Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Mapowanie wypukłości, tekstura trawy

(1/4) > >>

MaciejM:
Zrobiłem nową teksturę trawy, robiąc jej połączenie z kilku dostępnych, następnie zastosowałem Gimpowy filtr Mapowanie wypukłości i wyszło coś takiego, co widzimy tutaj. Jak na razie jest to tekstura o boku 2048px, przy niższych (1024, 512...) nie wygląda to już tak ciekawie. Co o tym sądzicie, jak się prezentuje, coś do poprawienia?

Stele:
Przypomina trawnik pod moim blokiem, gdzie rośnie sam mech. Nawet z shaderową bumpmapą na trawie chyba nigdy się nie spotkałem.
Jak podbijasz rozdzielczość, to lepszy efekt byłby przy zwykłej fototeksturze ale kafelkowanej na przykładowo 20m co pozwoli na większe nieregularności, plamy gołej ziemi, suche kępki itp. Pod torem dobrze byłoby zastosować rozsypane kamienie podsypki z przejściem w trawę.

Benek:

--- Cytat: Stele w 25 Lutego 2015, 09:37:31 ---Pod torem dobrze byłoby zastosować rozsypane kamienie podsypki z przejściem w trawę.

--- Koniec cytatu ---
Bez zaimplementowanego teksturowania przejściowego w exe, nie ma co się podejmować zadania.

Stele:
Czy ja wiem? Siatka przy torze i tak powinna posiadać nasyp/rów co z automatu daje trójkąty pod teksturę przejściową.

Ra:

--- Cytat: Benek w 25 Lutego 2015, 09:55:20 ---Bez zaimplementowanego teksturowania przejściowego w exe
--- Koniec cytatu ---
Żeby coś zrobić w EXE, najpierw ktoś musi opracować sposób robienia tego, opisać to szczegółowo i najlepiej jeszcze przetestować, czy zrobione w taki sposób w ogóle spełnia swoją rolę. Potem jeszcze trzeba określić, czy realizację tego da się zrobić w ramach obecnej składni, czy trzeba wprowadzić nowe elementy — jeśli tak, to jakie będą konsekwencje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej