Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Sygnał zastępczy - jak to jest?
jaras:
Witam wszystkich.
Tak to już jest, że będąc Pomocnikiem czasami samemu ma się problem i oczekuje pomocy ;-).
Podczas tworzenia dokumentacji (do ściągnięcia: tutaj) natknąłem się na problem z sygnałem Sz ("Sygnał zastępczy").
Z tego co widzę, są "dwie prawdy", utrzymywane przez różnych ludzi:[*]Sz jest wówczas, gdy na semaforze świeci się białe migające światło oraz czerwone lub pozostałe komory wygaszone - inaczej jest to sygnał wątpliwy.
[*]Sz jest wówczas, gdy na semaforze świeci się białe migające światło oraz każdy dowolny sygnał, także wątpliwy, a także pozostałe komory wygaszone.[/list]Która z tych "prawd" jest prawdziwa?
Problem polega na tym, że przejście w mojej dokumentacji od jednej "prawdy" do drugiej zajmie mi trochę czasu - więc chciałbym prosić o rzetelne wypowiedzi, najlepiej fachowców znających się na rzeczy.
Pozdrawiam serdecznie.
EU07-457:
Witaj,
Wg E1:
Jedno swiatło matowobiałe migające na semaforze lub słupie semafora, wskazującego sygnał Sr1 lub S1 "Stój" bądź sygnał wątpliwy, bądź też nieoświetlonego, albo umieszczone na osobnej podstawie (np. sygnalizator karzełkowy podający Sz dla toru lewego).
Sygnał zastępczy "Sz" stosuje się w razie niemożności podania sygnału zezwalającego na jazdę, ukazania się sygnału wątpliwego lub gdy semafor jest nieoświetlony, a także na semaforze stale wskazującym sygnał S1 "Stój" (wyposażonym w dwie lampy sygnałowe: ze swiatłem czerwonym i ze światłem białym) oraz na sygnalizatorze sygnału zastępczego (mającym wyłącznie lampę ze światłem białym).
Od siebie tylko dodam, że czas wyświetlenia Sz to 90 sekund. Po tym czasie na semaforze (zakładam, że jest sprawny i nie ma na nim żadnych "choinek") pojawia się sygnał S1.
jaras:
Witaj, @ EU07-457.
Dzięki za Twoją dwulinijkową odpowiedź (bo resztę umiałem już sobie przecztać w swoim E1 ;-). Te 90 sekund wyświetlania Sz warte jest jednak odnotowania w mojej dokumentacji, co z pewnością zrobię.
Mój problem nie wynika z tego, że nie potrafię czytać (np. E1 ;-), lecz z tego, że są osoby, które uparcie utrzymują, że Sz, to tylko czerwone + białe migające, albo samo białe migające.
"Te osoby" dokładnie zaś wiedzą, o kogo chodzi i teraz właśnie się nie chcą odezwać :-/. Myślałem bowiem, że rozwinie się tu ciekawa dyskusja, z której będzie można wyciągać mądre wnioski. Czyżbym znów się pomylił? Przecież wszyscy pracujemy na rzecz symka i jego rozwoju...
A, jak wspomniałem, ze zmianą obecnego stanu rzeczy na ten, który opisany jest w poście @ EU07-457 będę miał mnóstwo kłopotów - wszystko tam chodzi na JavaScripcie i trzeba będzie sporo poprawiać. :-(
Dlatego wolałbym być całkowicie pewny, że to trzeba zrobić.
A tak przy okazji, czy ktoś widział taki sygnał Sz, w którym na tym samym sygnalizatorze zamiast czerwonego świeciły się światła innego koloru?
Pozdrawiam serdecznie.
uetam:
--- Cytat: "jaras" ---Witaj, @ EU07-457.
Dzięki za Twoją dwulinijkową odpowiedź (bo resztę umiałem już sobie przecztać w swoim E1 ;-). Te 90 sekund wyświetlania Sz warte jest jednak odnotowania w mojej dokumentacji, co z pewnością zrobię.
Mój problem nie wynika z tego, że nie potrafię czytać (np. E1 ;-), lecz z tego, że są osoby, które uparcie utrzymują, że Sz, to tylko czerwone + białe migające, albo samo białe migające.
"Te osoby" dokładnie zaś wiedzą, o kogo chodzi i teraz właśnie się nie chcą odezwać :-/. Myślałem bowiem, że rozwinie się tu ciekawa dyskusja, z której będzie można wyciągać mądre wnioski. Czyżbym znów się pomylił? Przecież wszyscy pracujemy na rzecz symka i jego rozwoju...
A, jak wspomniałem, ze zmianą obecnego stanu rzeczy na ten, który opisany jest w poście @ EU07-457 będę miał mnóstwo kłopotów - wszystko tam chodzi na JavaScripcie i trzeba będzie sporo poprawiać. :-(
Dlatego wolałbym być całkowicie pewny, że to trzeba zrobić.
A tak przy okazji, czy ktoś widział taki sygnał Sz, w którym na tym samym sygnalizatorze zamiast czerwonego świeciły się światła innego koloru?
Pozdrawiam serdecznie.
--- Koniec cytatu ---
To o mnie chodziło ?:>
Skoro wszyscy twierdzą żę sz to dowolny układ świateł + białe migające to może i tak jest... Nie będę się sprzeczał ;]
KowiEU:
--- Cytat: "jaras" ---Witaj, @ EU07-457
Pozdrawiam serdeczni
--- Koniec cytatu ---
Mi sie kiedyś udało zobaczyć migający czerwony oraz biały.To był napewno Sz mechanik wychamował do około 20km/h jak sie potem okazało powodem tego był wymiana podkładów na tym torze.....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej