Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Obsługa nastawnika jazdy na lok. EU07
youBy:
Napisałeś wytłumaczenie, dlaczego EU07 może jechać max 110. ET22, która ma 6 takich samych silników z takim samym przełożeniem przekładni, może jechać luzem 125 km/h.
EU07-483:
--- Cytat: Szymoniak w 20 Marca 2014, 23:30:53 ---Ty sie za to nie kryjesz ze swoim cynizmem. Nadal nie widzę gdzie napisalem że 6 takich samych silników może jechac luzem a cztery nie.
--- Koniec cytatu ---
To już ja napisałem - właściwie zadałem pytanie. Gwoli wyjaśnienia - w lokomotywie ET22 ten sam silnik jeździ luzem 125, w lokomotywie EU07 już nie. Dlaczego?
Co do rozbiegania. Wirnik po jednej stronie ma nasadzoną małą zębatkę, ona zazębia się z dużą, która połączona jest z wałem drążonym, a ten przez przeguby przenosi siłę na koło. Tak więc aby silnik się rozbiegł koło musi stracić przyczepność z szyną (ew. spaść zębatka). Lokomotywa luzem nie ma jakichś niezwykle dużych tendencji do poślizgu (a nawet powiem więcej - ma mniejsze). Więc dlaczego rozbieganie silnika miałoby ograniczać prędkość EU07?
Szymoniak:
Polecam książkę "Maszyny Elektryczne" Plitzera. Jednak musze podziekowac koledze Eu07-483. Znasz sie na rzeczy i naprawdę mi pomogłeś. Szacun.
Dobranoc.
EU07-483:
--- Cytat: Szymoniak w 20 Marca 2014, 23:40:57 ---Polecam książkę "Maszyny Elektryczne" Plitzera. Jednak musze podziekowac koledze Eu07-483. Znasz sie na rzeczy i naprawdę mi pomogłeś. Szacun.
Dobranoc.
--- Koniec cytatu ---
Nie ma sprawy. Szkoda, że nie opowiedziałeś na moje pytania :<
borys_q:
--- Cytuj ---A co to znaczy wirniki w kupie?
--- Koniec cytatu ---
Taki skrót myślowy, miałem na myśli zabezpiecza przed awarią w skutek sił odśrodkowych (lub innych sił związanych z dużymi obrotami).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej