Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Odp: Pliki .fiz dla przekładni mechanicznej i kilka małych pytań

(1/6) > >>

mumin3k:
Niestety materiałów niet. Drezynka to będzie moja osobista fantazja: mała, lekka, aerodynamiczna żeby szybko sobie pośmigać 4fun. Jak się uda mi zrobić może wezmę się za coś poważniejszego. Co do DL2 mogę popytać może wśród znajomych jakieś fotki/rysunki się znajdą ale%

Stele:
Kolejno:

--- Kod: ---DList: Size=8 Mmax=3330 nMmax=13.333 Mnmax=2800 nmax=21 nominalfill=0.9 Mstand=300.0
--- Koniec kodu ---
rozmiar tabelki przepustnicy, moment maksymalny, obroty momentu maksymalnego, moment obrotów maksymalnych, obroty maksymalne, mnożnik znamionowej dawki paliwa (jednostkowy dawaj by w rachunkach się nie pogubić), moment oporów własnych silnika

--- Kod: ---MotorParamTable: minVelfullengage=7.8 engageDia=0.5 engageMaxForce=8000 engagefriction=0.8
--- Koniec kodu ---
minimalna prędkość pełnego puszczenia sprzęgła, średnica sprzęgła, maksymalny docisk sprzęgła, tarcie sprzęgła; tego nie analizowałem empirycznie, będzie trzeba ogarnąć kiedyś.

--- Kod: ---nmax_cutoff=1250
--- Koniec kodu ---
obroty odcięcia dopływu paliwa

W teście dodatków masz względnie dobry fiz dla Autosana H9. Tylko sprzęgło nie było tam liczone. Będę musiał też ponownie przeliczyć DL2 bo po wyprowadzeniu obrotomierza do diagnostyki wyszło, że kompletnie nie trzyma danych znamionowych, choć osiągi jej dopasowałem.
Zacząłem kiedyś opisywać parametry fizyki http://wiki.eu07.es/index.php/Plik_charakterystyki Będzie trzeba to kiedyś dokończyć wraz z przykładami. Jak masz tęgi umysł, to polecam analizę pliku mover.pas w kodzie źródłowym symulatora https://github.com/firleju/maszyna/blob/master/McZapkie/_mover.pas a może sam przełożysz to na zrozumiałą dla szarego człowieka dokumentację.

mumin3k:
Dziękuję za szybką odpowiedź, nie wiem dlaczego wcześniej nawet wszechpotężny Google nie znalazł tej strony na wiki.eu07, mover.pas po szybkim przejrzeniu wygląda wybitnie ciekawie, ale z bardziej szczegółowymi analizami poczekam aż się przebiję przez matury.

--- Cytuj ---wyprowadzeniu obrotomierza do diagnostyki wyszło
--- Koniec cytatu ---
chodzi o dodanie obrotomierza do pojazdu czy gdzieś w symulatorze jest taki moduł, a ja go przeoczyłem? W zrzutach fizyki i opcjach nic nie widzę.
Jeszcze jedno pytanie: czym dokładnie jest parametr PWR? DL2 ma 110, trochę dużo jak na silnik 150cm^3, wnioskuję więc, że w przypadku silnika spalinowego nie jest to po prostu moc tego silnika.

Stele:
Moc silnika w kilowatach. DL2 może być nieco skopana, ale na tym raczej nie oszukiwałem. Silniki do osiągów książkowych staram się regulować oporami, bezwładnością i dawką paliwa.
Obroty wyprowadziłem sobie do napisów pod F1 lub F2 jako pierwszą rzecz podczas zabaw z kodem, ale zmiana mi się zawieruszyła przy ogarnianiu działania githuba. Zrobię to ponownie przy okazji jakichś moich kolejnych zmian. W sumie dla wszystkich typów pojazdów można by zrobić diagnostykę na pół ekranu jak to asynchrony mają.
Wiki jest trochę ukryta, bo jest na serwerze Q a nie tutaj i sam właściciel nie wiedział o jej istnieniu. W sumie tylko ja, youBy i Firleju coś tam umieszczamy. I ją i uporządkowany tematycznie changelog exe z wiki Ra fajnie by było zrzucić na eu07.pl ale kryzys administracyjny nie pozwala postawić wiki a i nie ma komu tego redagować.
-----------
DL2 ma PWR=4.413 [kW]. Masz jakieś antyczne pliki.

mumin3k:
Rzeczywiście mój plik .fiz musiał być trochę nie na czasie, anyłej prace nad fizyką idą sobie, jednocześnie jednak przymierzam się do rozpoczęcia modelowanie i tutaj kolejne pytanie: Czy w MaSzynie jest jakiś obiekt wymodelowany w Blenderze? Blender posiada co prawda opcję eksportu do .3ds ale z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie więc wolę sie zapytać czy to będzie działać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej