest zaokrąglony, nie ma tych jednobarwnych prostokątów - czyli jakby to nie był problem z teksturą tylko z modelem), szyba - no teraz coś wreszcie widać przez szybę, hasler działa prawie dobrze, tzn do 80km/h pokazuje o 2km/h za mało, jego wskazanie dochodzi tylko do 110 (od 105 pokazuje bodajże 2 za dużo) do 110 nie dochodzi, chociaż udało mi się rozbujać gagarina do 115.
Dlaczego mogłem mieć to zepsute? Kiedyś wgrywałem dodatek do testów tworzony przez EP08, który miał dawać podświetlenie przyrządów. Chociaż na jego screenach podświetlenie było, u mnie nigdy nie działało, dodatkowo przycisk zapalający podświetlenie działa dziwnie, tzn daje klik przy SHIFT+;, a bez shifta nie ma kliku. Instalowałem ten dodatek przed zainstalowaniem ostatniego patcha (bo "wyszedł" wcześniej), na to zainstalowałem później patch. Jestem ciekaw co stało się z tym dodatkiem. Był w dziale "do testów", ale zniknął.
Co do haslera, nie wiem jak to skorygować, w prawie wszystkich pojazdach są niewielkie odchyłki na początku i końcu zakresu. Wydaje mi się tylko, że raczej powinny pokazywać za dużo niż za mało, dla bezpieczeństwa.
Aha, w EP09 też jest taka upaćkana szyba. Od zawsze.