Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Instalator
Tomcio:
--- Cytat: "Helmutt" ---Ja jestem jednak tylko za screenami i ew. forum. Wrzucenie do downloadu wersji Nebuli(tm), ktora jeszcze z przeproszeniem "robi w pieluchy" spowoduje tylko wielka fale narzekan w stylu "a czego nie dziala to, a czego nie dziala tamto, kiedy beda nowe trasy, jak uruchomic cos_tam, a jak co_innego, a zrobcie_mi_EP09_plizz ,a nie _chce_mi_sie_gra_wlaczyc_pumuszcie_plis" i tym podobne.
Screeny - tak. Program - nie.
--- Koniec cytatu ---
Od tego byli by Szanowni Moderatorzy by takie pytania usowac i jesli ktos napisze za duzo takich pytan blokowac mozliwosc pisania w forum Nebuli. By kazdy wiedzial ze jest bliski zablokowania wprowadzic ranking "niemadrych" postow. Najwarzniejsze zeby ludziom wytlumaczyc ze Nebula dopiero powstaje. Kto to zrozumie nie bedzie glupio pytal: a dlaczego kola sie nie kreca i nie ma trawy?
Marcin_EU:
--- Cytat: "Bart" ---- ostatni punkt, zgadzam sie w 100% i też to powtarzałem. Ale głupio stawiać szefa nad jednym pracownikiem (i to najważniejszym).
--- Koniec cytatu ---
Chodzi o tego prezesa projektu.
Jako ze jestes jedynym ktory sie nawrocil, to nawrocenie przetrwal i ma jakas wizje (nasz wizjoner McZapkie uciekl) wiec chcesz czy nie ale jestes takowym prezesem :) Ja nigdy kierownikiem duzego projektu nie bylem (jak sam zaczynalem to byl maly a potem McZapkiemu oddalem i sam rozbudowal) i wciaz nie mam zamiarun nim byc bo to nie moj rodzaj zabawy.
Helmutt:
--- Cytat: "Tomcio" ---
--- Cytat: "Helmutt" ---Ja jestem jednak tylko za screenami i ew. forum. Wrzucenie do downloadu wersji Nebuli(tm), ktora jeszcze z przeproszeniem "robi w pieluchy" spowoduje tylko wielka fale narzekan w stylu "a czego nie dziala to, a czego nie dziala tamto, kiedy beda nowe trasy, jak uruchomic cos_tam, a jak co_innego, a zrobcie_mi_EP09_plizz ,a nie _chce_mi_sie_gra_wlaczyc_pumuszcie_plis" i tym podobne.
Screeny - tak. Program - nie.
--- Koniec cytatu ---
Od tego byli by Szanowni Moderatorzy by takie pytania usowac i jesli ktos napisze za duzo takich pytan blokowac mozliwosc pisania w forum Nebuli. By kazdy wiedzial ze jest bliski zablokowania wprowadzic ranking "niemadrych" postow. Najwarzniejsze zeby ludziom wytlumaczyc ze Nebula dopiero powstaje. Kto to zrozumie nie bedzie glupio pytal: a dlaczego kola sie nie kreca i nie ma trawy?
--- Koniec cytatu ---
Tylko powiedz mi, kolego - jaki procent z tych ludzi by zrozumial, ze to co wlasnie sciagneli to wersja_bardzo_testowa i ze dopracowanie projektu wymaga naprawde ciezkiej pracy a nie odpowiadania na setki pytan o te przyslowiowe "nie krecace sie kola"?
A nawet jakby ich poblokowac to wylezliby nowi i tak z przeproszeniem "w kolo macieju".
Mariusz W.:
To może ja zajme też głos w tej dyskusji.
MaSzyną interesuje się już jakiś czas. Postanowiłem, że będe się angażował w ten projekt tak tylko jak będzie mi czas pozwalał i moje umiejętności (zarówno na forum, jak i od strony programistycznej), gdyż dla niektórych jest to jedyna szansa by poprowadzić pociąg.
Niektórzy zgłaszali się do mnie na GG właśnie z takimi głupimi pytaniami, czemu mi nie działa... Próbowałem rozwiązać te problemy, ale niektórym uparcie nie działało. Osobiście u mnie działa. Później dowiedziałem się, że dorwali MSTS i fajnie się bawią a MaSzynę olewają.
Kiedyś pisałem nawet dokumentację dla kolegi, który dzięki niej wszystko zrozumiał i teraz wspaniale się bawi na MaSzynie.
Niestety mam mało umiejętności programistycznych, ale dla tego projektu wykorzystuję je maksymalnie. Myślę, że jest więcej osób takich jak ja, którzy chcą a nie mogą dlatego jestem za pełnuym "odtajnieniem" Nebuli i wszystkiego co z nią związane łącznie z forum. Uważam, że odtajniając tę całość wiele osób może się wiele nauczyć i później wspomóc rozwój projektu. Pamiętam jak na początku się ze wszystkim męczyłem a teraz jest okej.
A co do głupich pytań na forum, to w końcu od czego są moderatorzy. Uważam, że moderatorami powinny być osoby, które mniej robią w kwestii programistycznej, by czas poświęcali programowaniu, a nie usuwaniu i porządkowaniu zbędnych postów. No i juestem za regulaminem, gdyż przy podejmowaniu decyzji na forum trzeba mieć jakąś podstawę.
To tyle co miała do powiedzenia moja skromna osoba...
Bart:
Skoro tak sie domagacie to porozmawiam z Marcinem nt. zrobienia paczki całościowej z Nebulą. Jeśli będzie do pobrania to link będzie na tym forum w odpowiednim dziale i tu będziecie pisać, ale...
--- Cytat: "jaras" ---
Dlaczego uważasz, że jedyną osobą nadającą się do tego jest tylko @ Speed? To już nie ma innych programistów na świecie, którzy dodatkowo interesują się koleją? Nawet, tak myślę, lepiej by było komuś innemu (kto nie zna obecnej wersji symka) dać do pracy ten kod, bo nie miałby właśnie tych starych przyzwyczajeń.
--- Koniec cytatu ---
Bo to jedna z dwóch osób które kochają kolej i znają sie na programowaniu które znam. Jest jeszcze Masta :) ABu. Nie wiem jak znaleźć te rzesze programistów, jeśli macie jakieś pomysły to walcie smiało.
--- Cytat: "jaras" ---Forum. Trzeba znaleźć dobrych moderatorów.[ciach]
--- Koniec cytatu ---
Skoro tu nie ma takich ludzi to i nie będzie tam. Wszak oba forum zajmowaliby Ci sami użytkownicy. Wszak ja nie jestem za surowym karaniem itp. Wiem jak to jest byc nowym użytkownikiem chcącym się jak najszybciej pobawić, a nie ślęczeć 3 dni przekopując 10 tys postów. Można by zrobić inaczej: Zrobić dział: Jestem nowy i zablokowac do niego dostęp programistom żeby sie nie denerwowali :) Taki nowy użytkownik mógłby oglądać całe forum ale pisać tylko w tym jednym dziale aż jakiś moderator by się nie ulitował widząc że ten nowy user jest lotny. Dobry pomysł?
--- Cytat: "jaras" ---Upublicznienie. Na Twoje pytanie odpowiadam tak: widziałem tylko jakiś stary "wypierdek" nebuli, wystawiony kiedyś gdzieś tam na forum. Nebuli w obecnym kształcie nie widziałem. Widziałem tylko źródła. Nie widziałem tego edytora, który tak zachwalasz, nie widziałem nawet tego jednego toru w powietrzu. Jakże więc ja miałbym cokolwiek o tym programie napisać (doc, tutorial itp.)?
--- Koniec cytatu ---
No własnie jeśli chodzi o symulator to taki wypierdek został i wy sie go koniecznie domagacie. Jaras - tam nic nowego nie doszło. Jeśli widziałeś tą starą wersje z mostami to w nowej jest jeszcze mniej...
Ale... edytor nad którym pracuje Marcin jest dobry :) szkoda że nie ma jak pojeździć na tym co sie zrobiło.
--- Cytat: "jaras" ---Kim są te 28 osób? Jeśli twierdzisz, że siedzą biernie, to trzeba ich wykopać i zamienić na tych, którzy wykażą większe zainteresowanie.
--- Koniec cytatu ---
Hehe :) no widziałem że też jesteś tam zarejestrowany więc sam jesteś jedną z tych 28 osób :). Mi się wydaje że nie ma osób zainteresowanych z wolnym czasem. 95% osób wszystkich obecnych chce tylko jeździć, ale żeby coś zrobić to nie... "bo ja nie umiem przecież." Jak chcą jeździć to się nieźle przejadą.. :-P
--- Cytat: "jaras" ---Uważam bowiem, że należy DOKOŃCZYĆ a nie porzucić stary projekt, wydając ostateczną paczkę całościową wraz z nowym EXE-kiem, nowymi modelami, wszystkimi trasami, jakie powstały i porządnie opracowaną dokumentacją
--- Koniec cytatu ---
No ok, ale kto ma to zrobić? Mam kopać po tyłku Marcina żeby wrócił do starego i dorobił przełączniki, światełka, odbicia w lusterkach (zmniejszając FPS o kolejne 30%)? Czy Speed ma to zrobić? Czy jest sens odciagać jedyną osobę na 1,5 roku żeby dorobiła kilka pierdołek, a w tym czasie Marcinowi może znudzić sie "samotność" i tak samo odejść z projektu?. No chyba że to co wypuścił ABu uznamy za dobre i ostateczne i to by się znalazło w takiej paczce całościwej.
No a kto jest chętny do opracowywania dokumentacji do starego symka? Tyle jest użytkowników... rozumiem że większość nie potrafi modelować, pisać kodu, obrabiać fotek, a może nawet robić zdjęć, ale pisać każdy potrafi? Czemu najzwyklejsi userzy nie napiszą dokumentacji?
--- Cytat: "EP08-015" ---ciach
--- Koniec cytatu ---
Jak sam napisałeś.."winger miał zrobić poprawke na najnowsze sterowniki, ale gdzieś przepadł bez wieści" można wypuścić takie exe ale znów będzie powrót do sterowników 53.03.
--- Cytat: "Tomcio" ---Nie majac mozliwosci zobaczenia tego co jest i jak to wyglada nie wiadomo co trzeba
--- Koniec cytatu ---
Ha.. tu leży sedno. Przypatrzmy się ile zrobiono dla tego obecnego namacalnego symka. Wyłączając pierwotynych twórców programu i modelarzy: co zostało zrobione? Powiedzcie ile powstawło nowych tekstur podkładów (0)? ile budynków nowych doszło? Co wógóle nowego się pojawiło? Wyłączmy trasy bo to są te same obiekty inaczej poukładane... Doszło kilka badziewiastych (w większości) tekstur i nic więcej. Czy wy uważacie że te kilka domków na krzyż wystaraczją? 5 tekstur podkładów też? W nebuli będzie to samo. Tam brakuje wszystkiego co stoi na terenie i kto to zrobi? Kto zrobi zwykłe wiejskie chałupki żeby nie jechało się przez same trawiaste pola? Pit zrobił świetny tutorial i co z tego? Chyba nic dzięki niemu nie powstało bo przecież ktos inny zrobi...
--- Cytat: "Tomcio" --- Pokazcie ze Nebula i prace nad nia nie koncza sie na tym slowie.
--- Koniec cytatu ---
. Z powodu braku programistów... kończą się... Jest fajny za to edytor terenu który można by wykorzystać w symulatorze kolei, ale kto go napisze?
--- Cytat: "Helmutt" ---I przede wszystkim - Ostateczna Paczka Calosciowa Z Nowym Exekiem. Ale zeby nie bylo ze popedzam:)
--- Koniec cytatu ---
No i świetnie. Jesteś jednym z młodszych użytkowników, a już wziełeś się do roboty. Chyba nikt tak nie zaczął przygody z symkiem.. bierzcie przyład z kolegi..
Pzdr.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej