Autor Wątek:  Chcesz pomóc w przygotowaniu nowej PC? Zajrzyj!  (Przeczytany 31308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechatronik

• Zasłużony dla Symulatora
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Chcesz pomóc w przygotowaniu nowej PC? Zajrzyj!
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Listopada 2014, 23:19:04 »
A co rozumieją pod pojęciem "wskaźniki trakcyjne"? Bo doraźne nie są wliczane podobnie jak część stałych do czasu "aktualizacji RJ".
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Listopada 2014, 23:22:16 »
Opuszczanie pantografów, jazda bezprądowa.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline HTD

• "Twoja stara mieszka w Boldach" xD
    • I like trains
  • Otrzymane polubienia: 33
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Listopada 2014, 23:41:06 »
Jak dla mnie odjazd powinien być zgodnie z rozkładem. Czyli nie ruszałem ze stacji kiedy miałem wyjazd podany, tylko planowo. Ustawiłem sobie godzinę startu na 10:40 żeby wszystkie manewry zrobić z luzem i na spokojnie, żeby np nie zapomnieć w pośpiechu zapalić czy zgasić jakiś świateł. Dodatkowo starałem się na przystankach hamować łagodnie, bo nikt nie lubi szarpania. (W pewnej odległości od W4 daję hamowanie lekkie (2) potem na małą chwilkę (5) i jak już widzę że się zmieszczę to zaczynam luzować (4). Za każdym razem da się stanąć dokładnie przed W4, niemniej czasami hamowanie trwa troszkę dłużej (parę sekund, które jak mamy minutę postoju to nie robi różnicy).
Dalej, przewidziałem, że pasażerowie muszą mieć czas wsiąść i wysiąść na przystankach, więc mimo podanego wyjazdu czekałem do następnej pełnej minuty.
Docelowo da się jeździć wg takiego rozkładu i pasażerowie mogą liczyć na taki rozkład ;)
Jeśli plik sterujący zdarzeniami jest podobny jak w scenariuszu z ED72 to wyjazdy są aktywowane wjechaniem na tor przy peronie z pewnym opóźnieniem. I ten odcinek toru jest troszkę przed W4, więc kiedy się ten odjazd zapali zależy od szybkości z którą wjeżdżamy na peron (im wolniej, tym szybciej zapali się odjazd). Nie wszystkie tory wyzwalające zdarzenie otwarcia wyjazdu muszą być zaraz przy peronie, niektóre mogą być wcześniej. Dla maszynisty jest to zupełnie nieistotne. Ma wyjazd, to może jechać, jeśli oczywiście może jechać zgodnie z rozkładem.
Z tego co wiem pociąg może się spóźnić, ale nie może odjechać za wcześnie. Jeśli da się na wymianę pasażerów za mało czasu - w realnym świecie taki pociąg będzie się zawsze spóźniał, bo kierownik nie da odjazdu jak ludzie wsiadają albo wysiadają.

Rozumiem, że docelowa sceneria będzie miała sygnał odjazdu z radyjka, ale to nie ma co bez dynamicznego rozkładu robić, bo dynamiczny rozkład automatycznie odtwarza odjazd. Martwi mnie tylko, że to jest zawsze ten sam plik, a może o czymś nie wiem? Może jest jakaś opcja losowego wyboru jednego z kilku dźwięków? (Tak na marginesie - byłoby lepiej, żeby ten dynamiczny rozkład zamiast odtwarzać dźwięku odpalał event - wtedy skryptem można by wywołać cokolwiek.)

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Listopada 2014, 23:57:47 »
W rzeczywistości na przystankach osobowych postój może trwać pół minuty, podobnie przyjazd lub odjazd może nastąpić pół po pełnej (również na niektórych stacjach pośrednich).
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 388
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Listopada 2014, 00:52:07 »
Martwi mnie tylko, że to jest zawsze ten sam plik, a może o czymś nie wiem? Może jest jakaś opcja losowego wyboru jednego z kilku dźwięków? (Tak na marginesie - byłoby lepiej, żeby ten dynamiczny rozkład zamiast odtwarzać dźwięku odpalał event - wtedy skryptem można by wywołać cokolwiek.)
Nie jest dobrze, jeśli martwi Cię coś, co zostało niedawno wprowadzone i jeszcze się nawet nie przyjęło. Przerzucanie wszystkiego na eventy być może być dobrym doraźnym rozwiązaniem, ale nie docelowym. Ja planuję zrobić syntezator sygnałów odjazdu, który będzie je składał z dostępnych nagrań, a na poziomie składu będzie można wybrać "osobę" kierownika. Ale żeby to miało sens, to najpierw muszą upowszechnić się działające rozkłady, co wymaga rozmieszczenia W4 i powiązania ich z torami w sceneriach.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Listopada 2014, 07:42:51 »
W związku z powyższym rozpocząłem już operację z wiązaniem W4 ;) Dla jednej scenerii jest to już gotowe i działa. Dzisiaj ją wrzucam do testów. I poprawiłem błąd z otwieraniem drzwi. Głupia literówka, wyszła od razu w moim nowym edytorze (bez kolorowania składni i wyrównania kolumn niewidoczne to było).

Wiesz, z tymi eventami po dojechaniu do przystanku - to może się i tak przydać, nie tylko dla obsługi kierpocia. Jeśli to nie byłaby za duża rewolucja albo jakaś masa roboty, byłoby fajnie mieć to w następnej PC. Sam nie wiem co można by z tym zrobić (do czego wykorzystać), ale dobrze jest zostawić trochę więcej swobody autorom przy wymyślaniu scenariuszy. Może czymś ciekawym zaskoczą :)

Dodano: 26 Listopada 2014, 07:46:03
@youBy:
W rzeczywistości tak. Ale w symku kierpoć musiałby potrafić poczekać, jak drzwi były otwarte krócej, a tego póki co jeszcze nie potrafi.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2014, 07:46:03 wysłana przez HTD »

Offline Stele

• Otrzymane polubienia: 2612
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Listopada 2014, 13:22:12 »
Jak jestes spozniony, to czas postoju jest jakos wymuszany. Problemem jest format zapisu czasu z dokladnoscia do minuty.
A odjazd rozkladem nie pozwala na ficzer z calkowa Siecoola, czyli wstrzymanie odjazdu przez dobiegajacego pasazera, co nie byloby problemem dla wyjazdu wyzwalajacego event.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2014, 13:26:39 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline goofy212

• PKP- Poczekaj Kiedyś Przyjedziemy
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Listopada 2014, 14:34:05 »
@goofy212 z jaką prędkością wykonywałeś manewry? Robiłeś HK?
Manewry 40 km/h z wyjątkiem jazdy pod skład, tam miałem 25 km/h. Kontrolne zrobiłem i szybkie rozruchy, a i tak dwa razy stałem pod wjazdowym. Przestrzegałem ograniczeń i semaforów, zatrzymywałem się przy W4.
Uczeń wykazuje niedyspozycję psychofizyczną, w związku z czym zostaje odsunięty od zajęć z jednoczesnym ich niezaliczeniem.
https://goofy212.flog.pl/

Offline Ra

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Listopada 2014, 17:28:58 »
A odjazd rozkladem nie pozwala na ficzer z calkowa Siecoola, czyli wstrzymanie odjazdu przez dobiegajacego pasazera, co nie byloby problemem dla wyjazdu wyzwalajacego event.
Jeśli za W4 jest semafor, można do niego wpisać SetVelocity 0 bez zmiany świateł i wtedy AI poczeka na usunięcie tego.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline Stele

« Odpowiedź #39 dnia: 26 Listopada 2014, 18:18:37 »
Ale nie mam pomysłu jak go przywiązać do odjazdu z uwzględnieniem ewentualnego opóźnienia i zastosować do przystanku. Zresztą tam pewnie też są podziemne/nie ma obsługi AI w składzie gracza, więc wcale nie jest lepiej w żadnym aspekcie. ;)
Mój kanał youtube

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Listopada 2014, 18:50:47 »
Proponuję event0 na losowanie, czy jest opóźnienie/dobiegający/inny powód postoju i zależnie od tego podać niewidoczny semafor od razu albo po jakimś czasie wraz z dźwiękiem na radiu.
Xoov

Offline Ra

« Odpowiedź #41 dnia: 26 Listopada 2014, 19:02:02 »
Proponuję się skupić na doprowadzeniu paczki do stabilności, a nowe rozwiązania wymyślać i wdrażać po jej złożeniu i przetestowaniu.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Listopada 2014, 19:19:05 »
Ja proponuje nowe rozwiązania wprowadzać nawet po wydaniu paczki. Pisałem to już w innym wątku, ale nie jestem przeciwnikiem nowych pomysłów.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Listopada 2014, 21:58:46 »
Zrobienie sensownych odjazdow o konkretnej godzinie to memcellowa katorga, chyba ze nie potrafie wymyslic prostego algorytmu. Zakladajac ze przyjezdzamy planowo albo przed planem to wszystko jest fajnie, stoimy sobie w peronach, eventlauncher wyzwala wyjazd i pasuje. Ale zrobienie sytuacji awaryjnej ze przyjezdzamy po planie, czekamy chwile w peronach i zostaje podany wyjazd to juz wyzsza szkola. Znaczy sie sam wyjazd jest prosty, ale zgranie tego zeby jedno nie wchodzilo w droge drugiemu jest problemem.
Probowalem wyczytac cos z eventow Matiego_Ana ale niewiele sie dowiedzialem.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Ra

« Odpowiedź #44 dnia: 26 Listopada 2014, 22:03:13 »
Ale zrobienie sytuacji awaryjnej ze przyjezdzamy po planie, czekamy chwile w peronach i zostaje podany wyjazd to juz wyzsza szkola.
Dlatego to jest robione na poziomie AI. Wystarczy, że obsługa rozkładu jest zrobiona prawidłowo.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline PiterCC

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Listopada 2014, 22:15:13 »
Manewry 40 km/h z wyjątkiem jazdy pod skład, tam miałem 25 km/h. Kontrolne zrobiłem i szybkie rozruchy, a i tak dwa razy stałem pod wjazdowym. Przestrzegałem ograniczeń i semaforów, zatrzymywałem się przy W4.

Zasadniczo manewry przeprowadza się z prędkością do 25 km/h, a jadąc przez zwrotki nigdy nie możesz jechać 40 km/h bo nie masz utwierdzonej drogi przebiegu. 40 km/h to tylko jadąc długim torem stacyjnym po zezwoleniu dyżurnego.

Zresztą, są przepisy:
"jeżeli pojazd trakcyjny jadący luzem lub ciągnący tabor jedzie po wolnym torze, o czym maszynistę zawiadomiono, prędkość jazdy może wynosić do 40 km/h. z wyjątkiem jazdy po rozjazdach;"

Sprawdziłem ten Zwierzyniec, nie masz prawa tam jechać więcej niż 25 km/h.

Offline Stele

« Odpowiedź #46 dnia: 26 Listopada 2014, 23:52:44 »
Co do wyjazdu bez rozkładów, to ja robiłem wyzwalacz na wjeździe w peron który uruchamiał pętlę wyjazdu z warunkiem wyjścia osiągnięcia godziny wyjazdu i krokiem iteracji co minutę by sobie stanąć przed pierwszym sprawdzeniem. L053 m4/5 zdaje się ma takie. Cztery linijki kodu. Ale jak mamy rozkład i W4 to jest to bezsensu.
Mój kanał youtube

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Listopada 2014, 00:53:53 »
Zrobienie sensownych odjazdow o konkretnej godzinie to memcellowa katorga,

Dokładnie tę drogę przechodziłem. Na początku próbowałem zrobić w misji, żeby odjazd czekał, aż user wykona manewry i próbę hamulca. Jak się zmieści w czasie, to odjazd na zadaną godzinę, jak się nie zmieści, to tak szybko jak się da. W sumie około 10 linii skryptu dodatkowych. Z czego jakieś 5 wywaliłem po zrobieniu dynamicznego rozkładu jazdy.

Niestety jeden hack musiałem zostawić - zabieranie rozkładu jazdy do czasu uzyskania gotowości. Bo jakby pociąg miał rozkład, to by dostał odjazd za wcześnie (nawet jak user się spóźni, czy nie zrobi próby hamulca). A tak nie ma rozkładu - to nie pojedzie ;) Dlatego oddaję mu rozkład, jak jest gotowy. Przynajmniej niepotrzebny jest żaden eventlauncher. W sumie to już jest jakieś rozwiązanie. A nie daję mu "none" na starcie, bo się nie pokaże w Rainsted ;) Dlatego rozkład dostaje, i ma zabrany pierwszym eventem.

Niestety - problem jest taki, że trasa musi mieć wszystkie semafory dobrze przypisane do torów, jak nie ma to dostaję odjazd stojąc przed S1, tak jest niestety w Zwierzyńcu. Będę to poprawiać jeszcze. Jako tymczasowe obejście po prostu ustawiam tak rozkład, żeby pasował do reszty i już. Inna rzecz, że katorgą jest testowanie tego - nie ma innej opcji niż przejechać trasę po kilka razy mierząc czasy.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Listopada 2014, 07:18:52 »
Czyli co, teraz sygnaly na semaforach moga byc wyzwalane rozkladem?
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Ra

« Odpowiedź #49 dnia: 27 Listopada 2014, 08:22:21 »
To jeszcze nie, ale wyjazd może być uzależniony od wjazdu na stację, czy nawet zatrzymania. A odjazd zostanie podany po krótkim postoju, którego czas można będzie jeszcze dopracować, jeśli będą dostępne dodatkowe informacje. Chodzi mi po głowie, aby AI woziło ze sobą informację o wymaganych przebiegach na wjazd i wyjazd oraz aby nie zgłaszało wyjazdu wcześniej niż potrzeba.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline Wokulski

• Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Listopada 2014, 10:36:34 »
Piter, a ja myslalem, ze utwierdzona droga przebiegu jest zawsze w chwili wyswietlenia sie tarczy manewrowej na bialo.

Pamiętaj o interpunkcji. Poza tym, to zdanie nie jest zbyt logicznie zbudowane.
Rozi

Dodano: 27 Listopada 2014, 11:55:17
Pisałem z telefonu. W każdym razie osoba, która zna się choć troszkę na kolei zrozumie, co miałem na myśli.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2014, 11:55:17 wysłana przez Woku »
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline PanMechanik

« Odpowiedź #51 dnia: 27 Listopada 2014, 12:45:32 »
Jakaś duża rozbieżność w czasach przejazdu między godzinami od @HTD a @goofy212. Dlaczego?

Gdybyś w pierwszej wiadomości dokładnie określił w jaki sposób mają być wykonywane przejazdy, to zapewne nie było by rozbieżności, a tak każdy sobie ...

Offline Wokulski

• Izabela Łęcka była...
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Listopada 2014, 13:01:57 »
Może miałem opisać jeszcze, jak przeprowadzać rozruch i kiedy hamować i jakim hamulcem? Skoro zgłaszają się ludzie, to jestem przekonany, że wiedzą jak to ma wyglądać. Niestety, okazuje się, że tak nie jest bo jeden sobie manewry robi do 40km/h a drugi do 25km/h. Ale..nie czepiam się i nie wyjeżdżam na nich z ''pyskiem''. Dowiedzieli się jak to ma wyglądać i teraz błędu nie popełnią.

Reg. obowiązki 11a.
Proszę usunąć cytat.
Benek
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2014, 13:16:34 wysłana przez Benek »
PKPc 2016 - 2022

Offline goofy212

• PKP- Poczekaj Kiedyś Przyjedziemy
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Listopada 2014, 14:32:21 »
@Woku, czy ja wykonam manewry z 25 czy 40 km/h, to nie ma to u mnie wpływu na godzinę odjazdu. Przynajmniej u mnie tak jest.
Uczeń wykazuje niedyspozycję psychofizyczną, w związku z czym zostaje odsunięty od zajęć z jednoczesnym ich niezaliczeniem.
https://goofy212.flog.pl/

Offline Wokulski

• Izabela Łęcka była...
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Listopada 2014, 15:30:58 »
Event odjazdu jest wyzwalany w momencie wjazdu na dany odcinek toru, w którym jest event. Manewry możesz nawet 5 godzin robić, ale odjazd zostanie podany, jak najedziesz na dany odcinek.
PKPc 2016 - 2022

Offline PiterCC

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Listopada 2014, 21:04:43 »
Piter, a ja myslalem, ze utwierdzona droga przebiegu jest zawsze w chwili wyswietlenia sie tarczy manewrowej na bialo.

Przepraszam najmocniej, oczywiście pomyliłem z zamknięciem tzn. że zwrotnice w przebiegu manewrowym nie są zamknięte.

Dodano: 30 Listopada 2014, 23:04:33
Moja propozycja dla osobowego:
[ Relacja pociągu                                |  Kociary    ]
[________________________________________________|_____________]
[ Wymagany % ciężaru hamującego                  | 88%         ]
[ Seria i obciążenie lokomotywy                  | EU07-216    ]
[ 8.1   | 70  | Pawianowo                        2        |    ]
[       |     | R1,L,H,RT                        2  10.40 | 6  ]
[       |_____|----------------------------------2--------|----]
[ 2.8   | 60  | Jelonkowo                        2  10.46 | 6  ]
[       |     | R1,+,L,H,T                       2  10.47 |    ]
[       |     |----------------------------------2--------|----]
[ 72.0  |     | Psiary_Srodmiescie               2  10.53 | 4  ]
[       |     | R1,+,L,H,RT,PP                   2  10.54 |    ]
[ 75.0  | 100 | Psiary_Poludnie                  2  10.58 | 6  ]
[       |     | R1,+,L,H,PP                      2  11.59 |    ]
[ 78.4  |     | Psiary_Zagroda                   2  11.05 | 4  ]
[       |     | R1,L,H,RT,PP                     2  11.06 |    ]
[ 81.0  | 70  | Chomikowo                        2  11.10 | 5  ]
[       |     | R1,+,L,H                         2  11.11 |    ]
[ 84.8  |     | Kociary_po                       2  11.16 | 7  ]
[       |     | R1                               2  11.17 |    ]
[ 0.0   |     | Kociary                          2  11.24 |    ]
[       |     | R1,L,H,RT,PP                     2        |    ]
[_______|_____|__________________________________2________|____]

Ja zrobiłem z kolei przejazd dynamiczny, ruszałem mocno wykorzystując pełną moc MaSzyny. Postoje jednominutowe w Psiarach Zagroda i Śródmieście, reszta po pół minuty. To można zmodyfikować. Aha, rozkład bez rezerwy czasowej, po prostu sprawdziłem jak szybko można to przejechać. No i nie wiem jak to dokładnie jest z tymi połówkami minut, na rozkładach się nie znam.

[ Relacja pociągu                                |  Kociary    ]
[ Wymagany % ciężaru hamującego                  | 88%         ]
[ Seria i obciążenie lokomotywy                  | EU07-216    ]
[ 8.1   | 70  | Pawianowo                        2        |    ]
[       |     | R1,L,H,RT                        2  10.40 | 6  ]
[ 2.8   | 60  | Jelonkowo                        2  10.46 | 5,5  ]
[       |     | R1,+,L,H,T                       2  10.47 |    ]
[ 72.0  |     | Psiary_Srodmiescie               2  10.52,5 | 3,5  ]
[       |     | R1,+,L,H,RT,PP                   2  10.53,5 |    ]
[ 75.0  | 100 | Psiary_Poludnie                  2  10.57 | 5,5  ]
[       |     | R1,+,L,H,PP                      2  11.57,5 |    ]
[ 78.4  |     | Psiary_Zagroda                   2  11.03 | 4  ]
[       |     | R1,L,H,RT,PP                     2  11.04 |    ]
[ 81.0  | 70  | Chomikowo                        2  11.08 | 5  ]
[       |     | R1,+,L,H                         2  11.08,5 |    ]
[ 84.8  |     | Kociary_po                       2  11.13,5 | 7  ]
[       |     | R1                               2  11.14 |    ]
[ 0.0   |     | Kociary                          2  11.21 |    ]
[       |     | R1,L,H,RT,PP                     2        |    ]
[_______|_____|__________________________________2________|____]
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2014, 23:05:11 wysłana przez PiterCC »

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Grudnia 2014, 20:12:06 »
Jadę właśnie towos stonką :) Czy stonką w ogóle da się jechać zgodnie z rozkładem? Jadę nią tyłem, więc nie widzę haslera. Odwracam się i zerkam na niego, ale raczej jakieś stabilnej prędkości na szlaku nie trzymam. Ogólnie toczę się tak mniej więcej 50. Jest na to może jakiś sprytny sposób? W ogóle jak się fachowo jeździ stonką do tyłu? "Fotel" maszynisty jest obrotowy? :) Czy po prostu stoi się w kabinie i odwraca? Czy wierci na krześle?

Offline dodulec

• ZbanowanyZbanowany
  • Zgłaszacz błędów - i nie tylko
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Grudnia 2014, 16:23:05 »
Jadę nią tyłem, więc nie widzę haslera. Odwracam się i zerkam na niego, ale raczej jakieś stabilnej prędkości na szlaku nie trzymam. Ogólnie toczę się tak mniej więcej 50. Jest na to może jakiś sprytny sposób?
Naciśnij dwa razy F2 i sprawdzaj prędkość.
Czy po prostu stoi się w kabinie i odwraca? Czy wierci na krześle?
Tak i tak.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2014, 16:26:19 wysłana przez dodulec »

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Grudnia 2014, 18:35:10 »
W sumie co poszło na bocznicę to też była odpowiedź, Benku drogi :) Tematem jest pomoc w przygotowaniu rozkładu. Co prawda ja pytałem jak prowadzić stonkę, żeby uzyskać powtarzalne czasy przejazdu, ale może koledzy mają rację - tytułem samego przygotowania rozkładu faktycznie lepiej przejechać trasę nowocześniejszą i łatwiejszą w obsłudze maszyną, np 6DG jak napisał @RoboBatman, albo oszukiwać patrząc na dane symulatora, jak radzi @Dodulec. Pewnie jedną i drugą opcję sprawdzę.

Tego rodzaju cheat-y nie powinny mieć wpływu na czas, bo dopóki jedziemy lokomotywą o podobnym przyśpieszeniu i mocy czasy nie powinny się różnić. A mogą być "referencyjne". Ale jak mam jechać "sportowo" - to żadnych cheat-ów. Pełen hardcore :) A scenariusz jest w pytę. Trzeba mieć troszkę czasu, ale co się człowiek zrelaksuje to jego.

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2315
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Grudnia 2014, 18:40:15 »
Tzn może SM42 ma podobne osiągi do 6dg, ale SU45/46 są na pewno mocniejsze.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.