Symulator EU07 (i nie tylko) > Poradniki
[MOD/TEX/SCN] Wideoporadniki maszynowej twórczości
Stele:
Koła się kręcą i światełka świecą. :) Gdyby nie odsunięcie od środka, zła orientacja, multimateriały, dziury, to to całkiem miłe w obróbce autka by były. Ze swojej strony mogę dać obrobione, ale sam ich wiele nie zrobię.
Dobra, zaczynamy serię z konwersją aut, bo nawet drugiego nie zrobię. Sporo można z niej będzie wyciągnąć również w temacie konwersji z mstsa, bo metodologia podobna.
Część pierwsza. Wstęp i projektowanie układu jednej tekstury, gdy mamy multimateriał z masą małych.
Część druga. Pozbycie się multimateriału. Przemapowanie na teksturę zbiorczą.
Część trzecia. Łatanie podwozia, wnętrza. Ustawienie pivotów i świateł.
joey:
Jako, ze w poradniku rekonstruowales stracona zawartosc szyby, opisuje swoj sposob na nietracenie zawartosci przezroczystych pikseli:
Otwieramy plik szyby, dodajemy do warstwy maske "kanal alpha warstwy", wyswietlamy ja, kopiujemy do schowka i usuwamy. Nastepnie wybieramy gumke, spory rozmiar i pedzel 'Hardness 100' (kolo), zaznaczamy opcje "cofanie wycierania" i jedziemy po calej teksturze. Spowrotem dodajemy te sama maske, wklejamy obraz ze schowka. Wybieramy wypelnienie, ustawiamy kolor szary 40% (w zapisie HTML: 666666), ustawiamy progowanie na 100 i wypelniamy tym kolorem czarna przestrzen. Zastosowujemy maske warstwy i eksportujemy do PNG/TGA.
Stele:
Dzięki, nawet opcji "cofanie wycierania" nie znałem. :D
------
Figurka mechanika do lowpoly pojazdu.
Tapicerowanie fotela:
Korekcja błędów wygładzania przy oknie nowego Gagarina. Na życzenie @Piotra93.
Na życzenie @matka123 przepalanie multimateriału z wieloma teksturami do jednej. Przy okazji na szybko mapowanie samochodu.
Robienie nowego układu do eurosprintera:
Przepał tekstur między układami:
Obróbka zdjęcia drzewa do gotowej tekstury:
Przepalanie tekstury między dwoma układami w Blenderze:
Generowanie marginesów tekstury w Gimpie. Must watch dla wszystkich skórkosklejaczy:
Wygładzanie i ważenie wektorów normalnych w Blenderze:
Eksport z Substance Paintera i obróbka efektu:
Podświetlenie pulpitu. Geometria kondoma. Ustawienie lamp. Wypieczenie. Retusz rezultatu.
Robienie LODa. Czyli teoria i praktyczne metody upraszczania siatki.
Konwersja budynku. Emitery dymu. Światła pozycyjne/gwiazdki. Oświetlenie okien.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej