Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Programy na użytek symulatora. [szczawik]

<< < (19/147) > >>

Turbokibel:
Dałoby się zrobić tak, by nie było czegoś takiego jak np. EN57-RA,S,RB? Tylko same numery kibli (oczywiście nie tylko kibli, elfy itd też) i tworzy automatycznie skład z nich, myślę, że to dobry pomysł, albo chociaż taka opcja w ustawieniach.
Dla mnie osobiście zakładka "Składy" w Rainstedowym starterze jest bardziej czytelniejsza, są obrazki, jest lista wyboru składu z obrazkami a w tym starterze tego nie ma, jest tylko lista ze składami taka zwijana, według mnie w Rainstedzie ta lista jest lepsza. Często się mylę przy wyborze składu, wystarczy, że się przypadkowo naciśnie na inny pojazd to już zamienia :/. Fajnie by było, gdyby zakładka "Magazyn" wyglądała w miarę podobnie do tego Rainstedowego, ale to tylko moja opinia.

szczawik:
@MaciejM, tak, dorzucę zmianę parametrów atmo, buttony i jakoś to wszystko złożę w całość.

--- Cytuj ---Dałoby się zrobić tak, by nie było czegoś takiego jak np. EN57-RA,S,RB?
--- Koniec cytatu ---
Skąd program ma wiedzieć, że jedno pasuje do drugiego? @Ra planował mechanizm zapisu połączeń w textures.txt, czy to zaimplementował to nie wiem, na pewno natomiast nikt takich połączeń nie wpisywał i finalnie to tak nie funkcjonuje.

Podział wagonów w Rainsted jest zrobiony w nie do końca przejrzysty dla mnie sposób. Teoretycznie jest znacznik grupy, ale wiele wagonów z niego nie korzysta. O ile się nie mylę, Rainsted w takich przypadkach sprawdza pierwszą literę miniaturki i po niej przyporządkowuje grupę. Dodatkowo Wprowadza to kolejny etap wyboru do przejścia przez użytkownika. Ponadto wydaje się to nieintuicyjne, że wagon 168A czy 111Arow znajdziemy w grupie B. U mnie po prostu wybiera się Wagony->168A i już mamy listę tekstur do wyboru. Nie musimy nawet przewijać listy, wystarczy wpisać pierwszy znak np. E i lista przeskakuje do wagonów Eaos. W każdym bądź razie zapewne coś się jeszcze zmieni.

Stele:
Jakie wagony nie mają znacznika grupy? Byłem przekonany, że mmd i grupa są obowiązkowe, a miniaturka opcjonalna.

Joachimowicz:
Dla kogoś kto ogarnia temat, być może umieszczenie zarówno wagonów 168A czy 111Arow jest nieintuicyjne, natomiast dla kogoś, kto nie za bardzo ogarnia typy wagonów, wersja rainstadowa jest na pewno dużo bardziej przejrzysta. Wybiera wagony B i wie, że znajdzie tam drugą klasę. Następnie, dzięki miniaturom, może w łatwy sposób określić jaki typ wagonu chce dodać po składu. W Twoim starterze typowy użytkownik prędzej wyłączy to wszystko, bo nie będzie w stanie znaleźć głupiej węglarki. Mam wątpliwości czy rozwijana lista służąca jako narzędzie do ustawiania składów, jest najbardziej optymalnym wyborem. Nawet osoba trochę bardziej zaawansowana, ale nie znająca wszystkich typów na pamięć, może mieć problemy ze złożeniem składu.

szczawik:

--- Cytat: Stele w 10 Kwietnia 2020, 15:05:55 ---Jakie wagony nie mają znacznika grupy? Byłem przekonany, że mmd i grupa są obowiązkowe, a miniaturka opcjonalna.

--- Koniec cytatu ---
Między innymi 1xxa_v1, 1xxa_v2, 14xa_v1. Zamiast grupy jest gwiazdka: !=* . Do końca nie wiem jak to działa.

--- Cytuj ---Mam wątpliwości czy rozwijana lista służąca jako narzędzie do ustawiania składów, jest najbardziej optymalnym wyborem.
--- Koniec cytatu ---
Bazuję na plikach które są standardem od kilku lat, zarazem są tematy takie jak przyporządkowanie wagonu do grupy co nie wszędzie jest zrobione w jednolity sposób. Bardzo możliwe że się to zmieni, natomiast najpierw musi być wypracowane jednolite rozwiązanie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej