Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Odskakiwanie manipulatorów

<< < (7/11) > >>

firleju:
Czyli można założyć, że obsługując ezt używa się tylko manipulatora od siły, a "kran" tylko w przypadkach awaryjnych? A jak wygląda to na lokach?
Zastanawiam się czy nie zrobić tak, że użycie + / - automatycznie przełącza na pozycję stabilną utrzymania siły przyspieszenia a użycie standardowych klawiszy od hamulców na pozycję dotyczącą hamowania.

youBy:

--- Cytat: gfirlejczyk w 02 Marca 2015, 20:24:53 ---Czyli można założyć, że obsługując ezt używa się tylko manipulatora od siły, a "kran" tylko w przypadkach awaryjnych?

--- Koniec cytatu ---
Zasadniczo tak. Niektóre ezt (np. turbokible) mają oddzielny manipulator od siły (potencjometryczny) i oddzielny manipulator od hamulców (wielopozycyjny) z przełącznikiem wyboru trybu hamowania.

--- Cytat: gfirlejczyk w 02 Marca 2015, 20:24:53 ---A jak wygląda to na lokach?

--- Koniec cytatu ---
To najlepiej może opisać biovital1 i AtapiCl.

maacius:

--- Cytat: gfirlejczyk w 02 Marca 2015, 20:24:53 ---Czyli można założyć, że obsługując ezt używa się tylko manipulatora od siły, a "kran" tylko w przypadkach awaryjnych? A jak wygląda to na lokach?

--- Koniec cytatu ---
Nie koniecznie. Np na Pendolino mamy to rozdzielone. Manipulatorem tylko zadajemy siłę pociągową a kranem hamujemy. Jeżeli chodzi o lokomotywy w większości przypadków są 4 manipulatory - tempomat, siła pociągowa, hamulec zespolony, hamulec dodatkowy.

firleju:
Czyli jak rozumiem bezproblemowo możemy założyć, że używamy schematu tak jak obecnie:
+ / - do zadawania siły pociągowej, brak użycia = powrót do pozycji stabilnej,
9 / 3 (dobrze pamiętam? już dawno nie jechałem) do zadawania siły hamującej, brak użycia to powrót pozycji stabilnej.

Nie wiem do czego służy pozycja neutralna (trzeba ustawić, żeby wyłączyć loka?).

Krzysiek626:
Wydawalo mi sie, ze<>bylo paru zwolennikow sterowania mysza. Przepadli, tez jestem za sterowaniem   +/- i 3/9. W ten sposob nie bedzie rozdzwieku z pozostalymi pojazdami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej