Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Ustawienia aplikacji 3D
HTD:
Dokładnie. Największą różnicę jaką zauważyłem po zmianie wszystkich node w scenerii to właśnie trakcja, która wygląda o wiele bardziej realistycznie. Co do innych obiektów - nie mam pewności, czy się da w 100% zapobiec ich "wyskakiwaniu". Okropnie wyglądają "wyskakujące" budynki. Przez weekend będę miał więcej czasu na testowanie to przetestuję gdzie ogranicza nas silnik exe, a gdzie sama sceneria. Swoją drogą zdziwiłem się jak dobrze symek chodzi na moim mobilnym Intelu ;)
Stele:
Oprócz wpisu inca masz jeszcze ograniczenie widoczności w node model oraz maxdistance w t3d. Wszystkie muszą być na -1 by obiekt renderował się w maksymalnej odległości, regulowanej przez exe <=2,5km w zależności od liczby klatek.
HTD:
Dzięki, jutro wrzucę narzędzie, które podmienia to globalnie. W sumie jakby przeszło próby pomyślnie, to można jako bazę przyszłej PC wziąć wszystkie pliki z podmienionym maxdistance, co by już więcej nie trzeba zmieniać. Z tego co widziałem obecny .exe radzi sobie z optymalizacją wyświetlania wystarczająco dobrze.
Mam jednak jedno małe ale: ten parametr mógłby być teoretycznie przydatny dla AI i określać, z jakiej odległości maszynista AI może zobaczyć dany wskaźnik czy sygnał. Jeśli tak już jest teraz, czy są to jakieś szczególne wpisy node, na które automat podmieniający powinien uważać i ich nie dotykać? Z drugiej strony tu też można przyjąć domyślną odległość zależną od powierzchni znaku (czyli obliczaną z punktów).
Stele:
Tylko zmieniając w modelach nie zepsuj loda. Tylko ostatnia faza powinna mieć maxdistance -1. No i czy jest sens renderować wszystko w maksymalnym promieniu? Pewnych detali z >300m nie widać nawet w fullhd i nie ma co obciążać bufora grafiki. Przetestować z pewnością jednak nie zaszkodzi.
Wyświetlanie modelu nie ma nic wspólnego z odczytem. Ten jest dokonywany przez event putvalues rzutowany na trajektorię pojazdu. Nie może być uzależniony od położenia kamery, bo musi działać na wszystkich torach na całej scenerii. Odległość skanowania zależy od trybu i prędkości pojazdu.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej