Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Chcesz pomóc w przygotowaniu nowej PC? Zajrzyj!

<< < (10/14) > >>

PiterCC:

--- Cytat: goofy212 w 26 Listopada 2014, 14:34:05 ---Manewry 40 km/h z wyjątkiem jazdy pod skład, tam miałem 25 km/h. Kontrolne zrobiłem i szybkie rozruchy, a i tak dwa razy stałem pod wjazdowym. Przestrzegałem ograniczeń i semaforów, zatrzymywałem się przy W4.

--- Koniec cytatu ---

Zasadniczo manewry przeprowadza się z prędkością do 25 km/h, a jadąc przez zwrotki nigdy nie możesz jechać 40 km/h bo nie masz utwierdzonej drogi przebiegu. 40 km/h to tylko jadąc długim torem stacyjnym po zezwoleniu dyżurnego.

Zresztą, są przepisy:
"jeżeli pojazd trakcyjny jadący luzem lub ciągnący tabor jedzie po wolnym torze, o czym maszynistę zawiadomiono, prędkość jazdy może wynosić do 40 km/h. z wyjątkiem jazdy po rozjazdach;"

Sprawdziłem ten Zwierzyniec, nie masz prawa tam jechać więcej niż 25 km/h.

Stele:
Co do wyjazdu bez rozkładów, to ja robiłem wyzwalacz na wjeździe w peron który uruchamiał pętlę wyjazdu z warunkiem wyjścia osiągnięcia godziny wyjazdu i krokiem iteracji co minutę by sobie stanąć przed pierwszym sprawdzeniem. L053 m4/5 zdaje się ma takie. Cztery linijki kodu. Ale jak mamy rozkład i W4 to jest to bezsensu.

HTD:

--- Cytat: szogun w 26 Listopada 2014, 21:58:46 ---Zrobienie sensownych odjazdow o konkretnej godzinie to memcellowa katorga,
--- Koniec cytatu ---

Dokładnie tę drogę przechodziłem. Na początku próbowałem zrobić w misji, żeby odjazd czekał, aż user wykona manewry i próbę hamulca. Jak się zmieści w czasie, to odjazd na zadaną godzinę, jak się nie zmieści, to tak szybko jak się da. W sumie około 10 linii skryptu dodatkowych. Z czego jakieś 5 wywaliłem po zrobieniu dynamicznego rozkładu jazdy.

Niestety jeden hack musiałem zostawić - zabieranie rozkładu jazdy do czasu uzyskania gotowości. Bo jakby pociąg miał rozkład, to by dostał odjazd za wcześnie (nawet jak user się spóźni, czy nie zrobi próby hamulca). A tak nie ma rozkładu - to nie pojedzie ;) Dlatego oddaję mu rozkład, jak jest gotowy. Przynajmniej niepotrzebny jest żaden eventlauncher. W sumie to już jest jakieś rozwiązanie. A nie daję mu "none" na starcie, bo się nie pokaże w Rainsted ;) Dlatego rozkład dostaje, i ma zabrany pierwszym eventem.

Niestety - problem jest taki, że trasa musi mieć wszystkie semafory dobrze przypisane do torów, jak nie ma to dostaję odjazd stojąc przed S1, tak jest niestety w Zwierzyńcu. Będę to poprawiać jeszcze. Jako tymczasowe obejście po prostu ustawiam tak rozkład, żeby pasował do reszty i już. Inna rzecz, że katorgą jest testowanie tego - nie ma innej opcji niż przejechać trasę po kilka razy mierząc czasy.

szogun:
Czyli co, teraz sygnaly na semaforach moga byc wyzwalane rozkladem?

Ra:
To jeszcze nie, ale wyjazd może być uzależniony od wjazdu na stację, czy nawet zatrzymania. A odjazd zostanie podany po krótkim postoju, którego czas można będzie jeszcze dopracować, jeśli będą dostępne dodatkowe informacje. Chodzi mi po głowie, aby AI woziło ze sobą informację o wymaganych przebiegach na wjazd i wyjazd oraz aby nie zgłaszało wyjazdu wcześniej niż potrzeba.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej