Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Odp: Pliki .fiz dla przekładni mechanicznej i kilka małych pytań

<< < (3/6) > >>

Stele:
Już od trzeciej pozycji traci obroty i na czwartej gaśnie. Tak na logikę, to gaśnie albo z braku paliwa albo z przeciążenia. Tylko tu niby nic z tego nie występuje. Będę miał zagadkę na wieczór.
Kręciłem wszystkim bez rezultatu niestety. Wykreślona charakterystyka wygląda ok.

mumin3k:
Robiłem testy metodą prób i błędów i doszedłem do mniej więcej tej postaci:

--- Kod: ---DList: Size=9 Mmax=117 nMmax=142 Mnmax=215 nmax=216 nominalfill=1.0 Mstand=3.0
0 0.1 0
1 0.2 2
2 0.3 2
3 0.4 2
4 0.5 2
5 0.6 2
6 0.7 2
7 0.8 2
8 0.9 2
9 1.0 2

--- Koniec kodu ---
Problemy zaczynają się gdy Mnmax zmniejszam poniżej 215, silnik wtedy nawet nie startuje tylko gaśnie. Kombinowałem na wiele sposobów i zawsze jest problem.

Stele:

--- Kod: ---Moment:=dizel_Mmax*dizel_fill-(dizel_Mmax-dizel_Mnmax*dizel_fill)*sqr(enrot/(dizel_nmax-dizel_nMmax*dizel_fill))-dizel_Mstand;
--- Koniec kodu ---
Gaśnie:

--- Kod: ---if enrot<dizel_nmin/10.0 then
   if (eAngle<Pi/2.0) then Moment:=Moment-dizel_Mstand;
--- Koniec kodu ---
Podstawmy
--- Kod: ---DList: Size=8 Mmax=117 nMmax=142 Mnmax=100 nmax=216 nominalfill=0.9 Mstand=4.0
--- Koniec kodu ---

Co zauważyłem, to że od przepustnicy na 0.5 charakterystyka przestaje się zaginać. Niestety excela mi zawiesiło jak chciałem sobie wygospodarować więcej miejsca na wykres, ale wykreśl sobie rodzinę charakterystyk mechanicznych dla różnych dawek paliwa. Ja niestety wyczerpałem możliwości mojego umysłu na sterowanie ruchem we Włodowicach dnia dzisiejszego.

mumin3k:
Właśnie zacząłem robić praktycznie to samo, tylko zacząłem rozrysowanie całego schematu symulacji silnika, żeby dokładnie wiedzieć co i jak. Okej, powalczę z tym może trochę jutro, ale nie wiem ile czasu na to poświęcę, gdyż do wtorku będę dość zajęty, ale możliwe, że jutro zrobię wykresy i coś sie posunie do przodu. Ale możliwe też, że siąde do tego za kilka dni.
Dziękuję za zaangażowanie,
Pozdrawiam

firleju:
Jak już zrobisz schemat to podziel się, wrzucimy do dokumentacji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej