Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe od wersji 476
Mariusz1970:
Zupelnie strzelam, AM-glosnosc (amplitude modulation), FM-efekt Dopplera (freqency modulation). A gdzies indziej podstawiane sa te wartosci i obliczany jest finalny chwilowy dzwiek. AA-nic mi do glowy nie przychodzi.
Stele:
Nie, to mnożnik i offset amplitudy i częstotliwości. Chodzi mi o wartości numeryczne, dlaczego takie a nie inne. Trzeba by kiedyś dać wektory przesunięcia źródła dźwięku, definiowalne w mmd dla wszystkich zewnętrznych, tutaj jeszcze z uwzględnieniem ilości drzwi (a to problematyczne, bo nie wiadomo czy są parą czy pojedynczymi i czy para nie jest sprzężona jak w naszych bohunach).
Mariusz1970:
Nie widze sprzecznosci, pomiedzy tym co ja napisalem i co Ty. Offset, to przesuniecie. Jak by nie bylo, raczej AM bedzie zwiazane z glosnoscia, a FM z czestotliwoscia.
A wartosci numerczne, sa jakie sa (moze ktos kiedys dobral eksperymentalnie, moze jakos obliczyl), skad my mamy wiedziec? Zmieniaj je i sprawdzaj efekt.
MaciejM:
Taka ciekawostka - często ten brzęczyk/alarm przy zamykaniu drzwi jest wyłączany (później pokażę w jaki sposób) bo najzwyczajniej w świecie przeszkadza ;)
Stele:
481:
* Parsowanie dźwięków internal couplerstretch: bufferclamp:
* Dźwięki dsbBufferClamp, dsbCouplerDetach, dsbCouplerStretch, dsbCouplerAttach mają wartość domyślną.
* Zabezpieczenie na wysyp przy uruchamianiu w wagonie na sprawdzaniu dźwięku buczka shp.
* AI: Oczekiwanie z odjazdem z przystanku 20 sec jeśli opóźniony.
* Zewnętrzny dźwięk ruchu drzwi. Może nie działać poprawnie przy samplu krótszym niż animacja.
W paczce znajdują się pliki mmd z deklaracjami zewnętrznych dźwięków drzwi i usuniętymi drzwiami w pojazdach gdzie wywoływały dźwięk radyjka. W kolejnych wersjach postaram się stworzyć universale w miejsce obsługi drzwi dla pojazdów mających pod tym jakieś lampki.
Wczoraj w starterze Rainsted pojawiła się opcja uruchomienia składu jako pasażer. W składzie musimy mieć przynajmniej jeden wagon z obsadą passenger. W zakładce wczytywanie zaznaczamy checkboxa "Jazda jako pasażer" i wtedy symulacja zostanie rozpoczęta w pierwszym pojeździe z taką obsadą od czoła pociągu a nie w lokomotywie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej