Autor Wątek:  Czas w Symulatorze  (Przeczytany 8475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotpal

• Otrzymane polubienia: 0
Czas w Symulatorze
« dnia: 11 Lutego 2005, 10:44:15 »
Witam! Mam pytanie, właśnie tworzę dosyć realistyczną scenerię. Chciałbym wykorzystać realistyczny rozkład jazdy. Mam go pod ręką, ale czy ktoś wie, jak zmienić czas w Maszynie? Chodzi o to, że jak pociąg ma odjazd o 14.00 to przecież nie można kazać czekać komuś za kompem 3 godziny. Co trzeba zrobić, aby zegar zaczął po wczytaniu pokazywać inną godzinę niż 10:30? Pozdrawiam. Piotpal
Piotpal

Offline kruger

• Maszynista metra
Re: Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2005, 10:50:36 »
Cytat: "piotpal"
Witam! Mam pytanie, właśnie tworzę dosyć realistyczną scenerię. Chciałbym wykorzystać realistyczny rozkład jazdy. Mam go pod ręką, ale czy ktoś wie, jak zmienić czas w Maszynie? Chodzi o to, że jak pociąg ma odjazd o 14.00 to przecież nie można kazać czekać komuś za kompem 3 godziny. Co trzeba zrobić, aby zegar zaczął po wczytaniu pokazywać inną godzinę niż 10:30? Pozdrawiam. Piotpal

A nie mozesz po prostu w rozkladzie cofnac czas o te 3h ?

Offline piotpal

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2005, 11:19:03 »
O to chodzi, że chciałbym przeprowadzić realistyczną symulację obejmującą  całe 24 godziny.
Piotpal

Offline wasyl

• Permanentny Inwigilator Sieciowy
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2005, 11:27:13 »
Witam!!!
Zapomnij o symulacji 24 godziny na dobe :).  Ciekawe jaki komp by to obsłużył - no chyba, że jedne skład będzie jeżdził na dobę ;).
Jest inne wyjście - wybierz te pociągi które jadą o 10:30 rano lub 10:30 wieczór - żaden problem :).
Przygarnę fotki na tekstury obiektów!

Offline kruger

• Maszynista metra
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2005, 12:02:02 »
Cytat: "piotpal"
O to chodzi, że chciałbym przeprowadzić realistyczną symulację obejmującą  całe 24 godziny.

Nie widze wiekszego sensu w tym, skoro i tak symulator nie obsluguje  calych 24h czasu (noc, poranek itp)

Offline ABu

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 48
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2005, 12:25:06 »
Piotpal, rób rozkład z prawdziwymi godzinami. Wkrótce podam nazwę komendy do przestawiania czasu i powiem, gdzie wstawić.

Cytat: "Kruger"
Nie widze wiekszego sensu w tym, skoro i tak symulator nie obsluguje calych 24h czasu (noc, poranek itp)

Nie bądź tego taki pewien :)
ABu

Offline Sierakowiczanin

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2005, 16:09:00 »
No ja na przykład umiem zrobić noc ;)A poranek to taki zamglony wychodzi ;)

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 876
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2005, 16:55:55 »
Cytat: "Sierakowiczanin"
No ja na przykład umiem zrobić noc ;)

I śpisz kilka dni czekając na poranek? :)

właściwie to tylko kolor nieba się zmienia, ale nie wiem czy jest mozliwość zmiany koloru nieba po włączeniu symulatora(przykład: gra zaczyna się pod wieczór, ale jest jeszcze jasno, po 2 godzinach tło zmienia się na ciemne bo jest już noc)
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline ABu

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2005, 17:08:40 »
Jest w planach/realizacji. Ma być 'pełny obieg' 24-ro godzinny, bo to są 3 linijki kodu, przy wykorzystaniu tego, co Winger zrobił :)
ABu

Offline EP08_015

• Otrzymane polubienia: 334
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2005, 18:35:45 »
ABU pytanko do Ciebie. jest taka mozliwość by zrobić coś takiego że symek by odczytywał aktualny czas w zegarze systemowym i zgodnie z tym ustawił w symulacji odpowiednią pore dnia? wiesz co mam na myśli albochociaż jak w msts gdzie podaje się start godzine i tam od razu masz odpowiednie nasłonecznienie itp.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2005, 19:08:23 »
nie ma rzeczy niemożliwych, zrobić się pewnie da, ale czasem będzie to bez sensu. jeśli sceneria jest przygotowana pod 24h to nie ma problemu, ale jak sceneria jest robiona tylko od np. 12.00 do 13.00?
to sobie włącze 14.00 i będę czekał 22 godziny i podziwiał niebo i chmurki.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline EP08_015

• Otrzymane polubienia: 334
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2005, 20:09:50 »
Joundby nie zrozumiałeś mnie do konca. Wskaż mi scenerie, która ściśle odpowiada okreslonym godzinon? Fakt faktem na dzien dzisiejszy zegar haslera pokazuje ciagle te samą godzine.

Chodzi mi o to czy dowolna sceneria mogła by mieć start o dowolnej godzinie. NP quark. Start o godzinie 22:00 i to oczywiste że nie powinno być jasno jak w dzien.

Pytałem ABU czy jest mozliwe wprowadzenie startu czasu w symulacji czyli odpowiednia godzina na haslerze i odpowiednie nasłonecznienie (pora dnia).
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline ABu

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2005, 22:35:26 »
Cytat: "EP08_015"
Pytałem ABU czy jest mozliwe wprowadzenie startu czasu w symulacji czyli odpowiednia godzina na haslerze i odpowiednie nasłonecznienie (pora dnia).

Jasne że się da, nie ma problemu, bo Winger zrobił praktycznie całą podbudowę pod to. Trochę to tylko trzeba podrasować. Aha - no i noc będzie udawana, bo prawdziwą dość trudno zrobić...
ABu

Offline piotpal

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2005, 08:38:22 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Chodzi mi właściwie tylko o te wspomniane trzy linijki kodu, bo dalej mam wszystko opracowane. Sceneria będzie 24 godzinna, aby nie czekać zrobię po prostu 24 trasy, niby te same, ale rózniące się czasem, np jeżeli pociąg będzie odjeżdzał o 22: 15 to wczytasz trasę XXX-22 i poczekasz te pietnaście minut, w najgorszym wypadku będziesz czekał 55 minut, ale zreszta zawsze będzie można coś przecież poprzesuwać albo z godzinami, badź też pomanewrować, napewno nie będziecie się nudzić, coś wymyslę. Aha, i jeszcze jedna sprawa, gdy już to zrobie, to jak sądzicie, jak to opublikować, przecież te 24 "trasy" nie zmieszczą się chyba na tej stronie. Może założę własną strone, tylko że nie umiem ich projektować, jak ktoś miałby ochotę to zapraszam. Jeżeli chodzi o moją trasę, to będzie miała na początek 37 km, narazie mam położone tory w pełni z podsypkami, zabieram się właśnie za trakcję. Pozdrawiam.
Piotpal

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2005, 08:52:16 »
A czy będzie można uruchomić MaSzynę z określonym parametrem, np.

-h 1425

i uruchamia się o godzinie 14.25?
Xoov

Offline ABu

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2005, 10:44:36 »
Zrobione. Po definicji atmosfery będzie trzeba wpisać:
<time>10:30 6:00 20:00<endtime>
(jeżeli wolicie inną nazwę niż 'time', to czekam na propozycje)
gdzie:
10:30 - godzina rozpoczęcia gry
6:00 - przybliżona godzina wschodu słońca
20:00 - przybliżona godzina zachodu słońca
- oczywiście te godziny można wpisać dowolne
Stary symulator się pewnie na tym wysypie, ale tymczasowo można to wpisać i zakomentować a po ukazaniu finalnej wersji się odkomentuje.

W okolicach godzin wschodu i zachodu słońca następuje płynne rozjaśnianie/ściemnianie, więc mamy już 'udawaną' pełną dobę. Można przed symulatorem siedzieć i 72h i będzie działało. Tylko kto tyle wytrzyma? :)

Wschód/zachód zrobione są tak, jak Winger to zrobił w swojej scenerii, jak ktoś jest ciekawy, to może sprawdzić w starej wersji nieoficjalnej.

Pozdrawiam
ABu

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2005, 12:34:32 »
a mi chodziło o to, żeby uzytkownik przed włączeniem wybrał sobie czy chce pojechać o 12.00, 14.00 czy 16.24, bo tak to by trza kilka scenerii robić
Xoov

Offline Szymon

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lutego 2005, 15:00:46 »
czekaj no to jak bede sobie wybierał o której mam jechać no to co to za symulator czyż nie tak????????
Postęp prac nad trasą------>80%-prace skoncentrowane na lokomotywie 401Da,więcej czytaj w dziale "Tabor"
--------------------------------------------------
Jesli uważasz ze ci pomogłem ,to możesz odwdzięczyć mi się za to plusikiem:)

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lutego 2005, 15:20:11 »
No wiesz, chodziło mi o cos takiego:
pociąg wyjeżdża np. o 12.17, 15.47 i 19.14i  wybierasz sobie, o której chcesz jechać
Xoov

Offline Szymon

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lutego 2005, 16:54:50 »
Aha to przepraszam Cie inaczej to zintereprtowałem.
Postęp prac nad trasą------>80%-prace skoncentrowane na lokomotywie 401Da,więcej czytaj w dziale "Tabor"
--------------------------------------------------
Jesli uważasz ze ci pomogłem ,to możesz odwdzięczyć mi się za to plusikiem:)

Offline ABu

Czas w Symulatorze
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lutego 2005, 21:35:06 »
A- to ja też źle zrozumiałem... :)

Ale lepiej pozostańmy przy tym, co jest - czyli na stałe ustawionym w scenerii czasem - żeby nie było samowolnych zmian w 'rozkładzie'. @Szymon ma uzasadnione obawy o 'kombinacje', no bo niby skąd symulator ma wiedzieć, czy wpisana przez użytkownika godzina jest godziną rozkładową, czy może taką 'wziętą z sufitu'?
A nad dodaniem opcji wyboru trzebaby jeszcze trochę popracować, co w obecnej sytuacji, kiedy Nebula czeka, jest raczej niewskazane.

pozdrawiam
ABu