Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Modernizacja scenerii Krewetkowo
guest23269:
Ja jednak będę uparty i scenerię zrobię. @lukasn26 Czyli połączyć kilka scenerii? Na razie nie mam jeszcze aż tak dużych zdolności, ograniczam się tylko do poprawienia błędów. Sceneria może i jest mała, ale przynajmniej będzie coś nowego w symulatorze. Tak jak pisze sebastian82, chodzi mi głównie o zdobycie doświadczenia i nauczenie się, jak działają scenerie w Maszynie oraz jak są zbudowane pliki. W Krewetkowie poprawiłem już wszystkie błędy związane z wczytywaniem plików - problemy dotyczyły głównie tego, że tekstury były podane z rozszerzeniem (zazwyczaj .tga) oraz inne były parametry plików .inc (np. kiedyś jako pierwszy parametr była tekstura, teraz jest nazwa obiektu). Dziś przestał się tworzyć plik errors.txt (na początku miał 9kB!). Po scenerii jeszcze nie jeździłem, ponieważ brakuje wielu pojazdów i na razie ich jeszcze nie poprawiłem, skupiłem się na samej scenerii, bez pociągów.
Lasy.jpg - coś, czego w Maszynie nie cierpię - zdjęcie lasu oraz drzewa ustawione w jednej linii i w równych odstępach. Oczywiście poprawię to - będą prawdziwe lasy, natomiast ściany lasu planuję całkowicie zlikwidować.
Tory.jpg - Od jutra biorę się za poprawianie torów. Jak widać, jest dużo do zrobienia.
Nowa_tablica.jpg - wymieniłem również tablice z nazwami stacji na tablice mojego autorstwa.
SKP:
Nie można likwidować całkowicie ścian lasu. Najbardziej optymalne rozwiązanie to rząd drzew, a za nimi ściana. Drzewa powinny składać się z różnych tekstur, ale nie wszystkich dostępnych. Na dole można też posadzić drzewa mniejsze, później krzaki a'la Rochowice i na samym dole trawę.
guest23269:
Mogę tak zrobić. Chyba w Bałtyku tak jest, że za kilkoma drzewami jest ściana lasu, przez co nie rzuca się ona w oczy i nie przeszkadza. Ja najbardziej nie lubię jak są same ściany, bez pojedynczych drzew. Trawę również planuję zasiać.
dymus:
Fajnie że Ci się chce dostosować tą scenerię do obecnych standardów. Ale pojawia się pewne "ale". Jak na obecne standardy raczej dąży się do lepszego układania torów, mam tutaj na myśli układy torowe stacji - niektóre trzeba by całkowicie wymienić, bo wyglądają trochę dziwnie, a także dobrze by poprawić łuki oraz dodać krzywe przejściowe no i ewentualnie profil pionowy (tą ostatnią jakby dodać było by całkiem fajnie). Sama sceneria jest niewielka ok, ale po pewnych wymienionych wcześniej rzeczach, oraz jakby zrobić z tego "torta" dorobić wyjście torów na dwa kierunki możnaby ją w jakiś sprytny sposób z czymś innym połączyć w sensowną całość. Jeżdzenie w kółko za bardzo nie ma sensu, ale jakby była ta sceneria dodana jako końcowe/przelotowa to większej całości to by było całkiem ok.
guest23269:
Tym się właśnie będę zajmował. Zauważyłem również, że większość semaforów ma nieprawidłowe oznaczenia, co również poprawię. Planuję też powiększenie stacji Homarów Tartak i zrobienie bocznicy, aby można było wjechać pociągiem do tartaku. Mogę zrobić dodatkowe tory, ale połączeniem z inną scenerią musiałby się zająć ktoś inny, ja tylko poprawiam błędy tutaj.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej