Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Propozycja współpracy (trasopisarze, autorzy scenariuszy)
HTD:
Ale luz bluz, wszystkie uwagi się przydadzą. A narwany jestem, bo mam tydzień urlopu, potem będzie kiepsko tyle czasu znaleźć na poszalenie przy MaSzynie :)
A na szpachlowaniu pierdółek się uczę. Fajnie by było od razu być kilka leveli dalej, ale nie da się przeskoczyć pewnych rzeczy. Oczywiście zgłoszę się. Może faktycznie trzeba na głębszą wodę od razu. Ciekawi mnie też pogrzebanie w exe. Jest tam kilka ewidentnych, aczkolwiek bardzo wkurzających bugów. Np jeśli chodzi o światła lokomotywy i movelight. To nie jest rocket science. Nie trzeba robić 100% wiernej symulacji procesu fizycznego, da się to zrobić jak się to robiło w grach za czasów, kiedy się jeszcze w 320x200 grało, bo komputer nie wyrabiał :) Czyli prostymi trickami, które wyglądają w miarę dobrze. Nagłe zapalanie czy gaszenie smug przy płynnej zmianie światła na zewnątrz nie wygląda dobrze. Zapalanie 2 smug przy włączonym jednym reflektorze też. Założę się, że to zostało jakoś z bardzo starej wersji ;) Warunek sumy 9 składników light też się nie sprawdza. Bo są scenerie nocne (nawet nie wieczorne), w których nie widać że się włączyło światło. Na YT widzę, że ludzie wysiadają z loka, żeby sprawdzić czy im się zapaliły ;) No w dzień to jeszcze rozumiem, ale w nocy?
Co do zaznaczania i wyszukiwania sieci - w sumie powinno się dać to zrobić identycznie jak z torami. Algorytm jest identyczny, tylko wyrażenia inne. Generalnie trzeba sparsować wszystkie obiekty tekstowe tworzące odcinki do listy obiektów, w tej postaci posortować po odległościach, rozpakować z powrotem do tekstu, względnie dodać opisy zamiast none, mam taki pomysł: dajmy na to jest odcinek nazwany "start", w sumie kolejny można by nazwać np "start_plus_100", kolejny "start_plus_200", itd, patrzysz na plik z torami i od razu wiesz gdzie co jest. Oczywiście cyfry przy symbolu plus czy minus byłyby obliczane z długości odcinków w metrach. Albo w hektometrach lepiej. Ze zwrotnicami będzie zabawa, tam musi być przeskok w pliku, można wrzucić komentarz do której linii trzeba iść żeby dojść do kontynuacji.
GIT-a swojego wrzucam dziś, bo mi się nazbierała cała masa drobnych bug-fix-ów do różnych rzeczy, szkoda by było, żebym sobie przypadkiem skasował czy coś ;)
Tolein:
Zapomniałem dodać: jeśli chodzi o rozkłady, to, zdaje się, nie należy ich pisać "na pałę", tzn. przejechać trasę i stwierdzić że jazda, od tej stacji do tej, trwała np. 5 minut, więc w rozkład piszemy 5 minut. Do liczenia, czy generowania, rozkładów służy specjalny algorytm. @youBy z pewnością powie Ci więcej na ten temat.
HTD:
Tak na marginesie - pogadaliśmy, na dniach zaczynam pracę nad tym. Mam algorytm, bawiłem się implementacją, fajnie to działa, mam nadzieję, że niedługo znajdę czas żeby wrzucić coś do testów.
Krzysiek626:
--- Cytat: queuedEU w 13 Grudnia 2014, 12:04:29 ---A juz mialem przyznac racje Krzyskowi ze trzeba poczekac na restrukturyzacje katalogow. Ostatni post jednak utwirdza mnie ze powinno sie juz teraz rozpoczac skladanie paczki oparte na GITHubie.
--- Koniec cytatu ---
Długo myślałem co napisałeś. Zadam kilka pytań, ale na wstępie wspomnę o tym: Mamy repozytorium SVN, mamy bugtrackera, mamy dział paczki całościowej. Co stoi na przeszkodzie w składaniu paczki według nowych kanonów? Narzędzia proponowane przez @HTD posiadamy, czy aby na pewno dobrze je wykorzystujemy? @HTD, nie wyobrażam sobie SVN dostępnego dla wszystkich. Kto miałby kontrolować wszystkie poprawki i gwarantować ich jakość? Do tworzenia scn, modeli i scenariuszy, svn jest niepotrzebny. Zwykle takie dodatki tworzy jedna czy dwie osoby. Rozwój symulatora to przede wszystkim rozwój exe, ale tu jest problem z licencją i zdaniem wszystkich autorów exe. Tu nie ma żadnych nadziei na upublicznienie źródeł i pracę na publicznym repozytorium.
HTD:
Także przemyślałem sprawę. OS byłoby bardzo potrzebne tylko w jednym przypadku - nawet nie rozwoju bieżącej wersji exe, ale w zasadzie przy tworzeniu kompletnie nowej, na nowym silniku graficznym. Pytanie, czy to faktycznie miałoby sens? Wydaje mi się, że aktualny silnik MaSzyny daje radę wydajnościowo, a to najważniejsze. Jak skończę moduł od rozkładów zgłoszę się do rozwoju exe, bo jest tam kilka rzeczy, które chciałbym poprawić. Nie ma jednak co łapać zbyt wielu srok za ogon. Po kolei ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej