Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Sceneria scnBN
Jaco:
Ruszyłem ten temat i "zatrudniłem" SU46 z dedykowanym składem dając jej czasem ognia jadąc do 120 km/h. Ale do rzeczy: w związku z tym, że
--- Cytuj ---wszedlkie uwagi też mogą byc
--- Koniec cytatu ---
po przejechaniu trasy mam spostrzeżenia (oczywiście wiele to dla Ciebie @dymus "oczywista oczywistość"), no ale niejako w kolejności "na żywioł" spisałem:
1. zarys trasy jest BARDZO OK
2. stacja początkowa przypomina mi KATOWICE i bardzo mi się to podoba
3. bramki z koszami semaforowymi - do poprawy (powinny być kratownicowe)
4. zastosowałeś bramki stalowe - to atut tej scenerii
5. drzewa i krzewy nie wchodzą w skrajnię i są odpowiednio oddalone - to atut tej scenerii
6. może warto pomyśleć o rowach?
7. spadki i łuki TO WIELKI ATUT TEJ SCENERII
8. linia jest na 100 - 160 i podsypka musi być (!)
9. w jednym przypadku słup trakcyjny stał w osi toru
10. zastosowałeś co jakiś czas słupy kratownicowe nowego typu - to atut tej scenerii
11. nie sprawdzałem ustawień semaforów
12. przekopy, za którymi są pola i ukształtowanie terenu bardzo urealniają scenerię - to wielki PLUS
13. półbramki są OK - oby więcej takich!
14. świerki i inny drzewostan jest klimatyczny i jest OK
15. słupy trakcyjne w peronie to BŁĄD i nie mogą być przy krawędzi
16. teren jest bardzo OK
17. dla 160 km/h międzytorze powinno mieć 4 m pomiędzy osiami sąsiadujących torów (do weryfikacji)
18. wiadukty blachownicowe nad linią główną (dół ok, ale góra nie-ok) - na górze pomiędzy przęsłami powinna być "dylina" z desek lub przerwa na wylot
19. linia jest ciekawa i można tam "przyłożyć" np. na EP09
20. jeśli będą dobre scn na tej linii to będzie dobra technicznie i szybka trasa!
21. ekrany dźwiękochłonne na koniec trasy to ciekawa niespodzianka, ale i realizm
22. na tą chwilę (po jednorazowym przejechaniu trasy) nie zauważyłem rażących błędów w układach torowych szczególnie na głowicach rozjazdowych - nie ma ciasnych rozjazdów i nienaturalnych łuków...
23. proponuję w sygnalizacji zastosować również semafory z paskami
Jestem ogólnie pod wrażeniem tej trasy!
Jestem pewien, że ta trasa będzie konkurować z DRAWINOWEM, bo ma duży ROZMACH!
Dodano: 17 Kwietnia 2016, 12:38:01
--- Cytat: dymus w 08 Marca 2016, 20:20:45 ---Część Śląska będzie na tej scenerii w postaci jednej ze stacji, której układ torów jest odwzorowaniem stacji Katowice.
--- Koniec cytatu ---
Nawiązując do Twojego zdania w cytacie powyżej to nie wiem, gdzie ja miałem wcześniej oczy pisząc:
--- Cytat: Jaco ---2. stacja początkowa przypomina mi KATOWICE i bardzo mi się to podoba
--- Koniec cytatu ---
Niemniej jednak, przeoczając Twoją informację pomysł Katowic jest świetny. Przydała by się jednak inna wieża na peronie... Dodam, że w pewnym momencie na początku trasy mijając wagonownię na Zawodziu (po prawej) i później perony przypominające Katowice Szopienice Południowe emocje zaczęły rosnąć...
ST44-003:
Uchylę bardziej rąbek tajemnicy, czym autor nas jeszcze może zaskoczyć. Schemat rozmieszczenia "ładowarek do trakcji" ;)
Oczywiście nie zdradzając w pełni jakie jeszcze stacje się pojawią, niemniej wrzucam to żeby potwierdzić to i owo ;)
dymus:
Liczba osób które testowały scnerię w tym wątku jest po prostu przerażająco "wysoka". Nie wiem gdzie tu logika, większość użytkowników chce nowe, długie scenerie, najlepiej od razu super skończone w 100%, a jak pojawia się coś co może być całkiem fajne w przyszłości to nagle do testów nikogo? Rozumiem jakbym wstawił do testów same tory, to fakt mogło by być mało atracyjnie, ale tutaj jest już wstawione coś w większym niż mniejszym stopniu zrobione. Każdy chce gotową rzecz? No dobrze ale wersję roboczą też wypadało by przetestować, szczególnie że jest co. Dzięki @Jaco który jako jedyny testował scenerię tutaj w tym wątku po tym jak została ona wrzucona na warsztat - dzięki niemu udało się ustalić pewny istotny błąd, bardzo prosty błąd - ale nie wydaje mi się żeby ktoś go nie zauważył jeżeli już uruchomił scenerię, rozumiem że nikt nie zauważył że na dużym odcinku torów brakuje podsypki i pomyślał, że jest to normalne?
Pomijam 3 osoby które zaoferowały mi jakaś pomoc przy dalszych pracach, ale są to osoby z rangą, wiec trochę bardziej było wiadomo, że bedzie można na nie w jakimś stopniu liczyć.
Żeby nie było pustego posta dwa screeny, bo czemu nie.
ST44-003:
Jak nie udostępnisz maxa, żeby mogli żulić na sceneriach do TD2, to nikt Ci tego nie przetestuje poza mną i @Jaco. Przykro mi :<
<gucioburza za 5... 4... 3... 2... 1...>
goofy212:
Według mnie sceneria przebije Drawiniowo. Jutro przejadę drugi raz i przyjrzę się dokładniej. Chyba wszystkie zalety wypisał @Jaco, ale ja zauważyłem, że kilka słupów (SBL i trakcyjnych) jest w skrajni. Na pewno mi brakuje pasów przy semaforach, SHP i innych drobnych rzeczy, typu wskaźniki. Mam wrażenie, że w kilku miejscach tory są ciasno. Bardzo dobre szlakowe, zachowane profile, krzywe przejściowe. Bardzo fajne lasy i otoczenie, które wygląda ciekawie. Drzewa i otoczenie (te, które istnieje) są bardzo dobrym ilostanie i nie są "przesadzone", wystarczą w zupełności. Trzeba będzie poprawić trawę na podsyp na torowisku. Dobra rzeźba terenu, bo trzeba pokręcić nastawnikiem, a to daje duży plus dla scenerii. Jak na etap tworzenia, to jest bardzo dobra sytuacja i bardzo dobrze się zapowiada. Czekam na dalsze poprawki/dodatki do testowania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej