Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Instalator

<< < (11/16) > >>

jaras:
OK, krótko :-).

Kod źródłowy jest publicznie widoczny pod tym adresem.

Dokumentacja. Nie chodzi o te szczegóły, które omawiacie sobie na priv, tylko o całokształt działania nebuli. Po to właśnie, żeby odzwyczaić się od przyzwyczajeń starego symka i zrozumieć działanie nowego (to, o czym napisałeś). Po to, żeby nie zadawać głupich pytań, jak to działa czy jak wstawiać tor. Dokumentacja do tak wielkiego projektu jest, moim zdaniem bardzo potrzebna. Nikt nie ma czasu, bo, jak słusznie zauważyłeś, nikogo nie ma - przecież nie Ty ani nie @ Marcin_EU powinni się zajmować redagowaniem dokumentacji (napisałem tak wcześniej, co prawda, ale myślę, że końcowym redaktorem takiej dokumentacji powinna być inna osoba).

Dlaczego uważasz, że jedyną osobą nadającą się do tego jest tylko @ Speed? To już nie ma innych programistów na świecie, którzy dodatkowo interesują się koleją? Nawet, tak myślę, lepiej by było komuś innemu (kto nie zna obecnej wersji symka) dać do pracy ten kod, bo nie miałby właśnie tych starych przyzwyczajeń.

Forum. Trzeba znaleźć dobrych moderatorów. Powinni być surowi i za każdą błahostkę karać. Ci obecni (przepraszam Was, Szanowni Moderatorzy) są zbyt pobłażliwi, a może nawet sami to olewają. Powinien być regulamin - także dość surowy. I może faktycznie powinny być działy i dla ogółu, i dla wybranych (zaangażowanych w projekt) osób. Ja, zrezygnowałem z bycia Pomocnikiem i moderatorem nie tylko dlatego, że pokłóciłem się z @ Marcinem_EU - także dlatego, że nie widziałem tutaj osób, z którymi można by dobrze współpracować: prosiłem Tomka (@ Mutopompkę) o pomoc przy oczyszczeniu działu "Pomoc" - nie doczekałem się odpowiedzi; chciałem wprowadzić statystyki dla Pomocników (w celu zmotywowania ich do lepszej pracy) - spotkałem się z zarzutami, że to niepotrzebne i bez sensu pomysł; sami Pomocnicy też okazali się ludźmi niekonkretnymi, niekompetentnymi i nierzetelnymi. Kompletny brak współpracy zmusił mnie do odejścia, bo ja sam nic też nie zrobię.

Upublicznienie. Na Twoje pytanie odpowiadam tak: widziałem tylko jakiś stary "wypierdek" nebuli, wystawiony kiedyś gdzieś tam na forum. Nebuli w obecnym kształcie nie widziałem. Widziałem tylko źródła. Nie widziałem tego edytora, który tak zachwalasz, nie widziałem nawet tego jednego toru w powietrzu. Jakże więc ja miałbym cokolwiek o tym programie napisać (doc, tutorial itp.)?

Po za tym, jak wiesz, zajmuję się dokumentacją - konkretnie przepisami sygnalizacyjnymi. Zapewne już je widziałeś. Nie ma wszakże znaczenia w jakiej wersji symka zostaną one wykorzystane. Z tego co wiem, @ ShaXbee zajmuje się resztą dokumentacji i koordynacją pracy nad nią. Tylko, do jasnej cholery, tu w starym symku nikomu się nic nie chce już robić - a w nowym?

Kim są te 28 osób? Jeśli twierdzisz, że siedzą biernie, to trzeba ich wykopać i zamienić na tych, którzy wykażą większe zainteresowanie.

Uważam, że to dobry pomysł z tym pokazaniem "biednej" paczki z nebulą. To byłby choć malutki krok do tego, żeby nebula stała się namacalna, a nie mitem, który krąży wśród ludzi na świecie.

Miało być krótko :-). Ale jak sam widzisz, jest to temat-rzeka.

Nie mogę się jednak powstrzymać od tego, żeby tu jeszcze nie wspomnieć o starej wersji.

Uważam bowiem, że należy DOKOŃCZYĆ a nie porzucić stary projekt, wydając ostateczną paczkę całościową wraz z nowym EXE-kiem, nowymi modelami, wszystkimi trasami, jakie powstały i porządnie opracowaną dokumentacją.

Dlaczego?

Na przykład, mam tu jedną koleżankę, która pracuje w sklepie. Dłuuugo, dłuuugo mnie ona rozpytywała o ten symulator, ale ja jej wciąż tłumaczę, żeby poczekała, aż zostanie wydana ostateczna wersja całościowa, bo inaczej może jej coś nie działać a nawet nie będzie wiedziała jak sobie z tym poradzić. I cóż? Czekała, czekała, aż postanowiła sobie gdzieś ściągnąć MS Train Simulator. Ona nie jest maniaczką kolei, ale chciała się wirtualnie przejechać lokomotywą i pociągiem. Niestety symulatorem MaSzyna EU07-424 tego już nie uczyniła.

Inny przykład. Pół roku temu byłem u siebie w Koszalinie na dworcu u dyżurnego ruchu (w związku z problemami w swojej dokumentacji z sygnałem zastępczym). Na miejscu spotkałem trzy osoby, które aż pałały entuzjazmem, kiedy dowiedziały się ode mnie, że jest coś takiego jak symulator MaSzyna. Spotkałem tam jeszcze (oprócz dyżurnego) kierowniczkę pociągu oraz maszynistę. Z kierowniczką później się jeszcze widziałem, gdy jechałem pociągiem ze Słupska do Koszalina. Wszyscy wciąż się dopytywali o nasz symulator - a ja im wciąz tłumaczę, żeby poczekali na ostateczną wersję.

Ile takich innych jeszcze ludzi jest na świecie? A ile z takich ludzi zrezygnowało z takiego czekania i poszło sobie po MSTS czy inne symulatory (bo one, mimo, że mniej realistyczne, ale działają dobrze)? A ile w ogóle machnęło ręką, mówiąc: "Eee, do dupy ten ich symek! Tam i tak się tym już nikt nie intersuje."?

Dlatego, ta wersja symulatora jest, według mnie kluczową wersją starego symka i powinna zostać wydana oficjalnie. Dopiero potem można skupiać swą uwagę nad nebulą.

Przepraszam, że znowu taki długi post :-), ale przecież nie da się tego opisać w trzech zdaniach.

Pozdrawiam Cię.

Helmutt:
Choc na forum jestem od niedawna, a Maszyna zajmuje sie rownie krotko wiec moze mam akurat najmniejsze prawo wypiwedzi na ten temat (choc juz jakies tam umiejetnosci mam i sam skladam swoja paczke calosciowa skoro prace nad nia ugrzezly...), uwazam ze kol. Jaras ma calkowita racje. Najpierw dobrze by bylo skonczyc jedno i potem brac sie za drugie.
Jak mawiala moja Babcia : "nie zlapiesz 10 kur naraz, niuniu" :)

Helmutt

Tomcio:
Witam

--- Cytat: "Helmutt" --- uwazam ze kol. Jaras ma calkowita racje...
--- Koniec cytatu ---

Kolega @ Jaras ma racje i dzieki niemu wreszcie pomalu ludzie sie dowiaduja ze jednak Nebula powstaje, bardzo pomalu ale jednak.
Szanuje tworow Maszyny i szanuje to co robia. Mysle jednak ze jesli czegos sie chce nalezy do tego dazyc, a jesli cos robimy i sprawia to jakis klopot nalezy poszukac kogos kto to pomoze rozwiazac. Mowicie ze udostepnienie tego co jest nic nie da i ze posypia sie pytania, tylko ze w ten sposob moze zglosi sie do was ktos kto do tego co juz Wy zrobiliscie doda cos jeszcze i Wam to przekaze. Nie majac mozliwosci zobaczenia tego co jest i jak to wyglada nie wiadomo co trzeba. Nie musicie tez w pelni udostepniac Forum Nebuli. Niech bedzie tylko mozliwosc przegladania go. Mozliwosc wypowiadania sie dajcie ludziom co mysla powaznie i nie pisza "niemadrych" postow. Widzicie przecierz ze tacy ludzie sa i macie mozliwosc blokowania dostepu. Niech czytaja i sciagaja wszyscy ale niech pisza osoby wybrane przez Was i potrafiace cos zrobic. Pokazcie ze Nebula jest i ze jest namacalna, ze cos sie dzieje. Nawet jak tory wisza w powietrzu. Niech beda to tylko screny. Pokazcie ze Nebula i prace nad nia nie koncza sie na tym slowie.

jaras:
Witam.

--- Cytat: "Tomcio" ---Kolega @ Jaras ma racje i dzieki niemu wreszcie pomalu ludzie sie dowiaduja ze jednak Nebula powstaje, bardzo pomalu ale jednak.
--- Koniec cytatu ---
Nieee, to trochę przesada, że to dzięki mnie - to raczej dzięki @ Bartowi i całej reszcie. Prawdę mówiąc, gdyby nie wyjaśnienia @ Barta i w ogóle fakt, że rozpoczął on ten temat (co prawda offtopic ;-) - sam niczego bym też nie wiedział.

--- Cytat: "Tomcio" ---Nie musicie tez w pelni udostepniac Forum Nebuli. Niech bedzie tylko mozliwosc przegladania go. Mozliwosc wypowiadania sie dajcie ludziom co mysla powaznie i nie pisza "niemadrych" postow. Widzicie przecierz ze tacy ludzie sa i macie mozliwosc blokowania dostepu. Niech czytaja i sciagaja wszyscy ale niech pisza osoby wybrane przez Was i potrafiace cos zrobic.
--- Koniec cytatu ---
Uważam też, że to dobry pomysł. Przecież można robić działy na forum tzw. read-only (dla ogółu, a read/write dla części ludzi).

--- Cytat: "Helmutt" ---Najpierw dobrze by bylo skonczyc jedno i potem brac sie za drugie.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: "Tomcio" ---Pokazcie ze Nebula jest i ze jest namacalna, ze cos sie dzieje. Nawet jak tory wisza w powietrzu. Niech beda to tylko screny. Pokazcie ze Nebula i prace nad nia nie koncza sie na tym slowie.
--- Koniec cytatu ---
Nic tu dodać, nic ująć - tego już się nie da nazwać "jarasowo-epkową propagandą" ;-).

Pozdrawiam.

Helmutt:

--- Cytat: "Tomcio" ---Pokazcie ze Nebula jest i ze jest namacalna, ze cos sie dzieje. Nawet jak tory wisza w powietrzu. Niech beda to tylko screny. Pokazcie ze Nebula i prace nad nia nie koncza sie na tym slowie.
--- Koniec cytatu ---

Ja jestem jednak tylko za screenami i ew. forum. Wrzucenie do downloadu wersji Nebuli(tm), ktora jeszcze z przeproszeniem "robi w pieluchy" spowoduje tylko wielka fale narzekan w stylu "a czego nie dziala to, a czego nie dziala tamto, kiedy beda nowe trasy, jak uruchomic cos_tam, a jak co_innego, a zrobcie_mi_EP09_plizz ,a nie _chce_mi_sie_gra_wlaczyc_pumuszcie_plis" i tym podobne.
Screeny - tak. Program - nie.

I przede wszystkim - Ostateczna Paczka Calosciowa Z Nowym Exekiem. Ale zeby nie bylo ze popedzam:)

Also sprach Helmutt

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej