Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Dopasowanie pozycji fotela w kabinie

<< < (3/4) > >>

Ra:
W takim razie w int_424 masz skalowanie w osi pionowej (94%), pewnie dlatego w kolejnym jest powiększenie. Żeby zmienić nadrzędny, musisz wymienić nazwę w Parent:. Ale jak tam jest skalowanie, to możesz nie dojść do ładu.

janek32:
Tylko na czym dokładnie polega to skalowanie? Próbowałem przed chwilą wstawić przy osłonach skalowanie 1.06....., tak żeby po wymnożeniu tego przez 0.94 z grubsza wyszło 1 i raczej nie pomogło.

Ra:
Skalowanie polega na tym, że wszystkie współrzędne leżące na skalowanej osi są przemnażane przez jakiś współczynnik. Czyli np. jeśli w modelu będzie koło, to po przeskalowaniu wyjdzie z niego elipsa. Skalowanie jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem i powinno być unikane.

--- Kod: ---Transform:
          1 0 0 0
          0 1 0 0
          0 0 1 0
          0 0 0 1
--- Koniec kodu ---
To jest macierz jednostkowa, która nie wprowadza żadnych zmian do współrzędnych wierzchołków sumodelu, jak również nie ma wpływu na potomne. Można ją zignorować.

1.0 0.0 0.0 0.0
           0.0 1.0 0.0 0.0
           0.0 0.0 1.0 0.0
           0.0 0.0799999 -0.05 1.0
--- Koniec kodu ---
To jest macierz definiująca przesunięcie submodelu (i wszystkich jego potomnych) o wektor. Jeśli nadrzędne submodele nie obracają układu współrzędnych, to oś OX będzie skierowana do przodu pojazdu, OY w lewo, a oś OZ do góry. Czyli przesunięcie będzie 8cm w lewo i 5cm w dół.

1.0 0.0 0.0 0.0
          0.0 1.0 0.0 0.0
          0.0 0.0 0.94 0.0
          0.0 -0.07 0.145 1.0
--- Koniec kodu ---
Ta macierz oznacza, że po przesunięciu o 7cm w prawo i 14.5cm w górę, wszystkie dalsze trójkąty będą miały zmniejszoną wysokość do 94%. To znaczy, że jeśli ta jest nadrzędna do poprzedniej, a tam jest przesunięcie -0.05 w transformie, to faktyczne przesunięcie będzie równe -0.047.

muri:
Tutaj masz info: http://pl.wikipedia.org/wiki/Elementarne_macierze_transformacji. Tylko macierze w plikach t3d są transponowane względem tego co masz w wiki (widać po macierze elementarnej - jedynki są na drugiej przekątnej).

janek32:
Ze skalowaniem już doszedłem do ładu, za to mam inne pytanie. Gdzie w transformie są informacje na temat obrotu względem osi X, Y i Z? Z opisu na wiki nie udało mi się wywnioskować, poza tym tam np. translacja o wektor jest podawana w ostatniej kolumnie a nie wierszu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej