Autor Wątek:  Czoła wagonów.  (Przeczytany 7267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline R4TCH3T

• Otrzymane polubienia: 0
Czoła wagonów.
« dnia: 24 Marca 2014, 21:25:58 »
Krótka piłka. Na już wręcz, potrzebuję czoła jak największej liczby wagonów. Przede wszystkim fotki jak najbardziej prostopadłe. Mówię dosłownie wszystkich wagonów we wszystkich malowaniach tj. pic, regio, tlk, zielone, czerwone, białe, szare. Wagonów starych, nowych, po modernizacjach. Ygreków, zetek, kuszetek, 1/2 klasa, bautzenów, goerlitzów, po prostu wszystkich. Najważniejsze to chociaż jedno prostopadłe zdjęcie, ale jeżeli jest możliwość to proszę również o sfotografowanie wnęk przejścia międzywagonowego. Apel jest prosty, swoją pracę chcę wykonać w jak najlepszej jakości, a z powodu braku tego materiału bardzo utrudnia mi to życie, bo ręczne odwzorowanie nie dość, że jest czasochłonne, to ciężkie do stworzenia. 

Czoło wagonu to najbardziej zaniedbywany element podczas fotografowania, a jest to tak samo ważna część wagonu jak jego bok czy drzwi. Liczę na odzew Was forumowiczów oraz texturo-fotografów. Zdjęcia proszę wrzucać w paczkach na forumowy upload PODPISANE, linki można umieszczać w tym temacie.
Mam w pracach masę tekstur w tym około 20 tekstur pod model 1xxA oraz wagony Z, lecz brak tego czoła bardzo spowalnia, a niekiedy wręcz blokuje prace... Z podziękowaniami za pomoc Ratchet.

Offline EU07-483

• Zasłużony dla Symulatora
  • EU07-483
    • Super spółka :)
  • Otrzymane polubienia: 168
Odp: Czoła wagonów.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2014, 21:32:08 »
SPOT. Bok+czoło. Mam trochę 1xxa zielonych, czerwone knajpy, bonanza w małopolskim malowaniu i pewnie wiele innych ale tylko boki.
http://eu07.pl/userfiles/518/foto-111.rar
Jak będę duży zostanę maszynistą!

Offline R4TCH3T

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2014, 21:45:01 »
Jeżeli posiadasz jakieś wagony mowa tu głównie o Ygrakach, ale bez przeróbek typu zbiornik WC to jak najbardziej przyjmę pod swoją opiekę. Nawet jeśli są to same boki. Chcę stworzyć jak najbardziej zróżnicowany tabor. Stare malowania jak najbardziej widziane. Bonanza raczej mnie nie interesuje. Brakuje też trochę wagonów sypialnych/kuszetek, więc je również prosiłbym o upload.

EDIT: Pozwolę sobie wykorzystać swój temat do trochę innych celów ale też o wagonach. Otóż potrzebuję na dokończenie tekstury wagonów AB9nou w starym i nowym malowaniu, boku od strony przedziałów, bez kratki, mianowicie jest to tym spowodowane, że na nowy układ inaczej nie da rady więc zgłaszam prośbę o to. Apeluję też o zdjęcia czół wagonów, inne zdjęcia na textury, i jak w innym temacie zdjęcia skośniaków.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2014, 14:57:58 wysłana przez R4TCH3T »

Offline hanys

• Deweloper
    • Trainz Download Center
  • Otrzymane polubienia: 1095
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2014, 15:51:54 »
Przecież drugi bok jak to mówisz od strony kratki przecież spokojnie można odtworzyć. Kratkę usunąć, w miejsca okien z WC wstawić normalne i już. W czym więc problem? A co do zdjęć czół, jeżeli nie masz, to spokojnie tył idzie odwzorować na zdjęciach z boku, doklejając tylko w odpowiednich miejscach oznaczenia na tyle, dodając światłocienie pod gumy miedzy-wagonowe i już.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2014, 15:53:55 wysłana przez hanys »

Offline R4TCH3T

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2014, 17:24:40 »
Wlasnie tu jest problem, ze bok jest ustawiony odwrotnie od drugiego. Idzie to zrobić w PSie, ale jest to trochę roboty i wolalbym pracować, na normalnych zdjęciach. Co do czoła, również wolałbym normalną fotkę niż prowizorkę z odwzorowaniem, ale w ostateczności będzie trzeba to zrobić jak nikt nie pomoże. A niby tyle fotografów super jest na forum....
Okna od wc są od strony bez kratki tak jeśli chodzi o szczegóły.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2014, 17:25:56 wysłana przez R4TCH3T »

Offline hanys

• Deweloper
    • Trainz Download Center
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2014, 17:38:32 »
Wlasnie tu jest problem, ze bok jest ustawiony odwrotnie od drugiego.
Ja nie widzę żadnego problemu. Wagony regioEXPRESSU robione były tylko i wyłącznie z fotek, z jednej strony, na bazie fotografii podglądowych znalezionych w internecie zostały odwzorowane drugie boki. Tak więc tu nie ma żadnego argumentu odnośnie problemu.

Offline up5358

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2014, 17:50:19 »
EZT też często mają tylko jeden bok obfotografowany i z tego się robi obydwa. Tutaj się zgadzam z @Hanysem - problemu z tym nie ma. Ba, w ET22 na "bardzo upartego" też idzie z jednego boku zrobić dwa (ale to już dla doświadczonych w tworzeniu tekstur).

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2014, 18:23:05 »
Tu chodzi o dwukolorowe (zielono-czerwone) wagony z 1 i 2 klasą. Problem jest taki, że trzeba zrobić odbicie lustrzane nieobfotografowanego boku, a wówczas wszystkie napisy są odwrócone. To jest główny problem. Jest z tym trochę roboty, bo trzeba każdy napis odbić w poziomie, ale da się zrobić.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline hanys

• Deweloper
    • Trainz Download Center
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2014, 19:26:56 »
To jest główny problem.
Taki problem dla teksturowca, to żaden problem. :)

Offline R4TCH3T

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2014, 20:11:47 »
Nie mówię, że nie jest do niemożliwe, ale dla wygody chyba można zapytać/poprosić o zdjęcia. No nic zrobię klona i korekty i powinno wyjść okej.  Stary wagon regioexpress tak właśnie zrobiłem, ten 112a czerwony z żółtym paskiem na dwoma oknami i wyszło w porządku.

Offline hanys

• Deweloper
    • Trainz Download Center
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2014, 20:39:40 »
Dla wygody to jest właśnie odbicie boku i przerobienie kilku detali.
Stary wagon regioexpress tak właśnie zrobiłem, ten 112a czerwony z żółtym paskiem na dwoma oknami i wyszło w porządku.
Tak więc idzie? Idzie. I koniec tematu.

Offline R4TCH3T

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2014, 21:56:00 »
Po całym popołudniu roboty, o to efekty.