Przeczytałem, ale nadal nie wiem jak wysłać pociągowi obey_train.
Najprościej to zapalić na semaforze sygnał zezwalający na jazdę pociągową. Tylko że musi być w trybie czuwania, inaczej trzeba wysyłać komendę przez komórkę i tor, aby go "obudzić".
Po ostatniej aktualizacji Rainsted edytor wysiadł. Stale chce się pobierać z neta, ale instalator się od razu zawiesza. Po anulowaniu pobierania z neta edytor otwiera się pusty i nie ładuje plików RSF.
Był błąd z otwieraniem pliku RSF po ostatnich zmianach. Poprawiłem. Jak widać, nie ma kto testować i zgłaszać mi, że coś nie działa — wersja jest dostępna od 2 listopada, a zgłoszenie błędu dopiero dziś.
Mogę znaleźć tor nazwany w pobliżu, i nawet doklikać się w edytorze do tego toru przy którym stoi W4. Ale jak znajdę jego numer? W4n.inc przyjmuje jako przedostatni parametr NUMER a nie nazwę toru. W sceneriach w których to działa to jest mała liczba, od 0 do 8 (powiedzmy). Domyślam się, że nie jest to UID elementu graficznego, to jakiś inny rodzaj numeru.
Istotna jest nazwa W4 (złożona z nazwy stacji, znaku # oraz dowolnych znaków czyniących ją unikalną, żeby AI potrafiło jednoznacznie określić współrzędne i obliczyć rzut ich rzut na tor). Coś takiego jak numer toru nie ma znaczenia. Jeśli już, to numer toru wynika z budowy stacji (kierunku wzrostu kilometrażu linii, na której się ona znajduje).
Na marginesie, czy mogę rozwijać i poprawiać działanie scenerii BEZ 3DS max?
Wskazane by było, bo to dosyć drogie środowisko. Ale jakoś nikt nie ma tyle samozaparcia, żeby coś w tym zakresie zmienić.
Otworzyłem scenerię w edytorze RSF. Znalazłem moje W4. Użyłem opcji przypisz do toru. Wzkaźnik magicznie dostał numer toru 0. Super. Ale nagle przesunął się kawał drogi od swojego miejsca, zupełnie bez sensu. Nie wiem jak zmienić jego położenie, żeby wrócił na miejsce. W edytorze nie mogę przesuwać obiektów na mapie.
Obliczanie odległości od toru działa dla prostych, łuków okręgu oraz krzywych przejściowych. Nie działa w ogólności dla krzywych Béziera, bo na ogół się ich nie używa, a przy eksporcie do RSF mogą się pojawić. Żeby przesunąć W4 na mapie trzeba przełączyć się na warstwę sygnałów i użyć guzika
Przestaw (albo podobna nazwa). Po przypisaniu do toru najprościej jest otworzyć Własności obiektów i wpisać odległość od toru.
Dodano: 09 Listopada 2014, 14:42:56
Co właściwie się stało, jak odpaliłem to przypisanie?
Zmodyfikowałeś scenerię wczytaną do pamięci.
Gdzie to się zapisało?
Nigdzie. Rainsted unika modyfikowania plików, ponieważ nie wszystko działa tak, jak teoretycznie powinno i użytkownik kilkoma ruchami mógłby sobie trwale uszkodzić scenerię. Oczywiście, można to zmienić, ale ja bym musiał mieć czas na poprawianie kodu, a ktoś by musiał to regularnie testować i raportować mi, co jeszcze poprawić.
Wg zasad tworzenia dodatków - nie wolno modyfikować istniejących plików. Mogę oczywiście skopiować ten cały plik z inną nazwą, ale to trochę nieeleganckie - kopiować jeden z dłuższych plików, żeby zmienić w nim kilka bajtów.
Źle to zrozumiałeś.
Dodano: 09 Listopada 2014, 15:20:53
Jeszcze dodam, że edytor w Rainsted powstał głównie pod kątem poprawienia scenerii PMPPW, której rozrost niezgodny z mapami stawiał nowe wyzwania, których ogarnięcie wydawało się prostsze, gdyby tory jednak pasowały do map. Niestety w miarę przekładania torów ujawniały się różne inne braki koncepcyjne MaSzyny, z których część udało się dopracować (np. rozjazdy), a inne utknęły (np. generowanie terenu). Stąd Rainsted nie bardzo nadaje się do edycji obecnych scenerii, ponieważ rozwijał się w innym kierunku niż te scenerie. Również mechanizmy edycyjne są specyficzne i głównie dostosowane do tego, co było do potrzebne do PMPPW, a potem do modelowania torów wokół Wrocławia.
Zwierzyniec — w porównaniu np. do PMPPW — jest mocno bezsensowny. Układy torowe ma splątane w absurdalny sposób. Jakkolwiek by to nie poprawiać, nic sensownego się nie uzyska. Ta sceneria jest bardziej zbliżona do makiety modelarskiej (w której przymyka się oko na ogromne uproszenia), niż do realnie możliwej linii/sieci kolejowej. Niemniej skoro ja się uczyłem budowy scenerii na Manewrowo2, to poprawianie Zwierzyńca też jakiś walor edukacyjny może mieć.