Jak dla mnie odjazd powinien być zgodnie z rozkładem. Czyli nie ruszałem ze stacji kiedy miałem wyjazd podany, tylko planowo. Ustawiłem sobie godzinę startu na 10:40 żeby wszystkie manewry zrobić z luzem i na spokojnie, żeby np nie zapomnieć w pośpiechu zapalić czy zgasić jakiś świateł. Dodatkowo starałem się na przystankach hamować łagodnie, bo nikt nie lubi szarpania. (W pewnej odległości od W4 daję hamowanie lekkie (2) potem na małą chwilkę (5) i jak już widzę że się zmieszczę to zaczynam luzować (4). Za każdym razem da się stanąć dokładnie przed W4, niemniej czasami hamowanie trwa troszkę dłużej (parę sekund, które jak mamy minutę postoju to nie robi różnicy).
Dalej, przewidziałem, że pasażerowie muszą mieć czas wsiąść i wysiąść na przystankach, więc mimo podanego wyjazdu czekałem do następnej pełnej minuty.
Docelowo da się jeździć wg takiego rozkładu i pasażerowie mogą liczyć na taki rozkład ;)
Jeśli plik sterujący zdarzeniami jest podobny jak w scenariuszu z ED72 to wyjazdy są aktywowane wjechaniem na tor przy peronie z pewnym opóźnieniem. I ten odcinek toru jest troszkę przed W4, więc kiedy się ten odjazd zapali zależy od szybkości z którą wjeżdżamy na peron (im wolniej, tym szybciej zapali się odjazd). Nie wszystkie tory wyzwalające zdarzenie otwarcia wyjazdu muszą być zaraz przy peronie, niektóre mogą być wcześniej. Dla maszynisty jest to zupełnie nieistotne. Ma wyjazd, to może jechać, jeśli oczywiście może jechać zgodnie z rozkładem.
Z tego co wiem pociąg może się spóźnić, ale nie może odjechać za wcześnie. Jeśli da się na wymianę pasażerów za mało czasu - w realnym świecie taki pociąg będzie się zawsze spóźniał, bo kierownik nie da odjazdu jak ludzie wsiadają albo wysiadają.
Rozumiem, że docelowa sceneria będzie miała sygnał odjazdu z radyjka, ale to nie ma co bez dynamicznego rozkładu robić, bo dynamiczny rozkład automatycznie odtwarza odjazd. Martwi mnie tylko, że to jest zawsze ten sam plik, a może o czymś nie wiem? Może jest jakaś opcja losowego wyboru jednego z kilku dźwięków? (Tak na marginesie - byłoby lepiej, żeby ten dynamiczny rozkład zamiast odtwarzać dźwięku odpalał event - wtedy skryptem można by wywołać cokolwiek.)